Καππάτος: Θα συνδράμω στην υλοποίηση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Αργοστολίου για τον εμπορικό λιμένα

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 29 Απριλίου 2021 17:40

Καππάτος: Θα συνδράμω στην υλοποίηση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Αργοστολίου για τον εμπορικό λιμένα

Δελτίο Τύπου

Θα συνδράμω στην υλοποίηση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Αργοστολίου για τον εμπορικό λιμένα

Τις τελευταίες ημέρες απασχόλησε την τοπική επικαιρότητα η θέση του εμπορικού λιμένα Αργοστολίου, όπως αυτή θα αποτυπωθεί στα πλαίσια της συνολικής επικαιροποίησης του προγραμματικού σχεδίου (Master Plan) της Λιμενική Ζώνης.

Η διαδικασία στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών μετά το 2015 κινήθηκε προς μια λύση για την οποία η τοπική κοινωνία δεν ήταν ούτε σύμφωνη, ούτε ενήμερη. Κατέληγε στη χωροθέτηση του εμπορικού λιμένα στη σημερινή του θέση.

Στις αρχές του 2020 διαπιστώσαμε ότι το Υπουργείο είχε σχεδόν ολοκληρώσει τη διαδικασία για την οριστικοποίηση του Master Plan. Είναι κρίσιμο για το νησί μας ότι σε αυτή τη συγκυρία όλοι οι θεσμικοί φορείς μεταφέραμε συντονισμένα τη θέση της τοπικής κοινωνίας για την ανάγκη αποσυμφόρησης της πόλης του Αργοστολίου, κάτι που έγινε αποδεκτό από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου.

Σε ότι με αφορά εξ’ αρχής είχα δηλώσει ότι θα υποστηρίξω τη θέση της τοπικής κοινωνίας, όπως αυτή θα εκφραστεί μέσω των θεσμικών της οργάνων και ιδίως του Δημοτικού Συμβουλίου Αργοστολίου.

Ο σχεδιασμός του λιμένα Αργοστολίου είναι μια σύνθετη διαδικασία, καθώς το Αργοστόλι ως χαρακτηρισμένος λιμένας εθνικής σημασίας σχεδιάζεται με βάση μια σειρά διαφορετικών αναγκών. Το ζήτημα της τουριστικής χρήσης και των κρουαζιερόπολοιων είναι αυτό που κυριαρχεί στη συζήτηση. Ωστόσο η μεταφορά του εμπορικού λιμένα, είναι μια πολύ παλιά συζήτηση και αφορά κυρίως τους πολίτες του Αργοστολίου, την αστική κινητικότητα και το κυκλοφοριακό σε μια ήδη εξαιρετικά επιβαρυμένη πόλη. Το δίκτυο του Αργοστολίου έχει σχεδιαστεί με βάση ανάγκες προηγούμενων δεκαετιών και η διαδικασία πεζοδρομήσεων εντός της πόλης είναι ασύμβατη με την κυκλοφορία βαρέων οχημάτων.

Στο μέτρο που μου αναλογεί θα εργαστώ για την υλοποίηση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Αργοστολίου, όπως επανειλημμένα έχω δηλώσει.

Παναγής Καππάτος

Βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης