Κανονικά το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων τη Δευτέρα, γιατί δεν προβληματίζει η αύξηση στα κρούσματα

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2021 12:49

Κανονικά το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων τη Δευτέρα, γιατί δεν προβληματίζει η αύξηση στα κρούσματα

INTIME

Ο διπλασιασμός των κρουσμάτων δημιουργεί ανησυχία στους λοιμωξιολόγους χωρίς ωστόσο να θεωρείται υπεύθυνο το λιανεμπόριο και η αύξηση της κινητικότητας των πολιτών.

Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ το γενικο ποσοστο θετικότητας ειναι γυρω στο 1%. Χθες τα 842 τα νέα κρούσματα εντοπίστηκαν σε δείγμα 36.240 τέστ ενώ, αναλογικά τα κρούσματα που εντοπίστηκαν σε όλη την χώρα τη Δευτέρα ανήλθαν σε 436 με πολύ λιγότερα τεστ και συγκεκριμένα 9.394.

Σε σχέση με το Σάββατο και με 31.000 να ανέρχονται τα τεστ που διενεργήθηκαν, καταγράφηκαν 605 νέα κρούσματα. Παράλληλα χθες Τρίτη κλιμάκια του ΕΟΔΥ αποτελούμενα και από Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) πραγματοποίησαν χθες, Τρίτη 26 Ιανουαρίου, δωρεάν ελέγχους ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test), μέσα από το αυτοκίνητο (drive through). Συνολικά, σε 26 μαζικές δειγματοληψίες, διενεργήθηκαν 2.265 rapid test από τα οποία ανιχνεύθηκαν 25 κρούσματα (1,10%).

Ουσιαστικά σε σύγκριση και με τις δύο προηγούμενες μετρήσεις, τα κρούσματα χθες Τρίτη κατέγραψαν μια οριακή αύξηση. Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν φαίνεται να αλλάζει τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων την 1 Φεβρουαρίου, με την επιφύλαξη ότι τις επόμενες δύο ημέρες δεν θα καταγραφεί μία απότομη αύξηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες αν και οι λοιμωξιολόγοι σήμερα το πρωί σε δηλώσεις τους εμφανίζονται ανήσυχοι, η αύξηση αυτή είναι εντός των προβλέψεων τους σε σχέση με το αποτύπωμα που ανέμεναν να αφήσει το άνοιγμα της αγοράς. Ο προβληματισμός της επιτροπής φαίνεται να αφορά και την πορεία του εμβολιασμού λόγω της μη τήρησης των χρονοδιαγραμμάτων για παραδόσεις από τις φαρμακευτικές εταιρείες και αυτό διότι το άνοιγμα των δραστηριοτήτων έχει προγραμματισθεί σε συνάρτηση και με την έναρξη των εμβολιασμών.

Λόγω των καθυστερήσεων αυτών στον εμβολιασμό του πληθυσμού, αν υπάρξει απότομη αύξηση της θετικότητας δεν αποκλείεται να συνεδριάσουν και εκτάκτως ώστε να επανεξετάσουν το χρονοδιάγραμμα της άρσης δραστηριοτήτων. Την Παρασκευή η επιτροπή του υπουργείου Υγείας έχει στην ατζέντα της μόνο το άνοιγμα δραστηριοτήτων που ήδη έχουν προαναγγελθεί ότι θα ανοίξουν την 1η Φεβρουαρίου. Ουσιαστικά το μόνο νέο στοιχείο που θα συζητηθεί εκτός από τις υπόλοιπες σχολικές βαθμίδες που δεν έχουν ανοίξει, τα πρακτορεία ΟΠΑΠ, το κυνήγι και και ερασιτεχνικό ψάρεμα είναι και το άνοιγμα ορισμένων αθλητικών δραστηριοτήτων που παραμένουν σε περιορισμό.

dikaiologitika.gr




00 inkefalonia general ad 300X250