Το εκπληκτικό σπίτι στην Ιθάκη ενός κορυφαίου Βρετανού designer (εικόνες)

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου 2022 12:14

Το εκπληκτικό σπίτι στην Ιθάκη ενός κορυφαίου Βρετανού designer (εικόνες)

Σύμφωνα με το περιοδικό Time ο Marc Newson ανήκει στους 100 πιο επιδραστικούς ανθρώπους στον πλανήτη. Ο κορυφαίος designer αυτό το διάστημα παρουσιάζει στην γκαλερί Gagosian στην Αθήνα, σε περιορισμένη έκδοση, τα νέα του έπιπλα, που είναι εμπνευσμένα από τα παραδοσιακά χρώματα της Ελλάδας, το γαλάζιο και το λευκό, και κομμάτια φτιαγμένα από μάρμαρο που συνδυάζουν τα κλασικά υλικά με την προηγμένη τεχνολογία.

«Πάντα ένιωθα κοντά στην Ελλάδα και στην ελληνική κουλτούρα και είναι τιμή μου που παρουσιάζονται τα έργα αυτά στην Αθήνα», λέει ο γεννημένος στο Σίδνεϊ καλλιτέχνης, που ζει και εργάζεται στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Και πράγματι οι δεσμοί του με την Αθήνα είναι τόσο ισχυροί που έχει σπίτι στην Ιθάκη, στο οποίο οι Financial Times μπήκαν πριν από περίπου δυο χρόνια και παρουσίασαν μια από πολλές απόψεις ενδιαφέρουσα συνέντευξη του designer.

Μέσα στο σπίτι του Marc Newson στην Ιθάκη

O Nick Foulkes των Financial Times συνάντησε τον Marc Newson στο σπίτι του στην Ιθάκη.

«Ο Marc Newson στέκεται πάνω στο γρασίδι στο σπίτι του στο νησί της Ιθάκης, κοιτάζοντας πίσω του την εκπληκτικά παραδοσιακή πρόσοψή, την κεντρική πόρτα και το μπαλκόνι. Είναι στο χρώμα του ροζ και μοιάζει σχεδόν να λάμπει στο απογευματινό φως του ήλιου. Αλλά αυτό που φαίνεται να είναι μια απλή, κομψή αρχιτεκτονική υπενθύμιση των ημερών που το ιόνιο αρχιπέλαγος ήταν μέρος της Ενετικής Αυτοκρατορίας, είναι στην πραγματικότητα το σπίτι ενός από τους μεγαλύτερους εν ζωή σχεδιαστών», περιγράφει αρχικά ο δημοσιογράφος.

«Είμαι περιτριγυρισμένος από τον εκσυγχρονισμό», του λέει ο Newson. «Ζω σε έναν κόσμο όπου σχεδιάζω συνεχώς νέα πράγματα. Αυτή ήταν μια ευκαιρία για μένα να δοκιμάσω κάτι διαφορετικό. Είναι ένα θεατρικό έργο, γιατί προσπαθούσα να δημιουργήσω κάτι που έμοιαζε να ήταν εδώ για πάντα». Πρόκειται για μια πράξη αρχιτεκτονικής legerdemain που ενισχύεται από ένα εσωτερικό στο οποίο στους τοίχους κρέμονται πίνακες και σχέδια ελληνικών θεμάτων του 19ου αιώνα, προδίδοντας ότι αυτό είναι κάτι άλλο από ένα πολύ συμβατικό σπίτι που ανήκει σε πολύ συμβατικούς ανθρώπους.

Άλλωστε ο Μarc Newson μόνο συμβατικός δεν είναι. Eχοντας μια καριέρα που μετράει περισσότερες από τρεις δεκαετίες, έχει σχεδιάσει με την ίδια ευκολία ρολόγια, κυνηγετικά όπλα, παπούτσια, στυλό, αποσκευές, μαχαίρια και κοσμήματα. Έχει σχεδιάσει αυτοκίνητα, ποδήλατα, ταχύπλοα σκάφη, νιπτήρες, συσκευές κουζίνας, εστιατόρια, πολλά γυάλινα σκεύη, πολυάριθμα υπερωκεάνια, κατσαρόλες, έναν βραστήρα, ένα αεροσκάφος, ένα αεροδρόμιο – και, αν έχετε πετάξει με την Qantas, το κρεβάτι στο οποίο κοιμηθήκατε και τα βολβοειδή γυάλινα ποτήρια από τα οποία έχετε πιει. Σχεδίασε, επίσης, την τροχήλατη βαλίτσα Louis Vuitton, τις μπότες RM Williams και το Apple Watch για τον καρπό σας. Ο τίτλος ενός άρθρου των New York Times το 2012 «Υπάρχει κάτι που δεν έχει σχεδιάσει ο Marc Newson;» ήταν καθαρά ρητορικός.

