Η ΑΑΔΕ κλείνει «τρύπες» φοροδιαφυγής με ελέγχους και αυτόματη συμπλήρωση δηλώσεων από το myData

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου 2022 12:50

Η ΑΑΔΕ κλείνει «τρύπες» φοροδιαφυγής με ελέγχους και αυτόματη συμπλήρωση δηλώσεων από το myData

intime

Τέλος στην ταλαιπωρία και στην πολύμηνη αναμονή χιλιάδων δικαιούχους επιστροφής ΦΠΑ ετοιμάζεται να δώσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) με την εφαρμογή του νέου συστήματος με τις προσυμπληρωμένες δηλώσεις.

Η λίστα θα περιλαμβάνει δηλώσεις ΦΠΑ και φορολογία εισοδήματος νομικών προσώπων, με τις διαδικασίες να γίνονται άμεσα προκειμένου να επιτευχθεί η πλήρης αυτοματοποίηση του συστήματος,

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να παρεμβαίνουν στα στοιχεία προκειμένου να διορθώσουν την προσυμπληρωμένη δήλωση εφόσον διαπιστωθούν λάθη, ωστόσο τα στοιχεία θα έχουν αντληθεί από τα ηλεκτρονικά βιβλία του MyData.

Στο πρώτο στάδιο σχεδιάζεται οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες να έχουν δυνατότητα παρέμβασης στα στοιχεία, τα οποία ωστόσο θα βρίσκουν προσυμπληρωμένα στις δηλώσεις ΦΠΑ, με βάση τα στοιχεία που έχει ήδη στη διάθεσή της η Φορολογική Διοίκηση.

Το δρόμο για τη προσυμπλήρωση των δηλώσεων ΦΠΑ έχει ανοίξει το MyDATA καθώς εκεί ήδη δηλώνονται τα στοιχεία εσόδων και εξόδων. Αυτό επιτρέπει στις αρμόδιες υπηρεσίες να μπορούν να υπολογίσουν με τρόπο ηλεκτρονικό και αυτοματοποιημένο το ποσό ΦΠΑ που καλείται να καταβάλλει η επιχείρηση ή δικαιούται να λάβει ως επιστροφή.

Σε πρώτη φάση, οι δηλώσεις δεν θα είναι «κλειδωμένες» αλλά οι κωδικοί θα δέχονται αλλαγές, με τα λογιστήρια να αναλαμβάνουν την ευθύνη για τις τυχόν διορθώσεις.

Με τις προσυμπληρωμένες δηλώσεις ΦΠΑ εκτιμάται πως επιτυγχάνεται αφενός δραστική μείωση του διαχειριστικού κόστους για τις επιχειρήσεις με επιτάχυνση και των διαδικασιών επιστροφής του φόρου, αφετέρου, περιορίζονται τα περιθώρια φοροδιαφυγής.

Στο μέτωπο των ελέγχων, νωρίτερα από κάθε χρονιά, ο διοικητής της ΑΑΔΕ έδωσε οδηγίες προγραμματισμού της Υπηρεσίας Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων για 15.500 στοχευμένους επιτόπιους ελέγχους το επόμενο έτος, καθώς και για 900 έρευνες μεγάλης φοροδιαφυγής.

Ειδικότερα, για τους «μεγάλους» δρομολογούνται:

170 υποθέσεις έρευνας, οι οποίες αφορούν απάτη στον ΦΠΑ ενδοκοινοτικών συναλλαγών,
100 υποθέσεις ερευνών αξιοποίησης νέων πληροφοριών και δεδομένων,
50 υποθέσεις ειδικών ερευνών στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου,
580 υποθέσεις ερευνών φοροδιαφυγής που σχετίζονται με ανοίγματα τραπεζικών λογαριασμών, επεξεργασίες κατασχεμένων στοιχείων και αρχείων, κυκλώματα έκδοσης και λήψης εικονικών φορολογικών στοιχείων και επεξεργασίας ψηφιακών αρχείων.

Για τους στοχευμένους ελέγχους, οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ έχουν πλέον στα χέρια τους ακόμη ένα εργαλείο, καθώς η εφαρμογή Appodixi έχει κατέβει σε περισσότερες από 135.000 κινητές συσκευές, μέσω των οποίων οι καταναλωτές μπορούν να ελέγχουν τη γνησιότητα αλλά και τη διαβίβαση των στοιχείων λιανικών πωλήσεων στην εφορία.

Με αυτό το εργαλείο, έχουν γίνει τον Οκτώβριο περισσότερες από 48.500 ανώνυμες και επώνυμες καταγγελίες.

dikaiologitika.gr