Συναντήσεις του Δημάρχου Σάμης με Πολιτικούς και Υπηρεσιακούς Παράγοντες

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 24 Απριλίου 2021 13:31

Συναντήσεις του Δημάρχου Σάμης με Πολιτικούς και Υπηρεσιακούς Παράγοντες

Επίσκεψη στην Αθήνα πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Σάμης το διήμερο 21-22 Απριλίου 2021.

Σκοπός της επίσκεψης ήταν θέματα που αφορούν στην χρηματοδότηση του Δήμου για την αποκατάσταση των συνεπειών του μεσογειακού κυκλώνα Ιανού αλλά και τα προβλήματα που προκύπτουν στους διασπασμένους δήμους.

Αρχικά πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Πλακιωτάκη ο οποίος ξεκίνησε τη διαδικασία χρηματοδότησης του Δήμου με 970.000 ευρώ για το λιμάνι της Αγίας Ευφημίας.
Ακολούθησε συζήτηση με υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Πολιτισμού σχετικά με τη βέλτιστη λειτουργία των σπηλαίων Μελισσάνης και Δρογκαράτης.
Με υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Τουρισμού συζητήθηκε η ανάγκη της γρήγορης έγκρισης των αδειοδοτήσεων που απαιτούνται για το Τουριστικό Αγκυροβόλιο της Αγίας Ευφημίας.

Στη συνέχεια, μαζί με τους επτά δημάρχους των διασπασμένων δήμων της χώρας, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Πέτσα και τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ κ. Παπαστεργίου, όπου τονίστηκαν τα προβλήματα υποστελέχωσης των διασπασμένων δήμων και ζητήθηκαν χρηματοδοτικά εργαλεία προκειμένου να ανταποκριθούν στις ανάγκες τους, ενώ επίσης συζητήθηκαν και οι απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις για την εύρυθμη λειτουργία των Δήμων. Παρών στη συνάντηση ήταν και ο πρόεδρος της ΠΕΔΙΝ κ. Παρίσης.

Οι δήμαρχοι των επτά νεοσύστατων Δήμων, Σάμης Γεράσιμος Μονιάς - Νέτης, Ληξουρίου Γιώργος Κατσιβέλης, Βόρειας Κέρκυρας Γιώργος Μαχειμάρης, Νότιας Κέρκυρας Κώστας Λέσσης, Βελβεντού Μανώλης Στέργιου, Δυτικής Σάμου Αλέξανδρος Λυμπέρης και Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρος, κατέθεσαν από κοινού τα αιτήματά τους στην ΚΕΔΕ και κατόπιν στον Υπουργό, όπως αποτυπώνονται παρακάτω:

  1. Άμεση στελέχωση των Δήμων με μόνιμο προσωπικό.
  2. Νομοθετική ρύθμιση για την άμεση λύση των νομικών προσώπων και των επιχειρήσεων χωρίς τις διαδικασίες που προβλέπει ο Ν.4714 καθώς είναι χρονοβόρες.
  3. Παράταση για ακόμη τρία έτη της απαλλαγής από τους νέους Δήμους για ισοσκελισμό ανταποδοτικών και εξόδων στη σύνταξη του προϋπολογισμού.
  4. Έκτακτη επιχορήγηση των Δήμων με ποσό ίσο με 2 δόσεις ΚΑΠ για κάλυψη γενικών αναγκών.
  5. Ανακοίνωση επιπλέον ποσού μέσω του Φιλόδημου για αγορά μηχανημάτων.
  6. Επιπλέον ενίσχυση των Δήμων μας για πραγματοποίηση μελετών μέσω της πρόσκλησης ΑΤ 09 του προγράμματος Αντώνης Τρίτσης.

Ο Υπουργός, αφουγκραζόμενος το μέγεθος και τη σοβαρότητα των προβλημάτων δεσμεύτηκε για την καλύτερη δυνατή επίλυσή τους.
Καθώς τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επτά δήμοι που προέρχονται από διάσπαση είναι κοινά, συζητήθηκε επίσης από τους δημάρχους η δημιουργία Δικτύου των επτά, ώστε η διεκδίκηση και η εξεύρεση λύσεων να είναι κοινή και συντονισμένη.

Γραφείο Τύπου Δήμου Σάμης


Ετικέτες: