Οδηγός επιβίωσης για τα τιμολόγια ρεύματος: «Καμπανάκι» ΕΚΠΟΙΖΩ για το πράσινο, αλλάζουν και τα... πάγια

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 06 Δεκεμβρίου 2023 19:32

Οδηγός επιβίωσης για τα τιμολόγια ρεύματος: «Καμπανάκι» ΕΚΠΟΙΖΩ για το πράσινο, αλλάζουν και τα... πάγια

Χαμένοι στη μετάφραση είναι εκατομμύρια καταλανωτές που καλούνται από 1η Ιανουαρίου να επιλέξουν τιμολόγιο, με τους παρόχους να παρουσιάζουν έως και... εξισώσεις για να εξηγήσουν πώς θα γίνεται η χρέωση στο ρεύμα.

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τα χρωματιστά τιμολόγια που φέρνουν τα πάνω κάτω στις χρεώσεις για το ρεύμα.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης, γ.γ του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εξήγησε τι πρέπει να ξέρει ο καταναλωτής για να επιλέξει - τονίζοντας πως «δεν τα κάνουμε εμείς πολύπλοκα τα πράγματα».

Τα πράγματα είναι πολύπλοκα καθώς η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος είναι ένα διοικητικά κυμαινόμενο εμπόρευμα. Τιμή, η οποία παίζει στην χοντρική αγορά συνεχώς, καθημερινά, κάθε ώρα, με βάση μερικές σταθερές που έρχονται από το εξωτερικό, όπως είναι οι διεθνείς τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και οι τιμές του φυσικού αερίου, οι οποίες καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τις τιμές.

Όπως διευκρίνισε με το «πράσινο τιμολόγιο», θα ξέρει ο καταναλωτής από την πρώτη μέρα του κάθε μήνα ποια θα είναι η χρέωση για τον επόμενο, ενώ ταυτόχρονα είναι εργαλείο διαφάνειας γιατί συγκρίνεις όλους τους κατόχους.

Πράσινο τιμολόγιο: Το μεγάλο... ναι μεν αλλά

Όπως εξήγησε ο Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης, παλιότερα είχε μία τιμή που ήξερε ότι θα ισχύει τον επόμενο μήνα. Αυτή ήταν η τιμή που διαμορφωνόταν με τις επιδοτήσεις και με τη διακύμανση των τιμών. Αυτό το πράγμα κάνουμε στην πραγματικότητα. Θα ξέρει από την πρώτη μέρα του κάθε μήνα ποια θα είναι η χρέωση για τον επόμενο εάν επιλέξει το πράσινο. Το πράσινο επίσης, επειδή υπάρχουν και καταναλωτές οι οποίοι δεν επιλέγουν, θα είναι το τιμολόγιο το οποίο εάν δεν επιλέξει κάποιο άλλο χρώμα ο καταναλωτής, πάει στο πράσινο.

Το πλεονέκτημα του πράσινου τιμολογίου είναι ότι ο καταναλωτής έχει γνώση, την εκ των προτέρων των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος που θα σου χρεώσει ο πάροχος.

Ξέρεις εκ των προτέρων την τιμή μόνο του μήνα, όχι μίας μεγάλης περιόδου του επόμενου μήνα και αυτό αλλάζει κάθε μήνα. Την ξέρεις από την πρώτη μέρα του μήνα. Μπορείς στη σελίδα της ΡΑΕ κάθε 1η μέρα του μήνα να μπαίνεις μέχρι τις 5 του μήνα έχει υποχρέωση η ΡΑΕ να τα έχει ανεβάσει όλα τα τιμολόγια όλων των παρόχων. Έχεις λοιπόν ένα εργαλείο συγκρισιμότητας. Βλέπεις ποιος είναι ακριβός και ποιός φθηνός.

