Μήνυμα του διευθυντή Β/θμιας εκπαίδευσης Κεφαλονιάς για την επέτειο του 1821

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 24 Μαρτίου 2021 12:30

Μήνυμα του διευθυντή Β/θμιας εκπαίδευσης Κεφαλονιάς για την επέτειο του 1821

Μήνυμα του διευθυντή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Κεφαλονιάς για την επέτειο της συμπλήρωσης 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821.

Φέτος συμπληρώνονται 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση που οδήγησε στην απελευθέρωση των Ελλήνων από τον Οθωμανικό ζυγό και στην ίδρυση του σύγχρονου Ελληνικού κράτους. Διακόσια χρόνια αγώνων για την Ελευθερία, 200 χρόνια πολιτισμού, 200 χρόνια προάσπισης υψηλών αξιών και ιδανικών για όλη την Ανθρωπότητα.

     Σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, είναι ιδανική ευκαιρία για αυτογνωσία σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο. Για τους αγωνιστές τού 1821 κύρια επιδίωξη ήταν η εθνική απελευθέρωση από τον τουρκικό ζυγό, η εθνική ανεξαρτησία και η ελευθερία. Σήμερα, ως ιστορικό έθνος πρέπει να συμβάλουμε στην επίλυση των σύγχρονων προκλήσεων, με γνώμονα τα λόγια του Δικού μας Νομπελίστα ποιητή Γ. Σεφέρη: «Σ’ αυτόν τον κόσμο που ολοένα στενεύει, ο καθένας μας χρειάζεται όλους τους άλλους. Πρέπει να αναζητήσουμε τον άνθρωπο όπου κι αν βρίσκεται» και η πατρίδα, με το βλέμμα στο μέλλον, ας θυμηθεί για μια ακόμη φορά τα λόγια τού Μακρυγιάννη: «… Πατρίς, να μακαρίζεις γενικώς όλους τους Έλληνες, ότι θυσιάστηκαν για σένα, να σ’ αναστήσουνε, να ξαναειπωθείς άλλη μία φορά ελεύθερη πατρίδα, που ήσουνα χαμένη και σβησμένη από τον κατάλογο των εθνών».

     Με σεβασμό στο παρελθόν ας ατενίσουμε το μέλλον μας.  Ένα μέλλον που θα εξελιχθεί σε έναν κόσμο διαφορετικό, γεμάτο προκλήσεις. Κι αν η απόκτηση της λευτεριάς κατά τον Κάλβο θέλει «αρετή και τόλμη», η διατήρησή της σίγουρα απαιτεί  Μνήμη, Λογική και Σύνεση.

Ο Διευθυντής Δ.Ε. Κεφαλονιάς-Ιθάκης

Δημήτρης Μαρκάτος




00 inkefalonia general ad 300X250