Fuel Pass: Σήμερα οι ανακοινώσεις για επίδομα βενζίνης - Μέτρα με το … μήνα στο δρόμο προς τις κάλπες

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 21 Ιουνίου 2022 09:18

Fuel Pass: Σήμερα οι ανακοινώσεις για επίδομα βενζίνης - Μέτρα με το … μήνα στο δρόμο προς τις κάλπες

 Tο σπιράλ αυξήσεων στη βενζίνη αλλά και σε μια σειρά βασικών αγαθών επισπεύδει τις ανακοινώσεις νέων μέτρων, καθώς η ακρίβεια βάζει φωτιά στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Με την πορεία των τιμών να έχει και πολιτικό αντίκτυπο, η κυβέρνηση επιδιώκει να καλλιεργήσει στο δρόμο προς τις κάλπες ένα θετικό αφήγημα με ανακοινώσεις μήνα - μήνα.

Σήμερα θα γίνουν τα «αποκαλυπτήρια» του νέου fuel pass , ενώ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει αναφορά στην οικονομία και στις επόμενες κινήσεις στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Το μήνυμα που επιδιώκει να εκπέμψει η κυβέρνηση είναι πως η κρίση είναι εξωγενής και τα μέτρα που λαμβάνονται έχουν ως στόχο να στηρίξουν τα νοικοκυριά χωρίς να διαταραχθεί η πολυπόθητη δημοσιονομική ισορροπία.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο προσπαθούν να πετύχουν μια δύσκολη ισορροπία. Από την μια πλευρά είναι εμφανές πως απαιτούνται πρόσθετα μέτρα στήριξης για να μπορέσουν τα νοικοκυριά να ανταπεξέλθουν στο «τσουνάμι» των αυξήσεων. Από την άλλη πλευρά πρέπει να ληφθούν υπόψη τα δημοσιονομικά περιθώρια, καθώς παραμένει ο στόχος για την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Με αυτά τα δεδομένα τα μέτρα ανακοινώνονται σταδιακά, καθώς στόχος είναι να διατηρηθούν εφεδρείες σε περίπτωση που έρθουν χειρότερες ημέρες στο πεδίο της οικονομίας. Σε αυτή τη φάση έμφαση δίνεται στην στήριξη των νοικοκυριών απέναντι στις υψηλές τιμές της βενζίνης, που φλερτάρει με τα 2.5 ευρώ (μάλιστα το πρόβλημα είναι εντονότερο στα νησιά).

Ειδικότερα το μεσημέρι οι αρμόδιοι υπουργοί θα εξειδικεύσουν το νέο fuel pass, με στόχο να καλυφθεί μια μεγαλύτερη περίμετρος δικαιούχων καθώς συνεχίζεται το ράλι αυξήσεων. Τρεις θα είναι οι βασικές ρυθμίσεις:

  • το ποσό θα είναι αυξημένο και μένει να φανεί αν θα επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες πως θα είναι πάνω από τα 70 ευρώ (υπήρχε επεξεργασία σεναρίων ακόμα και για ποσά κοντά στα 80 ευρώ),
  • θα διατηρηθεί το ειδικό καθεστώς για τα νησιά (σημείωση: θα υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη επιδότηση λόγω υψηλότερης τιμής βενζίνης)
  • και θα μπουν νέα εισοδηματικά κριτήρια (πιθανότατα κοντά στα 40.000 με 45.000 ευρώ).

Πάντως στην κυβέρνηση δεν προκρίνονται μόνιμα μέτρα και οι όποιες ανακοινώσεις θα έχουν προσωρινό χαρακτήρα (το τρίμηνο Ιουλίου - Σεπτεμβρίου).

Παράλληλα το πακέτο θα περιλαμβάνει : την αύξηση της επιδότησης στο πετρέλαιο κίνησης και την αύξηση των χρηματοδοτικών πόρων για τις άγονες γραμμές. Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν εξεταστεί επίσης μέτρα για τους αγρότες (για παράδειγμα σε σχέση με τον χρόνο επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο).