Σημειώνεται πως κάθε στιγμή ο καταναλωτής μπορεί να αλλάξει οποιοδήποτε τιμολόγια και οποιοδήποτε πάροχο.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, όμως, από τα τιμολόγια που ανακοίνωσαν οι εταιρείες προκύπτει ότι η πάγια μηνιαία χρέωση θα αυξηθεί στα 4 με 5 ευρώ το μήνα, ενώ η τελική τιμή της κιλοβατώρας μπορεί να κυμαίνεται από 15 έως και 20 λεπτά. Αυτό βέβαια μπορεί να αλλάξει έως το τέλος του χρόνου, καθώς καθοριστικός παράγοντας θα είναι η εξέλιξη της χρηματιστηριακής τιμής του ρεύματος τον Δεκέμβριο.

Μπλε τιμολόγιο: Σταθερή τιμή αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις... μεγαλύτερο πάγιο

«Το μπλε τιμολόγιο είναι αυτό που ξέρεις μία χρονική περίοδο που έχει προδιαγραφεί από τον πάροχό σου για 6 μήνες, για 8 μήνες, για ένα χρόνο, ότι θέλει ο καθένας πάροχος μπορεί να προτείνει, μία σταθερή τιμή. Είναι λογικό ότι όταν βγάζεις την αβεβαιότητα από την εξίσωση πληρώνεις ακριβότερα, αλλά τουλάχιστον εξασφαλίζεις ότι δεν θα έχεις κάποια έκπληξη».

Για το ενδεχόμενο να κλείσει ο καταναλωτής σε κάποια ακριβή τιμή, αλλά σταθερή, γ.γ του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας απάντησε «έχει να κάνει με τις επιλογές του κάθε καταναλωτή». Εάν προβλέπει ότι οι τιμές θα γίνει πόλεμος ξανά και θα ανέβουν. Παίρνεις μια ασφάλιση ας πούμε και πας στο μπλε».

Κίτρινο τιμολόγιο: Ρήτρα αναπροσαρμογής και διόρθωση τιμής από τον... πάροχο

Σε ό,τι αφορά το κίντρινο τιμολόγιο,  ο Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης διευκρνίζει πως αφού διαμορφωθούν οι τιμές του μήνα, διορθώνει την τιμή ο πάροχος είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω.

Είναι μια αναπαραγωγή της παλιάς δομής των τιμολογίων που ξέραμε στην προηγούμενη περίοδο, τα λεγόμενα ρήτρα αναπροσαρμογής.

«Δεν μπορούν να υπάρχουν κρυφές χρεώσεις γιατί υπάρχει έλεγχος από τη ΡΑΕ» είπε αλλά υπογράμμισε πως «υπάρχει το κέρδος του παρόχου που αποφασίζει μόνος του ποιο είναι αυτό».

Η ΕΚΠΟΙΖΩ προειδοποιεί

Η Ένωση ΕΚΠΟΙΖΩ εφιστά την προσοχή στους καταναλωτές για τα νέα χρωματιστά τιμολόγια, διευκρινίζοντας κάποια «ψιλά γράμματα».

Μεταξύ άλλων, σημειώνει πως υπάρχουν σημαντικές διαφορές ανά πάροχο: Για παράδειγμα υπάρχει πάροχος που μπορεί να χρεώσει με 16 λεπτά μία κιλοβατώρα αν ο λογαριασμός πληρωθεί εμπρόθεσμα και 24 λεπτά αν υπάρξει καθυστέρηση.

Άλλος πάροχος, πάλι, εμφανίζει χαμηλή αρχική τιμή στα 9 λεπτά ανά κιλοβατώρα, αλλά με την επίδραση της χρηματιστηριακής τιμής το τελικό κόστος μπορεί να φτάσει τα 19 λεπτά.

Τέλος η ΕΚΠΟΙΖΩ χτυπά «καμπανάκι» για το νέο πράσινο ενιαίο τιμολόγιο - στο οποίο εντοπίζει σοβαρά ζητήματα νομιμότητας και διαφάνειας - καθώς αφήνει παντελώς αόριστο το τίμημα και για το λόγο αυτό οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί.

dikaiologitika.gr