Φορολογικό νομοσχέδιο: Αλλαγές στο παραπέντε για ταξί, καφενεία και περίπτερα

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 07 Δεκεμβρίου 2023 12:48

Φορολογικό νομοσχέδιο: Αλλαγές στο παραπέντε για ταξί, καφενεία και περίπτερα

Αλλαγές στο παραπέντε της ψήφισης του φορολογικού νομοσχεδίου ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.

Από το βήμα της βουλής ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης ανακοίνωσε εξαιρέσεις για την τεκμαρτή φορολόγηση για συγκεκριμένες φορολογικές ομάδες όπως τα ταξί, τα περίπτερα και τα καφενεία σε χωριά. 

Οπως ανακοίνωσε ο υπουργός, καφενεία σε χωριά κάτω των 500 κατοίκων θα εξαιρούνται πλήρως από τον τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης, ενώ με τις αρχικές διατάξεις, είχαν μείωση τεκμηρίου κατά 50%.

Επιπλέον, για ιδιοκτήτες ταξί με ποσοστό συμμετοχής έως 25%, η τεκμαρτή φορολόγηση περιορίζεται στο μισό.

Για ιδιοκτήτες περιπτέρων θα υπάρξουν εξαιρέσεις ως προς το κριτήριο του τζίρου, όπως άλλωστε και για ασφαλιστικούς συμβούλους που δουλεύουν με έως 2 εταιρείες.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τον υπουργό, «εξαιρούνται πλήρως τα καφενεία στα χωριά κάτω από 500 κατοίκους από τις προβλέψεις του νόμου από το τεκμήριο. Μιλάγαμε για 1.800 επιχειρήσεις με έσοδα περιορισμένα και στα νησιά κάτω των 3.100 κατοίκων».

Η δεύτερη εξαίρεση αφορά στα περίπτερα, τόνισε ο υπουργός. «Μας έπεισαν στον διάλογο. Να υπάρξει μία ειδική εξαίρεση ως προς τον τζίρο τους. Η 3η ως προς τους ασφαλιστικούς συμβούλους που δουλεύουν μέχρι 2 εταιρίες. Και επίσης στα ταξί όσοι έχουν μερίδιο έως 25% σε ταξί θα έχουν μία μείωση 50% ως προς το τεκμήριο».

dikaiologitika.gr