Από εκεί και πέρα μια σειρά μέτρων παραμένουν στο συρτάρι της κυβέρνησης και θα μπαίνουν σε εφαρμογή σε.. δόσεις, ενώ υπάρχει και ο παράγοντας της κάλπης. Σε περίπτωση που προκριθεί τελικά η διενέργεια πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο οι ανακοινώσεις θα επισπευσθούν, καθώς υπάρχει ήδη το πρεσάρισμα της αντιπολίτευσης για τη λήψη πρόσθετων μέτρων. Δεδομένο άλλωστε είναι πως η οικονομία και κυρίως το θέμα των ανατιμήσεων θα αποτελέσει το βασικό πεδίο «μονομαχίας» των κομμάτων.

Το βασικό μέτρο που είναι stand by και θα μπει σε εφαρμογή σε περίπτωση που συνεχιστούν τα δυσοίωνα μηνύματα για την πορεία του πληθωρισμού είναι μια δεύτερη επιταγή ακρίβειας. Από εκεί και πέρα τρία ακόμα μέτρα πρόκειται με βάση το σχεδιασμό να μπουν σε εφαρμογή το 2023, ωστόσο οι ανακοινώσεις είναι σε συνάρτηση και με τον χρόνο των εκλογών (καθώς πρόωρες κάλπες θα φέρουν και πρόωρες ανακοινώσεις). Πρόκειται για το ξεπάγωμα των συντάξεων (για όσους δεν έχουν προσωπική διαφορά), την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης (αυτή τη στιγμή έχει παγώσει για μισθωτούς ιδιωτικού τομέα και ελεύθερους επαγγελματίες) και μια ακόμα μείωση των εισφορών κατά 0.6 ποσοστιαίες μονάδες.

Ποιες προθεσμίες «τρέχουν» για αιτήσεις.

Μετά και τις ανακοινώσεις που θα γίνουν σήμερα για το fuel pass ισχύουν τα ακόλουθα για την υποβολή αιτήσεων:

  • Power Pass : Έχει ήδη ανοίξει η πλατφόρμα και η διαδικασία υποβολής αιτήσεων θα διαρκέσει μέχρι και τις 30 Ιουνίου. Κατά τις πρώτες ημέρες της λειτουργίας της, η πλατφόρμα ανοίγει σταδιακά για τους δικαιούχους, ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους (ήδη έχει ανοίξει για όσους έχουν ΑΦΜ με τελευταίο ψηφίο 1, 2, 3 και 4).

Όπως έχει ανακοινωθεί η επιδότηση αφορά στους λογαριασμούς ρεύματος πρώτης κατοικίας ή φοιτητικής στέγης εντός Ελλάδος, που εκδόθηκαν κατά το διάστημα από την 1η Δεκεμβρίου 2021 έως και 31 Μαΐου της φετινής χρονιάς. Το ποσοστό επιδότησης ανέρχεται στο 60% της αύξησης της τιμής ρεύματος της πρώτης κατοικίας και, ανάλογα με το ύψος των λογαριασμών, μπορεί να ανέλθει μέχρι του ποσού των 600 ευρώ

Να σημειωθεί πως χρειάζονται μόνο οι κωδικοί στο Taxisnet και το IBAN του λογαριασμού στον οποίο επιθυμεί να πιστωθεί η επιδότηση. Τα υπόλοιπα στοιχεία αντλούνται αυτόματα μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης.

  • Επιδότηση της αγοράς έως τριών ηλεκτρικών συσκευών. Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα και το πρόγραμμα θα παρέχει επιδοτήσεις 30% έως 50%, με εισοδηματικά κριτήρια. Προσοχή : αφορά μόνο την αγορά καινούριων ψυγείων, κλιματιστικών και καταψυκτών μεγαλύτερης ενεργειακής απόδοσης. Οι επιδοτήσεις θα κυμαίνονται από 135 έως 710 ευρώ , ενώ οι αιτήσεις θα αξιολογηθούν με βάση εισοδηματικά κριτήρια ( επιπλέον μοριοδότηση θα λαμβάνουν τα ευάλωτα νοικοκυριά)
  • Fuel Pass : Το μεσημέρι θα αποσαφηνισθεί το πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα , ενώ ανάλογη θα είναι η διαδικασία με την προηγούμενη φορά.

Πηγή: ethnos.gr 


Ετικέτες: