Μητροπολίτης Κεφαλληνίας: “Δεν είναι ντροπή να φοράμε την μάσκα στην εκκλησία, ούτε ντροπιάζεται ο Θεός”

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 28 Απριλίου 2021 14:28

Μητροπολίτης Κεφαλληνίας: “Δεν είναι ντροπή να φοράμε την μάσκα στην εκκλησία, ούτε ντροπιάζεται ο Θεός”

Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι” στον Inkefalonia 89,2 καί στον Γιώργο Χαλαβαζή μίλησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κεφαλληνίας κ. Δημήτριος.

Φέτος, σε μια μεταβατική διαδρομή, το Πάσχα θα υπενθυμίσει μερικές βασικές αλήθειες που παραμένουν νησίδες αλώβητες και σ αυτές μαζί με τις ευχές και τις συστάσεις του αναφέρθηκε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας.

“Εύχομαι απο την καρδιά μου σε όλους να περάσουμε καλή Μεγάλη Εβδομάδα με υγεία,με δύναμη και κουράγιο λόγω της πανδημίας και να γιορτάσουμε ένα ευφρόσυνο και ευλογημένο Πάσχα.
Το φετινό Πάσχα δεν θα είναι διαφορετικό από τα άλλα,όπως γιορτάζουμε κάθε χρόνο,έτσι θα γιορτάσουμε και φέτος.

Έχουμε την δυσάρεστη εμπειρία του Πάσχα του 2020 που ο κόσμος δεν μπόρεσε να πάει στους ναούς να μετάσχει στις ωραιότατες και μοναδικές ακολουθίες με αυτό το μυσταγωγικό περιεχόμενο που προκαλεί ανάταση ψυχής και δεν χάρηκαν το συναπάντημα με το ιερότερο.

Φέτος όμως παρότι η πανδημία εξακολουθεί να υφίσταται και μάλιστα σε κάποιες χώρες να είναι πολύ επιθετική λόγω των μεταλλάξεων του ιού και των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί όπως και στην πατρίδα μας και το νησί μας και δόξα τω θεώ το νοσοκομείο μας άδειασε με τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των γιατρών,θα γιορτάσουμε το Πάσχα με τις εκκλησίες ανοιχτές.

Οι ναοί θα είναι ανοιχτοί και επισκέψιμοι όλη την ημέρα όπου υπάρχει νεωκόρος.

Οι ακολουθίες θα γίνονται κανονικά,όμως χρειάζεται προσοχή απο τους συνευχομένους να τηρούν τα μέτρα.

Η Επιτροπή της Συνόδου της Εκκλησίας μας συναποφάσισε με την Αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου να είμαστε ανοιχτοί τηρώντας όμως τα μέτρα.Είναι υποχρεωτική η μάσκα σε όλη την διάρκεια της ακολουθίας και πρέπει να προσέξουμε και το υπεράριθμο.

Πρέπει να στηρίξουμε το έργο των γιατρών,γιατί οι γιατροί μας και τα νοσοκομεία μας για εμάς εργάζονται.

Παρότι κατηγορήθηκε η Ιερά Σύνοδος ότι συμπλέει με το κράτος απο άνοες,τι άλλο θα πρέπει να κάνει η Εκκλησία απο το να στηρίξει το ΕΣΥ και να στηρίξει την υγεία των πολλών!

Δεν ενδιαφέρεται η Εκκλησία μόνο για την σωτηρία της ψυχής ,θέλει και την υγεία του σώματος του κάθε χριστιανού.

Το σώμα μας είναι ιερό,αν δεν ήταν το σώμα μας ιερό δεν θα άγιαζε ο Άγιος Γεράσιμος για να ναι άφθορος και να τον έχουμε κάθε μέρα μπροστά μας να τον βλέπουμε ,που είναι μαρτυρία ανάστασης και ζωής αιωνίου και αγιασμού σώματος και ψυχής.

Η εκκλησία κάνει αυτό που πρέπει ανεξάρτητα από αυτούς που διαφοροποιούνται.

Εμείς ως Μητρόπολη υπεύθυνα αντιμετωπίσαμε από πέρυσι την κατάσταση ,συνεργαζόμαστε με τους φορείς και συμβουλεύουμε ανάλογα για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες.
Θα περάσει η πανδημία όπως πέρασαν τόσες πανδημίες ,το θέμα είναι να μην χάσουμε τους ανθρώπους μας.

Δεν είναι ντροπή να φοράμε την μάσκα στην εκκλησία,ούτε ντροπιάζεται ο Θεός,δεν είμαστε ασεβείς,τουναντίον κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για το σύνολο.

Σε όλο το νησί μας έχουμε λίγους κληρικούς και όλοι αυτές τις ημέρες θα κάνουν διπλές,τριπλές και τετραπλές ακολουθίες εξ ου και θα ξεκινούν νωρίτερα,για αυτό ας μην βογκήξει ο κόσμος γιατί δεν γίνεται διαφορετικά. Οι ιερείς καταβάλλουν τον εαυτό τους για να κάνουν ότι καλύτερο μπορούν για να εξυπηρετηθούν τα χωριά και οι ενορίες μας.

Η τελετή της Αναστάσεως θα γίνει ενωρίτερα σύμφωνα με το πανελλήνιο πρόγραμμα για αυτό και σε πολλές ενορίες θα κάνουν την ακολουθία της Ανάστασης νωρίτερα.
Ορισμένοι παραπονούνται,ας μην γινόμαστε μίζεροι ,δεν είναι πρόβλημα αυτό,έτσι πρέπει να γίνει.
Στην πόλη του Αργοστολίου όλες οι ενορίες θα κάνουν Ανάσταση,20:10 θα ξεκινήσουν και 21:00 θα γίνει η τελετή της Αναστάσεως όπως και στην πόλη του Ληξουρίου οι 4 ενορίες επίσης.

Να γνωρίζουν οι χριστιανοί ότι στην πόλη του Αργοστολίου μετά την Ανάσταση η ενορία του Μητροπλοιτικού Ναού,του Αγίου Σπυρίδωνος,των Αρχαγγέλων και του Αγίου Ελευθερίου θα έχουν και Αναστάσιμη λειτουργία στις 22:30 με 23:00,στο Ληξούρι θα υπάρχει λειτουργία μόνο στον Άγιο Χαράλαμπο.

Την Κυριακή του Πάσχα θα γίνει η πρωινή Αναστάσιμη λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ναό θα λειτουργήσω εγώ,στην Σισιώτισα και στον Άγιο Μικόλαο και ο Εσπερινός Αγάπης το απόγευμα θα γίνει στον Μητροπολιτικό Ναό,στο Ληξούρι η πρωινή Αναστάσιμη λειτουργία θα γίνει στις ενορίες του Παντοκράτωρος,του Αγίου Γερασίμου,του Αγίου Χαραλάμπους και του Αγίου Νικολάου.

Την Διακαινήσιμη Εβδομάδα οι κληρικοί μας θα λειτουργούν παντού κάθε μέρα για να λειτουργηθούν όλα τα χωριά και οι ενορίες μας.
Το νόημα των ημερών το καταλαβαίνουμε όλοι κι ας μην εκκλησιάζονται οι περισσότεροι κάθε Κυριακή.

Το Πάσχα είναι λέξις σανσκριτική,ινδοευρωπαικής καταγωγής,την οποία υιοθέτησε και το Εβραικό αλφάβητο Πασχ (Πεσάχ) και το προφέρουμε και εμείς εξελληνισμένα Πάσχα και σημαίνει πέρασμα (διάβαση) απο μια κατάσταση σε μια άλλη .Για μας την εκκλησία σημαίνει πέρασμα απο τον θάνατο που κληρονομήσαμε απο το προπατορικό αμάρτημα με την συμμετοχή του εκπεσόντος Αρχαγγέλου στην Ανάσταση. Δηλαδή αφαιρέθηκε ο αιώνιος θάνατος που είχε επιβληθεί λόγω του προπατορικού αμαρτήματος. Παραμένει ο βιολογικός θάνατος ως στίγμα του προπατορικού αμαρτήματος,αλλά δεν είναι αιώνιος πια,διότι η ανθρώπινη φύση στο πρόσωπο του Χριστού ήρθη στο ύψος της θεότητος και επανακτούμε τον παράδεισο,επανακτούμε την θέωση.

Για εμάς τους Κεφαλονίτες,το λέω πάντοτε,δεν κουράζομαι,θα κουραστούν όμως να με ακούν,η μαρτυρία της Ανάστασης είναι ο Άγιος Γεράσιμος,το άφθαρτο λείψανο του.
Αυτό σημαίνει Πάσχα,να περάσουμε δια του θανάτου εις την ζωήν,απο το προσωρινό και το υλικό,στο Θεικό,το πνευματικό κι αυτό θέλει άσκηση,γι αυτό και λέμε ότι είναι δύσκολο να ζήσεις την Εβδομάδα των Παθών ,είναι δύσκολο να ζήσεις Μεγάλη Παρασκευή τον Σταυρό Του Κυρίου ,που σημαίνει ότι κι εμείς θα βάλουμε τον εαυτό μας σε έναν σταυρό νοητό,για να σταυρώσουμε τον εαυτό μας να μπορούμε να χαρούμε ανάσταση.

Όποιοι πάνε το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου στην λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου θα ακούσουν στον κανόνα ένα ωραίο τροπάριο που λέει.

“Χθές,δηλαδή την Μεγάλη Παρασκευή,συνεσταυρούμην μαζί σου Χριστέ Σωτήρ,σήμερα μετά σου συνεγείρομαι και μερίδαν στην Ανάστασην έχομεν”.

Μία τέτοια Ανάσταση εύχομαι σε όλους με διαρκή την χαρά της Ανάστασης, στην καρδιά του καθενός μας ,στις οικογένειες όλων των αδελφών μας,σ όλο τον κόσμο.

Καλή Μεγάλη εβδομάδα και καλό Πάσχα.”

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης

{https://soundcloud.com/user-46829938/mitropolitis-27-4}




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250