Τι θα γίνει με τους έναντι λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 07 Δεκεμβρίου 2023 17:33

Τι θα γίνει με τους έναντι λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος

Ανακοίνωση Σκυλακάκη για μεγάλη αλλαγή στον τρόπο καταμέτρησης του ηλεκτρικού ρεύματος. Τι θα γίνει με τους έναντι λογαριασμούς.

Από τους πρώτους μήνες του 2024, η καταμέτρηση του ηλεκτρικού ρεύματος θα γίνεται κάθε μήνα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης. Αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, θα ισχύει για όλες τις κατηγορίες ρολογιών, ενώ το σημαντικό ερώτημα που προκύπτει από τη συγκεκριμένη εξέλιξη είναι, εάν αυτό τελικά θα επηρεάσει τους έναντι λογαριασμούς και θα οδηγηθούμε στο τέλος τους.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Σκυλακάκης εμφανίστηκε βέβαιος ότι ο ΔΕΔΔΗΕ έχει το προσωπικό που απαιτείται για να γίνει κάτι τέτοιο, ενώ εξήγησε πως ο λόγος που θα γίνει αυτό είναι για «να μειώσουμε τις ρευματοκλοπές».

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο μεγάλο ζήτημα που έχει προκύψει με τα νέα, χρωματιστά τιμολόγια ρεύματος που θα τεθούν σε ισχύ από 1/1/2024, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, πως επί της ουσίας, όπως εξήγησε, δεν αλλάζει ο αριθμός των τιμολογίων, αλλά το πώς κατηγοριοποιούνται και το γεγονός ότι προστέθηκε η χρωματική σήμανση για τη διευκόλυνση των καταναλωτών.

Στην πράξη, μπλε είναι τα σταθερά τιμολόγια, κίτρινα τα κυμαινόμενα, πορτοκαλί τα δυναμικά, και σε αυτά προστέθηκε από την Πολιτεία το πράσινο, ειδικό τιμολόγιο, στο πλαίσιο του οποίου η τιμή χρέωσης kWh, από 1.1.2024, θα ανακοινώνεται την 1η ημέρα κάθε μήνα στην ιστοσελίδα του παρόχου και θα κοινοποιείται στην ΡΑΑΕΥ. Η εν λόγω τιμή θα είναι «κλειδωμένη» για ολόκληρο τον μήνα, με πάγιο που δεν θα ξεπερνά τα 5 ευρώ.

Τόνισε πως με το παρόν σύστημα, τα συνολικά διαθέσιμα τιμολόγια που προσφέρουν οι πάροχοι υπερβαίνουν τα 130. «Το μεγάλο πρόβλημα για τους καταναλωτές είναι ότι με βάση αυτά τα 130 τιμολόγια δεν ήξεραν την πραγματική τιμή του ρεύματος.

Εδώ, λοιπόν, είπαμε ότι ένα τιμολόγιο το καθιερώνουμε εμείς, είναι το πράσινο και σε αυτό η τιμή θα είναι μία. Για να μπορούν να βλέπουν οι καταναλωτές ποιος είναι ο φθηνότερος πάροχος» είπε.

Τέλος, απέδωσε τη σύγχυση που πάει να δημιουργηθεί στον κόσμο γύρω από τα νέα τιμολόγια, στο γεγονός ότι κάποιοι πάροχοι ενοχλούνται από τον ανταγωνισμό. «Η σύγχυση μπορεί να είναι και μια στρατηγική» είπε χαρακτηριστικά ο Υπουργός, τονίζοντας: «Ο κόσμος μια χαρά θα καταλάβει, αρκεί να σταματήσουμε να του λέμε “δε θα καταλάβεις, δε θα καταλάβεις”».