Έρχεται απομάκρυνση των δεκάδων πεσμένων δέντρων - Συνέντευξη του Διοικητή της ΠΥ στον COSMOS 96,5

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 05 Μαΐου 2021 19:36

Έρχεται απομάκρυνση των δεκάδων πεσμένων δέντρων - Συνέντευξη του Διοικητή της ΠΥ στον COSMOS 96,5

Ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κεφαλονιάς, πύραρχος Κωνσταντίνος Ψαρρός φιλοξενήθηκε στον Cosmos 96,5  και μίλησε για τα σοβαρά θέματα, αρμοδιότητας της υπηρεσίας, για τους κανόνες που πρέπει να τηρούνται την αντιπυρική περίοδο αλλά και για τις συνεννοήσεις που έχουν γίνει με το δασαρχείο για την απομάκρυνση των πεσμένων και κομμένων δέντρων από τα περιαστικά δάση.

Ο διοικητής αφού αναφέρθηκε στα μικροεπεισόδια με φωτιές που παρουσιάστηκαν το τελευταίο διάστημα, έδωσε οδηγίες αναφορικά με το κάψιμο των ξερών κλαδιών και τόνισε ότι η αντιπυρική περίοδος που ξεκίνησε την 1η Μαϊου,  λήγει 31 Οκτωβρίου. «Οι πολίτες πρέπει να ξέρουν ότι οι παραβάσεις τιμωρούνται με πρόστιμα» επισήμανε και σημείωσε πως η Πυροσβεστική Υπηρεσία – εφόσον υπάρχει σημαντικός λόγος, που να δικαιολογεί την καύση- μπορεί να χορηγήσει ειδική άδεια προκειμένου να κάψει κάποιος κλαδιά και να καθαρίσει το οικόπεδό του, πάντα με μέτρα ασφαλείας.  «Τα πρόστιμα δεν θα συνετίσουν, αλλά θεωρούμε ότι θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά» υποστήριξε.

Αναφορά έγινε και στα ακαθάριστα οικόπεδα, των οποίων οι ιδιοκτήτες είτε αμέλησαν να τα καθαρίσουν είτε δεν ζουν στην Κεφαλονιά και έμειναν ακαθάριστα. Όπως εξήγησε ο πύραρχος, η αρμοδιότητα του καθαρισμού των οικοπέδων αυτών ανήκει στον Δήμο. «Σε περίπτωση που οι ιδιοκτήτες δε τα καθαρίσουν, τότε επεμβαίνει ο Δήμος και το κόστος του καθαρισμού, καταλογίζεται στον ιδιοκτήτη» υπογράμμισε.

Για τα πεσμένα δέντρα

Το πολύ σοβαρό θέμα των πεσμένων και κομμένων δέντρων που αποτελούν εστίες πυρκαγιάς στα περιαστικά δάση, είναι γνωστό στον πύραρχο, όπως τόνισε ο ίδιος και μάλιστα έχουν γίνει ενέργειες. Πιο συγκεκριμένα ανέφερε: «Έχουμε εντοπίσει το πρόβλημα. Έχουμε έρθει σε επαφή με την δασάρχη, με τους δήμους και με την αντιπεριφέρεια. Υπήρξε δυσκολία αρχικά, ωστόσο φαίνεται ότι βρέθηκε λύση και το προσεχές διάστημα με παρέμβαση του Δήμου και της αντιπεριφέρειας θα απομακρυνθούν» εξήγησε.  Παράλληλα, ανέφερε ότι ο αρμόδιος της Πολιτικής Προστασίας της περιφέρειας ενημέρωσε ότι έχει βρεθεί και μέρος της χρηματοδότησης για την απομάκρυνση.

Για τη συνεργασία με τους εθελοντές 

Για την συνεργασία που έχει η Πυροσβεστική Υπηρεσία με τις ομάδες δασοπροστασίας, μίλησε ο Διοικητής. «Έχουμε συναντηθεί με όλες τις ομάδες δασοπροστασίας. Είναι καταπληκτικοί άνθρωποι που προσφέρουν ανιδιοτελώς στην δασοπυρόσβεση και στην διάσωση. Ελπίζουμε να συνεχιστεί η άψογη συνεργασία» επισήμανε ο διοικητής και πρόσθεσε ότι θα ήταν καλοδεχούμενο να υπάρξουν και άλλες ανάλογες ομάδες που θα βοηθούν όπου τους ζητηθεί.
fraport-mobile