Eπιστροφή στην κανονικότητα: Τι ακολουθεί μετά το άνοιγμα της εστίασης, το χρονοδιάγραμμα

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 05 Μαΐου 2021 11:19

Eπιστροφή στην κανονικότητα: Τι ακολουθεί μετά το άνοιγμα της εστίασης, το χρονοδιάγραμμα

Με σύμμαχο τον καλό καιρό αλλά και την αργία της Δευτέρας του Πάσχα άνοιξαν χθες μετά από 6 μήνες λουκέτου οι επιχειρήσεις εστίασης κάτω από αυστηρούς κανόνες και δείχνοντας τον δρόμο για το άνοιγμα το επόμενο διάστημα κι άλλων δραστηριοτήτων.

Επιχειρηματίες της εστίασης που είχαν προετοιμαστεί το προηγούμενο διάστημα ανταμείφθηκαν καθώς αρκετά ήταν τα εστιατόρια, τα καφέ και τα μπαρ σε όλη τη χώρα που γέμισαν από πελάτες. Σε πολλά καταστήματα εστίασης μάλιστα τα τηλέφωνα για κρατήσεις είχαν ξεκινήσει εδώ και μέρες. Πιο χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Θεσσαλονίκης όπου κυρίως στις παραθαλάσσιες περιοχές οι κρατήσεις για σήμερα έχουν αγγίξει ακόμα και το 80%.

Υπάρχει ωστόσο και η άλλη όψη του νομίσματος, η οποία αφορά τα καταστήματα που έχουν μείνει κλειστά επειδή δεν διαθέτουν εξωτερικό χώρο. Χθες πάντως ο υπουργός Ανάπτυξης κληθείς να σχολιάσει ότι αρκετές επιχειρήσεις εστίασης δεν έχουν πρόσβαση σε εξωτερικό χώρο, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να λειτουργήσουν, ζήτησε συγγνώμη από τους εργαζόμενους που θα παραμείνουν σε αναστολή και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση παραμένει δίπλα στους ανθρώπους της εστίασης. υπενθυμίζοντας ότι σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο, τα «κουρεμένα» ενοίκια θα ισχύσουν και τον Μάιο, με τα ίδια κριτήρια που εφαρμόστηκαν και το Απρίλιο.

«Ανοίγουμε την εστίαση αλλά ο ιός δεν έχει φύγει. Το σύνθημα ότι πέρασε ο κίνδυνος δεν έχει δοθεί. Κανένας δεν θέλει να περιορίσει την ελευθερία κανενός, αλλά πρέπει να κρατηθεί ο ιός υπό έλεγχο», είπε ο Αδωνις Γεωργιάδης. Παράλληλα, ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι από τις 15 Μαΐου με το άνοιγμα του τουρισμού, στόχος είναι να ανακοινωθεί πιο διευρυμένο ωράριο «πάντα υπό την αίρεση ότι ο ιός θα συνεχίσει την πτωτική του πορεία. «Δεν επιστρέφουμε στην παλιά μας ζωή κάνουμε ένα βήμα προς την κανονικότητα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ως προς την απαγόρευση μουσικής -μέτρο το οποίο ζητούν να αρθεί 7 βουλευτές της ΝΔ με επιστολή τους στο Ν. Χαρδαλιά -είπε ότι ήταν απαίτηση των γιατρών, καθώς «μιλώντας πιο δυνατά εκπνέεις με μεγαλύτερη ταχύτητα τα σταγονίδια, αυξάνοντας την πιθανότητα να κολλήσει κάποιος διπλανός που έχει βγάλει τη μάσκα για να φάει».

Πρώτο βράδυ με ανοιχτά μπαρ και εστιατόρια μετά το εξάμηνο lockdown 

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης, επισκέφθηκε και καταστήματα στην Κηφισιά, δηλώνοντας ότι θα είναι δίπλα στους ανθρώπους της εστίασης μέχρι να επανακάμψουν πλήρως. Όπως έγραψε ο υπουργός στο twitter: «Πρώτη μέρα της εστιάσεως σήμερα, έκανα μια μικρή βόλτα στην Κηφισιά. Παντού χαμογελαστοί άνθρωποι, έτοιμοι για ένα νέο καλό ξεκίνημα και με πλήρη τήρηση των μέτρων. Τους ευχαριστώ! Θα είμαστε δίπλα τους έως ότου όλα γίνουν όπως πριν».

Σημειώνεται ότι όλες οι μετακινήσεις θα εξακολουθούν να γίνονται με αποστολή SMS στο 13033, όπως ξεκαθάρισε πριν από λίγες ημέρες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Παράλληλα, όσοι επιθυμούν να βρεθούν σε ένα εστιατόριο ή καφέ, τα οποία λειτουργούν από σήμερα σε εξωτερικούς χώρους και έως τις 10:45 το βράδυ, θα κάνουν χρήση του κωδικού 6 στο 13033.

Σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων το επόμενο διάστημα

Μετά το άνοιγμα της εστίασης, σειρά έχει το άνοιγμα των σχολείων στις 10 Μαΐου και του τουρισμού το Σάββατο 15 Μαΐου, οπότε αναμένεται να απελευθερωθούν και οι υπερτοπικές μετακινήσεις. 

Σύμφωνα με τον έως τώρα σχεδιασμό για τη χαλάρωση των μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας και με την προϋπόθεση ότι όλα θα εξελιχθούν ομαλά, όλα τα σχολεία -γυμνάσια, δημοτικά και νηπιαγωγεία- θα επαναλειτουργήσουν διά ζώσης από τη Δευτέρα 10 Μαΐου, με την πραγματοποίηση self test. 

Στη συνέχεια, το Σάββατο 15 Μαΐου, θα ανοίξει και ο τουρισμός, ενώ έχει ήδη προαναγγελθεί και το άνοιγμα των οργανωμένων παραλιών. Οι τουρίστες θα πρέπει να επιδεικνύουν είτε αποδεικτικό εμβολιασμού, είτε αρνητικό PCR τεστ 72 ωρών. 

Με το άνοιγμα του τουρισμού, αναμένεται να απελευθερωθούν και οι υπερτοπικές μετακινήσεις για όλους τους πολίτες στη χώρα. Την ίδια μέρα θα καταργηθεί πλήρως και η υποχρέωση αποστολής SMS για τις μετακινήσεις. 

Μέχρι τότε όλες οι μετακινήσεις εξακολουθούν να γίνονται με αποστολή SMS στο 13033, ακόμα και για την επίσκεψη σε καφέ ή εστιατόριο οι πολίτες πρέπει να στέλνουν μήνυμα στο 13033 με κωδικό 6, ενώ υπάρχει και ο χρονικός περιορισμός των 3 ωρών. 

Υπενθυμίζεται ότι από τη Δευτέρα 3 Μαΐου διευρύνθηκε κατά μία ώρα το ωράριο μετακίνησης των πολιτών και η απαγόρευση κυκλοφορίας ξεκινά στις 11 μμ και λήγει στις 5 τα ξημερώματα.

Πηγή: iefimerida.gr 




00 inkefalonia general ad 300X250