Έρχεται κούρεμα 30% στα τεκμήρια διαβίωσης

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 17 Ιανουαρίου 2024 11:36

Έρχεται κούρεμα 30% στα τεκμήρια διαβίωσης

Στη «φάκα» των τεκμηρίων διαβίωσης μεγάλοι χαμένοι αναδεικνύονται μισθωτοί και συνταξιούχοι που καλούνται να πληρώσουν έξτρα φόρους επειδή είτε διαμένουν σε ιδιόκτητη ή μισθωμένη κατοικία κι έχουν ένα αυτοκίνητο.

Στο στόχαστρο του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης έχουν μπει τα τεκμήρια διαβίωσης και ήδη εξετάζεται το κούρεμα 30% μεσοσταθμικά. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνουν γνωστά ειδική επιτροπή θα επανεξατάσει από μηδενική βάση τη δόμη και τη φορολόγηση των τεκμηρίων διαβίωσης που αποτελούν κάθε χρόνο βραχνά για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους.

Το ισχύον καθεστώς των τεκμηρίων θεωρείται «τυφλό» και αναχρονιστικό ενώ τα στοιχεία από την επεξεργασία των φορολογικών δηλώσεων δείχνουν στη παγίδα των τεκμηρίων πέφτουν κάθε χρόνο πάνω από 1,7 εκατ. φορολογούμενοι οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν έξτρα φόρο καθώς το δηλωθέν εισόδημα τους είναι χαμηλότερο από αυτό που υπολογίζει η εφορία βάσει τεκμηρίων. Στη  «φάκα» των τεκμηρίων μεγάλοι χαμένοι αναδεικνύονται μισθωτοί και συνταξιούχοι που καλούνται να πληρώσουν έξτρα φόρους επειδή είτε διαμένουν σε ιδιόκτητη ή μισθωμένη κατοικία κι έχουν ένα αυτοκίνητο.

Παγίδα υπερφορολόγησης τα τεκμήρια διαβίωσης

Σύμφωνα με τη φορολογική νομοθεσία, τα τεκμήρια δαπανών διαβίωσης είναι τα ακόλουθα:

Το ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης ανέρχεται σε 3.000 ευρώ για άγαμο ή έγγαμο που έχει επιλέξει να υποβάλει τη δήλωσή του χωριστά από την σύζυγο ή τον σύζυγο και 2.500 ευρώ για έγγαμο που έχει επιλέξει να υποβάλει κοινή δήλωση με την ή τον σύζυγο.

Τεκμήριο κατοικίας. Το τεκμήριο διαβίωσης για την κύρια κατοικία που δηλώνει ο φορολογούμενος υπολογίζεται κλιμακωτά με βάση την επιφάνειά της:

Κύριοι χώροι μέχρι και 80 τ.μ., 40 ευρώ ανά τ.μ.
Από 81 τ.μ. μέχρι και 120 τ.μ., 65 ευρώ ανά τ.μ.
Από 121 τ.μ. μέχρι και 200 τ.μ., 110 ευρώ ανά τ.μ.
Από 201 τ.μ. μέχρι και 300 τ.μ., 200 ευρώ ανά τ.μ.
Από 301 τ.μ. και άνω, 400 ευρώ ανά τ.μ.
Τεκμήριο Ι.Χ. αυτοκινήτου. Τα τεκμήρια διαβίωσης για τα επιβατικά Ι.Χ. αυτοκίνητα που κατέχουν οι φορολογούμενοι υπολογίζονται ως εξής:

Για αυτοκίνητα μέχρι και 1.200 κ.ε. ισχύει τεκμήριο 4.000 ευρώ.
Για αυτοκίνητα μεγαλύτερα των 1.200 κ.ε. και μέχρι 2.000 κ.ε., προστίθενται 600 ευρώ ανά 100 κυβικά εκατοστά.
Για αυτοκίνητα άνω των 2.000 κ.ε. και μέχρι 3.000 κ.ε., προστίθενται 900 ευρώ ανά 100 κυβικά εκατοστά.
Ακόμα, τεκμήρια αποτελούν τα σκάφη αναψυχής, οι πισίνες, τα αεροσκάφη, τα δίδακτρα, τα δάνεια και οι κάρτες.

Οι φορολογούμενοι που δηλώνουν χαμηλότερο πραγματικό εισόδημα, από το τεκμαρτό τους, έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν τη διαφορά, επικαλούμενοι εισοδήματα τα οποία είναι αφορολόγητα ή φορολογήσιμα, εισοδήματα προηγουμένων οικονομικών ετών ή με τη λήψη δανείων.

Προς ολοταχώς για.... αλλαγές στα τεκμήρια διαβίωσης

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θέτει επί τάπητος σαρωτικές αλλαγές και κούρεμα έως 30% στον υπολογισμό των τεκμηρίων μιας και όπως αποδεικνύουν τα φορολογικά δεδομένα,  οι περισσότεροι φορολογούμενοι που πιάνονται στην παγίδα των τεκμηρίων διαβιώσεως δεν είναι σε καμία περίπτωση «επαγγελματίες» φοροφυγάδες.

Πηγές από το υπουργείο Οικονομικών τονίζουν ότι το προς εφαρμογή «κούρεμα» της τάξεως του 30% επέρχεται σε μια προσπάθεια να υπάρξει άρση των αδικιών και των στρεβλώσεων που προκαλεί το σημερινό σύστημα φορολόγησης. Σύμφωνα με τα όσα αφήνουν να διαρρεύσουν θα υπάρξουν ανατροπές και στον τρόπο κάλυψης των τεκμηρίων ενώ οι όποιες αλλαγές αποφασιστούν σε αυτό το πεδίο θα είναι σε συνάρτηση με τη μεσοσταθμική μείωση τους κατά 30%, που σημαίνει ότι το ελάχιστο ποσό διαβίωσης θα μειωθεί:

– Από 3.000 ευρώ σε 2.100 ευρώ για τον άγαμο ή έγγαμο ή μέρος συμφώνου συμβίωσης που έχει επιλέξει να υποβάλει τη δήλωσή του χωριστά από τη σύζυγο ή τον σύζυγο ή το έτερο μέρος συμφώνου συμβίωσης.

– Από 2.500 ευρώ σε 1.750 ευρώ αν είναι έγγαμος ή έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και έχει επιλέξει να υποβάλει κοινή δήλωση με τη ή τον σύζυγο ή με το έτερο μέρος του συμφώνου συμβίωσης.

dikaiologitika.gr