Eξοικονομώ: 20.000 αιτήσεις στέλνουν στην… παράταση το δημοφιλές πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου 2022 11:20

Eξοικονομώ: 20.000 αιτήσεις στέλνουν στην… παράταση το δημοφιλές πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης

Εξετάζεται επιμήκυνση του προγράμματος τουλάχιστον για δύο εβδομάδες, θα επανεξεταστεί το χρονοδιάγραμμα στις 10 Φεβρουαρίου.

Το δρόμο της επέκτασης τουλάχιστον κατά δύο εβδομάδες του νέου Εξοικονομώ, δείχνει το αυξημένο ενδιαφέρον που έχει προσελκύσει μέχρι σήμερα το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών.

Στην πλατφόρμα του δημοφιλούς προγράμματος έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα 20.000 αιτήσεις ενώ άλλοι 50.000 ενδιαφερόμενοι έχουν ξεκινήσει τις διαδικασίες υποβολής με στόχο να επιλεγούν για να προχωρήσουν τις απαραίτητες εργασίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες η υποβολή αιτήσεων για το Εξοικονομώ που ξεκίνησε στις 13 Δεκεμβρίου και προβλεπόταν να ολοκληρωθεί στις αρχές Φεβρουαρίου θα επεκταθεί έως τα μέσα του επόμενου μήνα.

Αρμόδιες μάλιστα πηγές αναφέρουν ότι στις 10 Φεβρουαρίου θα γίνει νέα επαναξιολόγηση ώστε να καθοριστεί το χρονοδιάγραμμα χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί μια νέα παράταση.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα προβλέπει την κάλυψη συνολικά 55.000 νοικοκυριών. Στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφέρουν ότι γίνεται προσπάθεια από την πλευρά του ΥΠΕΝ για να εξευρεθούν και πρόσθετοι πόροι με στόχο να ενταχθούν περισσότερες κατοικίες στο πρόγραμμα που να πληρούν τα κριτήρια.

Κατά πληροφορίες για το νέο Εξοικονομώ εκδηλώνεται ισχυρό ενδιαφέρον, στοιχείο που επιβεβαιώνει και την βούληση της κυβέρνησης να επεκταθεί στις επιχειρήσεις αλλά και να προσελκύσει μέσα από διαφορετικά προγράμματα και τον οικιακό τομέα.

Χθες, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης επανέλαβε κατά την διάρκεια διαδικτυακής συνάντησης με την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων την δημιουργία ενός νέου «Εξοικονομώ» αποκλειστικά για μικρές και για μεσαίες επιχειρήσεις συνολικού ύψους 450 εκατ. ευρώ.

Πριν λίγες εβδομάδες ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε και ένα νέο πρόγραμμα αντικατάστασης ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών, το οποίο αναμένεται να τρέξει μέσα στην Άνοιξη για την επιδότηση της αγοράς κλιματιστικών, ψυγείων και πλυντηρίων.

Η αναβάθμιση των κτιρίων μέσα από το νέο πρόγραμμα εκτός από σημαντικά ποσοστά εξοικονόμησης ενέργειας -πάνω από 30% για κάθε κατοικία- θα συμβάλλει στην μείωση του ενεργειακού κόστους για τους πολίτες και στην βελτίωση των καθημερινών συνθηκών διαβίωσης αφού θα κατοικούν σε κτίρια με βελτιωμένα και ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι τα κτήρια αυτά να υφίστανται νόμιμα, να χρησιμοποιούνται ως κύρια κατοικία και οι ιδιοκτήτες τους να πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια.

Ως σημαντικότερο κριτήριο για την βαθμολόγηση των αιτήσεων, ορίζεται η εκτιμώμενη ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας βάσει του προτεινόμενου κόστους παρεμβάσεων σε ποσοστό 50% και ακολουθεί το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα σε ποσοστό 15%.

Το πρόγραμμα εντάσσεται στα εμβληματικά έργα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Χρηματοδοτείται με 632 εκατ. ευρώ και συνολικά αναμένεται να κινητοποιήσει κεφάλαια πάνω από 1 δισ. ευρώ, με τη μέση εκτιμώμενη επιδότηση να διαμορφώνεται σε ποσοστό 62% επί της συνολικής δαπάνης.

newmoney.gr