Συναγερμός για έξαρση της γρίπης στην Ελλάδα

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 06 Φεβρουαρίου 2013 11:17

Συναγερμός για έξαρση της γρίπης στην Ελλάδα

Εξαρση των ιώσεων από τα μέσα Φεβρουαρίου περιμένουν οι επιστήμονες, εκτιμώντας ότι ο χειμώνας... έρχεται. Οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες έχουν συγκρατήσει σε χαμηλά επίπεδα τη δραστηριότητα της γρίπης στη χώρα μας, εικόνα που θεωρείται ότι θα ανατραπεί το επόμενο διάστημα με την αναμενόμενη επιδείνωση του καιρού. Μέχρι σήμερα, πάντως, τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές της εποχικής γρίπης. Πρόκειται για τέσσερις άνδρες, μέσης ηλικίας 70,1 ετών. Οι τρεις έφεραν τον πανδημικό ιό Α (Η1Ν1) pdm09 και ένας ιό γρίπης τύπου Β.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), συνολικά 16 άνθρωποι έχουν νοσηλευτεί σε μονάδες εντατικής θεραπείας με σοβαρές επιπλοκές (δέκα άνδρες και έξι γυναίκες, με μέση ηλικία τα 55,5 έτη). Τα δεκαπέντε από τα κρούσματα οφείλονται στον ιό τύπου Α και το ένα σε ιό τύπου Β.

Τα περισσότερα σοβαρά κρούσματα αποδίδονται στο στέλεχος Α (Η3Ν2) του ιού, που έχει «σαρώσει» τις ΗΠΑ.

Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο στέλεχος εμφανίζεται κάθε χρόνο στην Ελλάδα. Ενδεικτικό είναι ότι την περίοδο 2011-2012 πάνω από το 44% των σοβαρών κρουσμάτων οφείλονταν στον Α (Η3Ν2) και μόλις το 1% στο πανδημικό στέλεχος του ιού Α (Η1Ν1).

Οι επιστήμονες, αν και εμφανίζονται καθησυχαστικοί καθώς δεν έχουν καταγραφεί πολλά περιστατικά γρίπης στον πληθυσμό, είναι επιφυλακτικοί διότι τα περιστατικά που φτάνουν στα νοσοκομεία είναι σοβαρά και με δύσκολη έκβαση. Για τον λόγο αυτό εφιστούν την προσοχή στις λεγόμενες ομάδες υψηλού κινδύνου, δηλαδή σε όσους ενηλίκους και παιδιά πάσχουν από αναπνευστικά, καρδιαγγειακά, μεταβολικά και άλλα χρόνια σοβαρά νοσήματα, καθώς επίσης τους ανοσοκατεσταλμένους. Συνιστούν δε τον εμβολιασμό καθώς πολλοί έχουν «ξεχάσει» να κάνουν τα απαραίτητα εμβόλια.

Ελένη Πετροπούλου από imerisia.gr




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250