Οι απλοί τρόποι να εξασκήσεις την αυτο-φροντίδα κάθε μέρα

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 11 Οκτωβρίου 2021 14:30

Οι απλοί τρόποι να εξασκήσεις την αυτο-φροντίδα κάθε μέρα

Μερικές φορές είναι καλύτερο να βοηθήσεις πρώτα τον εαυτό σου

Η άσκηση της αυτοφροντίδας δεν αφορά τη διαμονή σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο, την αγορά μιας ολοκαίνουριας γκαρνταρόμπας ή την επιλογή δύο γλυκών αντί ενός. Η διαδικασία αυτή είναι πολύ πιο εσωτερικά θρεπτική και απαιτεί λίγο χρόνο για να ξεπεράσουμε την τάσης να βάζουμε τους άλλους πριν από τον εαυτό μας.

"Μια βιώσιμη πρακτική αυτοφροντίδας αφορά τη δημιουργία στιγμών μέσα στην κάθε μέρα, εβδομάδα, μήνα, εποχή και έτος για να εξασκήσουμε το είδος της ουσιαστικής αυτοφροντίδας που μας κάνει να νιώθουμε υγιείς και χαρούμενοι στο μυαλό, το σώμα και την ψυχή", λέει η Shel Pink, συγγραφέας του Slow Beauty, ενός βιβλίου για τη φροντίδα του εαυτού. "Όταν εφαρμόζονται με την πάροδο του χρόνου, αυτές οι μικρές τελετουργίες προσφέρουν μια πιο υγιή και χαρούμενη ζωή".

Εάν δεν είσαι σίγουρη από πού να ξεκινήσεις στο ταξίδι της αυτοφροντίδας, οι απλές ιδέες παρακάτω θα σε βοηθήσουν να ξεκινήσεις:

Θρέψε το σώμα σου
Έχεις πιάσει ποτέ μια σακούλα με πατατάκια, για να τα καταναλώσεις αμέσως και μετά να νιώσεις άσχημα, τόσο ψυχικά όσο και σωματικά; Το σπάσιμο αυτού του αρνητικού μοτίβου και η αναδιαμόρφωση του τρόπου με τον οποίο βλέπεις το φαγητό είναι ένας εξαιρετικός τρόπος άσκησης της αυτοφροντίδας. Ενώ είναι απολύτως εντάξει να δίνεις στον εαυτό σου τις λιχουδιές που επιθυμεί μερικές φορές, το να βλέπεις το φαγητό ως καύσιμο που τρέφει το σώμα σου και στη συνέχεια να καταναλώνεις πράγματα που σε κάνουν να νιώθεις καλά είναι σημαντικό. Έχε μαζί σου υγιεινά σνακ έτοιμα για κατανάλωση και απόφυγε να ψωνίζεις όταν πεινάς.

Κράτησε ένα ημερολόγιο ευγνωμοσύνης
Είναι εύκολο να χάσεις τη θετικότητα σου, ειδικά όταν το εργασιακό και το προσωπικό άγχος φαίνεται να βρίσκονται στο απόγειό τους. Σε αυτές τις στιγμές, γράφοντας τα πράγματα για τα οποία είστε ευγνώμονων μπορεί να σε βοηθήσει να αισθανθείς καλύτερα. 

Διαλογισμός
Εκτός από το να σταματήσεις την αρνητικής αυτο-ομιλία, να κοιμάσαι αρκετά και ποιοτικά και να καταγράφεις τα πράγματα για τα οποία είστε ευγνώμονων, ο διαλογισμός είναι ένας άλλος εξαιρετικός τρόπος άσκησης της αυτο-φροντίδας. "Μια συνεπής πρακτική διαλογισμού μπορεί να σου αλλάξει τη ζωή. Είναι ακόμη επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι μειώνει το άγχος, αυξάνει τα συναισθήματα ενσυναίσθησης, βελτιώνει την εστίαση, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και επιβραδύνει τα σημάδια γήρανσης", σημειώνει η Pink. 

Κάνε ένα καθημερινό αυτομασάζ
Μια κίνηση αυτοφροντίδας δεν χρειάζεται να περιλαμβάνει πολλά χρήματα σε μια ολοήμερη συνεδρία περιποίησης στο σπα. Αντ 'αυτού, μπορείς να κάνεις ένα μασάζ στον εαυτό σου. Μπορείς να δοκιμάσεις την τεχνική μασάζ Abhyanga, η οποία αποτελεί μέρος της παράδοσης της Αγιουρβέδα ή ένα απλό μασάζ χεριών, ποδιών ή λαιμού που θα βρεις από ειδικούς στο ίντερνετ. 

Μάθε να λες όχι
Πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να βάλουν τα κατάλληλα όρια με τους άλλους, κάτι που συχνά μας οδηγεί να δεσμευτούμε σε πράγματα ακόμη και όταν δεν το θέλουμε. Η αδυναμία όμως να πούμε όχι οδηγεί συχνά σε δυσαρέσκεια, ακόμη και σε εκρήξεις θυμού. Μπορεί επίσης να σε κάνει να αισθανθείς ότι δεν ζεις τη δική σου ζωή ή ότι ζεις τη ζωή σου σύμφωνα με τις ιδιοτροπίες των άλλων, γεγονός που μπορεί να σε κάνει να χάσεις από τις δικές σου ανάγκες και επιθυμίες. Μάθε να ανέχεσαι το άγχος που προκαλεί το να πεις όχι και μόλις μάθεις να το κάνεις αυτό, θα ανακαλύψεις ότι οι άνθρωποι δεν σε αντιπαθούν γι 'αυτό. Στην πραγματικότητα, πιθανότατα θα σε σέβονται ακόμη περισσότερο.

Απόλαυσε το χρόνο σου στη φύση
Αναζήτησε καθημερινές ευκαιρίες για να είσαι στη φύση. Περπάτησε στο δάσος, κάνε μια πεζοπορία, περπάτησε κατά μήκος της παραλίας, δοκίμασε την κηπουρική, οποιαδήποτε δραστηριότητα σε φέρνει πιο κοντά στη φύση. Θα ηρεμήσει το κεντρικό νευρικό σύστημα, θα ανεβάσει τη διάθεσή σου και θα αυξήσει τα επίπεδα ενέργειας. 

womenonly.gr




00 inkefalonia general ad 300X250