Ωστόσο, όπως αναφέρεται στο άρθρο, αν κάποιος θέλει να γνωρίσει τον άνθρωπο και όχι τον δημιουργό Newson, είναι απαραίτητο να τον επισκεφτεί στο σπίτι του στην Ιθάκη.  Για τον ίδιο ήταν ένα είδος επιστροφής στις ρίζες καθώς ο παππούς του μετανάστευσε από την Ιθάκη στην Αυστραλία το 1923, σε ηλικία 16 ετών, και το εξοχικό σπίτι στο οποίο γεννήθηκε βρίσκεται ακόμη και σήμερα σε άλλο σημείο του νησιού.

Πριν από 12 περίπου χρόνια, όταν ο Newson και η σύζυγός του Charlotte Stockdale -στιλίστρια και ιδιοκτήτρια της εταιρίας Chaos με ρούχα και αξεσουάρ- αποφάσισαν να χτίσουν ένα σπίτι σε μια απότομη πλαγιά, οι μόνοι κάτοικοι ήταν ημιάγριες κατσίκες που αναζητούσαν τροφή στην πυκνό βλάστηση κάτω από τις βελανιδιές και τις αιωνόβιες ελιές. Ο Newson ήθελε να διατηρήσει όσο το δυνατόν περισσότερο τη γοητεία του τοπίου, κατασκευάζοντας το κτίριο στην πλαγιά του λόφου χωρίς να αφαιρέσει ούτε μια πέτρα ή ένα φυτό.

Η εμμονή του για τελειότητα έχει χαρακτηρίσει ολόκληρο το σπίτι. Είναι πάντα ευγνώμων στη γυναίκα του, όχι μόνο για την πρακτική βοήθεια και τις συμβουλές που έχει δώσει, αλλά και για την κατανόησή της. «H συμβολή της, η ανοχή της στις διάφορες νευρώσεις μου ήταν εξαιρετική», δήλωσε ο ίδιος.

Εκτός από τη σύζυγό του, αυτό το project δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί χωρίς τον αρχιτέκτονα και τον διαχειριστή του έργου Avraam Vairaktaris.

«Είναι ένα πολύ απλό, τυπικό βενετσιάνικο είδος διάταξης. Υπάρχει ένας μεγάλος κεντρικός διάδρομος με δωμάτια από κάθε πλευρά. Είναι ένα πολύ στοιχειώδες σχέδιο -το σπίτι είναι ένα ορθογώνιο, οπότε δε θα μπορούσε πραγματικά να γίνει πολύ πιο απλό» αναφέρει. Αλλά η επίτευξη της απλότητας μπορεί να είναι απίστευτα περίπλοκη. «Το μπάνιο χτίστηκε πριν χτιστούν καν οι τοίχοι και στη συνέχεια χτίσαμε το σπίτι γύρω από αυτό. Ήταν τρέλα, αλλά δεν υπήρχε άλλος τρόπος να το κάνουμε» παραδέχεται ο ίδιος.

Το σπίτι όπως διαμορφώθηκε από το γραφείο Fabbio Design.

Η σκάλα με πρόβολο που εντοπίζεται στο κέντρο του σπιτιού ήταν μια ακόμη μεγαλύτερη δοκιμασία. «Αυτό ήταν ένα από τα πιο περίπλοκα πράγματα γιατί ήθελα να φτιάξω μια σκάλα με πρόβολο, που είναι ένα πολύ, πολύ παραδοσιακό πράγμα. Αλλά κανείς δε μπορεί να τα χτίσει πια. Τον 17ο και 18ο αιώνα ήταν συνηθισμένοι» αναφέρει.

Στη σκιερή πλευρά του σπιτιού υπάρχει ένα μπάρμπεκιου εμπνευσμένο από εκείνο που ο Newson εντόπισε σε ένα εστιατόριο. Στην ηλιόλουστη πλευρά υπάρχει ένα ρολόι που, με τα σύμβολα και το ασύμμετρο πλέγμα των τεμνόμενων ευθειών και παραβολικών γραμμών, μετατρέπει την απλή έννοια ενός ηλιακού gnomon σε ένα αντικείμενο πολυπλοκότητας των Βιτροβίων. Η εμπειρία της διαμονής στο σπίτι ολοκληρώνεται με τον καλύτερο τρόπο στον εξωτερικό χώρο με την πολυτελή πισίνα και την ασυναγώνιστη θέα.

O Mark Newson με τον φωτογράφο Phil Poynter στη βεράντα του σπιτιού του.

Η θέα από τη βεράντα

Το σπίτι είναι κοντά σε παραλία.

Φωτογραφίες: Instagram Fabbio Design, Phil Poynter, Stockdale Charlotte

www.bovary.gr




00 inkefalonia general ad 300X250