Στην Ιθάκη η βίλα του top industrial designer – O Μαρκ Νιούσον επέλεξε την γενέτειρα του παππού του για να χτίσει το σπίτι των ονείρων του

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 04 Αυγούστου 2023 15:03

Στην Ιθάκη η βίλα του top industrial designer – O Μαρκ Νιούσον επέλεξε την γενέτειρα του παππού του για να χτίσει το σπίτι των ονείρων του

Είναι ένας από τους 100 πιο επιδραστικούς δημιουργούς του 20ου αιώνα και έχει συνεργαστεί με την Apple, την Nike και την Ferrari

Το µικρό σπίτι στην Ιθάκη» ήταν  ο τίτλος που φιγουράριζε στους  «Financial Times», σε αφιέρωµά  τους στην πολυτελή ασφαλώς βίλα  του «κατοχυρωµένου» Βρετανού,  πλην όµως µε «παππού Ιθακιώτη -  από την πλευρά της µητέρας µου, λεγόταν Ανδρέας Ραφτόπουλος», Μαρκ Νιούσον.

Πρόκειται για έναν από τους 100 πιο επιδραστικούς δηµιουργούς του 20ού αιώνα και τον κορυφαίο industrial designer του πλανήτη, σύµφωνα µε το «Time». Το 2022 µάλιστα εγκαινίασε την πρώτη του ατοµική έκθεση στην Αθήνα.

«Υπάρχει κάτι που δεν έχει σχεδιάσει;», αναρωτιούνταν πριν από 12 χρόνια οι «New York Times».  Τώρα που το σκέφτοµαι, µάλλον όχι. Μιλάµε για  τον µοναδικό βιοµηχανικό σχεδιαστή που είδε το   πρωτότυπο και τα σχέδια για το Lockheed Lounge  (τα δηµιούργησε το 1988) να πωλούνται σε δηµπρασία έναντι 38 εκατοµµυρίων ευρώ. Εχει αλλάξει τον κόσµο του ντιζάιν, έχοντας φτιάξει, µετα[1]ξύ άλλων, το εσωτερικό των αεροσκαφών Α380  της Qantas ως δηµιουργικός της διευθυντής.

sdsdsdsd_2

Εχει  συνεργαστεί µε Apple, G-Star, Maybelline, Nike,  Ferrari. Σχεδίασε εσωτερικό γιοτ, παπούτσια, ρολόγια, µπουκάλια. Ακόµα και (συλλεκτική) καραµπίνα.

∆ιεθνείς κολοσσοί, εκτός από τους παραπάνω, όπως Hermès, Mont Blanc και Jaeger-LeCoultre, του τάζουν γην και ύδωρ για να ενώσει τις δυνάµεις τους µαζί του. Και δεν λέει «όχι». Μόνον όταν  «φρενάρουν» το δηµιουργικό του πνεύµα. Τώρα,  λοιπόν, που ακόµα µία φορά συνεργάζεται µε τη  Louis Vuitton, ενώ βρίσκεται στην Ιθάκη του, ήταν  η καλύτερη ευκαιρία για να «εισβάλουµε» στην  έπαυλή του. Και να σας ξεναγήσουµε στη λογική  της ιδιοφυΐας, που βλέπει έργα του να εκτίθενται  από το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Ν.Υ. και  το Guggenheim µέχρι το παριζιάνικο Pompidou και οπουδήποτε αλλού γκράντε µπορείτε να φανταστείτε.

