Επιστολή στην Υπουργό Πολιτισμού- Κίνδυνος απένταξης του Μυκηναϊκού τάφου Τζαννάτων από το ΕΣΠΑ

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 05 Φεβρουαρίου 2021 12:09

Επιστολή στην Υπουργό Πολιτισμού- Κίνδυνος απένταξης του Μυκηναϊκού τάφου Τζαννάτων από το ΕΣΠΑ

Με ανάρτηση του, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Πόρου, Οδυσσέας Γαλιατσάτος ενημερώνει για τον κίνδυνο απένταξης του μυκηναϊκού τάφου Τζαννάτων – Πόρου από το ΕΣΠΑ.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.

Επιστολή προς την Υπουργό Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη έστειλε ο πρόεδρος κοινότητας Πόρου Οδυσσέας Γαλιατσάτος με θέμα τον Κίνδυνο απένταξης του μυκηναϊκού τάφου Τζαννάτων – Πόρου από το ΕΣΠΑ.

Η επιστολή έχει ως εξής:

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ

Λυπάμαι πολύ που βρίσκομαι στην πολύ δυσάρεστη θέση να σας απασχολήσω ξανά για την υπόθεση της ένταξης του θολωτού τάφου Τζαννάτων στο ΕΣΠΑ και την υλοποίηση των εγκεκριμένων μελετών του από το ΚΑΣ.

Όλοι πιστεύαμε πως μετά την σύσκεψη που έγινε στο Υπουργείο Πολιτισμού υπό την αιγίδα σας ότι η υπόθεση αυτή θα είχε αίσιο τέλος.

Δυστυχώς όμως για μια ακόμη φορά διαψευστήκαμε.

Είναι η τρίτη φορά που ο Έφορος Αρχαιοτήτων επιχειρεί με πλάγιο τρόπο και για μια ακόμη φορά να απεντάξει το έργο από το ΕΣΠΑ όπως δυστυχώς το έκανε και κατά το πρόσφατο παρελθόν.

Αυτή την φορά με πρόσχημα το πρόγραμμα ΙΑΝΟΣ επιχειρεί για μια ακόμη φορά να ακυρώσει την κατασκευή του νέου στεγάστρου (θόλος) επισκευάζοντας το υπάρχον και εντελώς ακατάλληλο στέγαστρο κατασπαταλώντας 100.000 ευρώ για την επισκευή του και για αχρείαστες μελέτες που υπάρχουν και αυτό το διάστημα πρόκειται να επικαιροποιηθούν από την αρμόδια τεχνική υπηρεσία του Υπουργείου σας.

Προ του κινδύνου να απενταχθεί το μνημείο από το ΕΣΠΑ επειδή θα υπάρχουν παράλληλες και επικαλυπτόμενες χρηματοδοτήσεις και εργασίες για το ίδιο το μνημείο και ακριβώς για τα ίδια αντικείμενα (στέγαστρο, περίφραξη, μελέτες στερέωσης κτλ) επισκεφτήκαμε μαζί με τον Αντιδήμαρχο κύριο Νικόλαο Κουρκουμέλη άμεσα τον κύριο Βουλευτή, τον κύριο Αντιπεριφερειάρχη και τον ίδιο τον Έφορο αρχαιοτήτων, τον κύριο Γρηγορακάκη ο οποίος λίγο πολύ μας είπε πως «ξέρει τι κάνει».

Αυτό που μας είπε ότι δηλαδή «ξέρει τι κάνει» είναι ακριβώς αυτό που μας φοβίζει περισσότερο διότι επί των ημερών του το έργο απεντάχθηκε δύο φορές από το ΕΣΠΑ επειδή έκανε ακριβώς τα αντίθετα από αυτά που έπρεπε να κάνει σύμφωνα με το σκεπτικό των αποφάσεων απένταξης τις οποίες και σας επισυνάπτω.

Κυρία Υπουργέ σας ζητάμε να παρέμβετε, όπως θετικά είχατε παρέμβει και κατά το παρελθόν και να σταματήσετε οριστικά αυτήν την καταστροφική για τον τόπο μας και το μνημείο συμπεριφορά του Εφόρου αρχαιοτήτων.

Επίσης θέλουμε να σας ενημερώσουμε ότι η περιοχή μας σύσσωμη και οι φορείς της έχουν αγανακτήσει με αυτές τις συμπεριφορές και αναζητούμε πλέον νομικές λύσεις εάν η πολιτεία αδυνατεί να μας προστατέψει. Για τον λόγο αυτό έχουμε ξεκινήσει στην συγκρότηση επιτροπής αγώνα και το ξεκίνημα νέου κύκλου ενημέρωσης των θεσμικών μας εκπροσώπων και των πολιτικών κομμάτων για να λάβουν γνώση και να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί.

Εξακολουθούμε να πιστεύουμε πως υπάρχει σε αυτό το κράτος προϊσταμένη αρχή για να αναζητήσει ευθύνες και να επιβάλει τα νόμιμα. Εξακολουθούμε επίσης να πιστεύουμε στην δέσμευση την δική σας και του κυρίου Βουλευτή για την ένταξη του μνημείου στο ΕΣΠΑ και είμαστε στην διάθεσή σας για να συνδράμουμε και εμείς από την πλευρά μας, όπως είχαμε συνδράμει και κατά το παρελθόν, για την ανάδειξη και την προστασία των μνημείων και των αρχαιοτήτων στον Δήμο μας.

Σας ευχαριστώ

Ο Πρόεδρος

Κοινότητας πόρου

Οδυσσέας Γαλιατσάτος




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250