Εφορεία Αρχαιοτήτων: Οι συνάδελφοι της Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων και πάλι στο Αρχαιολογικό Μουσείο Σάμης

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 21 Ιουλίου 2021 18:53

Εφορεία Αρχαιοτήτων: Οι συνάδελφοι της Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων και πάλι στο Αρχαιολογικό Μουσείο Σάμης

 Η Αρχαιολογική Υπηρεσία επί το έργον: Οι συνάδελφοι της Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων και πάλι στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Σάμης.

Πρόκειται για την πλέον προωθημένη μουσειακή προσέγγιση, οδηγό για ό,τι ακολουθήσει σε Κεφαλονιά και Ιθάκη. Για πρώτη φορά δημιουργείται στο νησί μουσειακή έκθεση που ξεφεύγει από το παρατακτικό και απλά περιγραφικό.

Έργο υψηλών προδιαγραφών, μοντέρνα μουσειολογική και μουσειογραφική προσέγγιση, ανάδειξη των εκθεμάτων με λιγόστομα και διακριτικά μέσα, χρήση τεχνολογιών αιχμής ως προς την παρουσίαση και τα εκπαιδευτικά προγράμματα είναι μερικά μόνο από τα χαρακτηριστικά του νέου Μουσείου.

Είναι αναμφίλεκτο, ότι οι αρχαιότητες της Σάμης και της ευρύτερης περιοχής της αποτελούν κορυφαία δείγματα της αρχαίας τέχνης, γλυπτικής, τορευτικής, χρυσοχοΐας και αρχιτεκτονικής. Η μικροτεχνία είναι περικαλλής. Η τέχνη - εν προκειμένω - του ψηφιδωτού αντικειμενικά αριστουργηματική. Δεν είναι βέβαια τυχαίο ότι παρέμεινε η κορυφαία των πόλεων και αναφέρεται ως η μοναδική πόλη στο νησί το 2ο αι. από τον Κλαύδιο Πτολεμαίο.

Η ισχυρότερη πόλη της Αρχαιότητας στο νησί πλέον "ομιλεί" προς τους κατοίκους πρώτα της σύγχρονης Σάμης, την νέα γενιά της, στους επισκέπτες, στον κόσμο.

Τα ψηφιδωτά στον αύλ(ε)ιο χώρο μάς υποδέχονται όλους...

Καλώς ήρθατε Συνάδελφοι!

Εφορεία Αρχαιοτήτων Κεφαλληνίας και Ιθάκης




00 inkefalonia general ad 300X250