2_4

ΜΟΝΤΕΡΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑ∆ΟΣΗ

«Είµαι περιτριγυρισµένος από µοντέρνα πράγµατα. Ζω σε έναν κόσµο όπου συνεχώς σχεδιάζω νέα πράγµατα και στην Ιθάκη βρήκα την ευκαιρία να δοκιµάσω κάτι διαφορετικό. Από παλιά που είχα βρεθεί στο νησί -µιλάµε πια για περισσότερα από 25 χρόνια- το ερωτεύτηκα. Είναι εξάλλου η γη του παππού µου. Το σπίτι το θεωρώ ένα αρχιτεκτονικό θαύµα», λέει για το «άντρο» του στο Ιόνιο, όπου µαζί µε τη γυναίκα του, Σάρλοτ Στοκντέιλ, κάνουν διακοπές «τουλάχιστον τρεις µήνες τον χρόνο».

Οταν αποφάσισαν να το χτίσουν στην απότοµη πλαγιά όπου δεσπόζει, µόνιµοι κάτοικοι ήταν η µια γριά κατσίκια, που έτρεχαν στη φύση, ανάµεσα σε βελανιδιές και ελιές. Ο Nιούσον θέλησε να διατηρήσει «ακέραιο», όπως υπογραµµίζει, το τοπίο. Ετσι, έφτιαξε το κτίσµα στην πλαγιά, χωρίς να αφαιρέσει ούτε µία πέτρα ή φυτό. Σκοπός του ήταν ένα «κοκτέιλ παράδοσης και εκσυγχρονισµού». Και το κατόρθωσε, διακοσµώντας τον χώρο, που λούζεται από φως, και µε δικά του έπιπλα και γκάτζετ.

3_3 5_2

4_2

Ο ΠΡΟΓΟΝΟΣ

Οσο για τον παππού Ανδρέα; Μετανάστευσε από την Ιθάκη στην Αυστραλία το 1923, σε ηλικία 16 ετών. «Προσωπικά, έρχοµαι στην Ελλάδα εδώ και 25 χρόνια», έλεγε ο Μαρκ Νιούσον τον περασµένο ∆εκέµβριο. «Χρωµατικά µού ταιριάζει η χώρα, αισθάνοµαι χαλαρός. Πάντα ένιωθα κοντά στην ελληνική κουλτούρα. Το σπίτι προφανώς είναι επηρεασµένο από την Ελλάδα. Πρόκειται για ελκυστικό κράµα “αβάσταχτων” ιστορικών αναφορών κι ανάλαφρης ατµόσφαιρας». Και αυτό που λατρεύει περισσότερο στην Ιθάκη (του); «Η βλάστηση», θα πει χωρίς δεύτερη σκέψη, δίνοντας εύσηµα και στον «αρχιτέκτονα και διαχειριστή του έργου, Αβραάµ Μπαϊρακτάρη». Ενα έργο «µε βενετσιάνικο είδος διάταξης. Υπάρχει µεγάλος κεντρικός διάδροµος, µε δωµάτια από κάθε πλευρά. Είναι στοιχειώδες σχέδιο - το σπίτι είναι ορθογώνιο, οπότε δεν θα µπορούσε να γίνει πολύ πιο απλό. Το δε µπάνιο χτίστηκε πριν από τους τοίχους. Επειτα χτίσαµε το σπίτι γύρω από αυτό. Ηταν  τρέλα, αλλά δεν υπήρχε άλλος τρόπος να το κάνουµε», τονίζει.

ΠΑΣΧΑ ΚΑΙ ΧΕΙΜΩΝΕΣ

Εκεί έχει κάνει και Πάσχα και χειµώνες - πάντα από το καλοκαίρι «επιστρατεύει» ξύλα. Λατρεύει όµως και το φθινόπωρο στο Ιόνιο. «Ο Οκτώβριος ειδικά είναι καταπληκτικός µήνας για Ελλάδα. Ο καιρός είναι ακόµα υπέροχος, οι περισσότεροι τουρίστες έχουν φύγει, χαίρομαι αφάνταστα», καταλήγει ο Μαρκ Νιούσον.

parapolitika.gr
*Δημοσιεύθηκε στο Secret της εφημερίδας Παραπολιτικά το Σάββατο 29/7


Ετικέτες:


00 inkefalonia general ad 300X250