Ερώτηση βουλευτών του ΚΙΝΑΛ για τις ζημιές στο οδικό δίκτυο της Ιθάκης

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου 2021 17:45

Ερώτηση βουλευτών του ΚΙΝΑΛ για τις ζημιές στο οδικό δίκτυο της Ιθάκης

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΉ ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΠΌ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΗΜΙΕΣ ΣΤΟ ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΤΗΣ ΙΘΑΚΗΣ ΛΟΓΩ ΙΑΝΟΥ

Ερώτηση προς τον αρμόδιο υπουργό Υποδομών & Μεταφορών για την καθυστέρηση στην αποκατάσταση των εκτεταμένων ζημιών που προκλήθηκαν στο οδικό δίκτυο της Ιθάκης λόγω του κυκλώνα «Ιανός», κατατέθηκε με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Πολιτικής Προστασίας του Κινήματος Αλλαγής Γιώργου Καμίνη και συνυπογράφοντες τους βουλευτές Χρήστο Γκόκα (τομεάρχη Υποδομών) και Βασίλη Κεγκέρογλου (Γραμματέα Κοινοβουλευτικής Ομάδας).

Με την ερώτηση, οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής, ζητούν να μάθουν για ποιο λόγο, τέσσερις μήνες μετά, οι ζημιές στο οδικό δίκτυο δεν έχουν αποκατασταθεί, με αποτέλεσμα εν μέσω πανδημίας, οι κάτοικοι της περιοχής να μην έχουν πρόσβαση στο Κέντρο Υγείας αλλά και σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες του νησιού. Στην ερώτηση σημειώνεται μάλιστα πως οι πρόσφατες έντονες βροχοπτώσεις έχουν επιδεινώσει περαιτέρω την κατάσταση.

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών 

Θέμα: Αποκατάσταση οδικού δικτύου στην Ιθάκη

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Η επέλαση του “Ιανού” τους προηγούμενους μήνες είχε ως αποτέλεσμα πολλές περιοχές των Ιονίων νήσων να υποστούν σοβαρό πλήγμα στα οδικά τους δίκτυα.

Πλήγμα που στην περίπτωση της Ιθάκης έχει επιδεινωθεί μετά και από τις πρόσφατες έντονες βροχοπτώσεις στην περιοχή. Αποτέλεσμα είναι να έχουν αποξηλωθεί τμήματα του παραλιακού δρόμου στην περιοχή Μπροστά Αετός και να έχει υποστεί καθίζηση μεγάλο τμήμα κοντά στο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου. 

Σύμφωνα με καταγγελίες κατοίκων της περιοχής, λόγω αυτής της καθίζησης οι κάτοικοι του βορείου τμήματος του νησιού δεν έχουν πρόσβαση στο Κέντρο Υγείας, στην Πυροσβεστική, στο λιμάνι, στις δημόσιες υπηρεσίες, ενώ έχει καταστεί ιδιαιτέρως δυσχερής η τροφοδοσία των σπιτιών καθώς και των καταστημάτων που λειτουργούν στη βόρεια Ιθάκη. 

Επίσης, στην ίδια περιοχή Μπροστά Αετός, τμήμα της επαρχιακής οδού έχει καταρρεύσει από τον περασμένο Σεπτέμβριο, με αποτέλεσμα η κυκλοφορία να γίνεται χωρίς ασφάλεια και με ευθύνη των οδηγών.

Έξι χωριά της βορείου Ιθάκης, τα οποία συνδέονται με την πόλη Βαθύ και το χωριό Περαχώρι με τον παραλιακό δρόμο που περνά από τη θέση Μπροστά Αετός, είναι τώρα ουσιαστικά αποκλεισμένα μετά και τις νέες ζημιές . 

Δεδομένων των πολύ σοβαρών ζημιών που έχουν σημειωθεί στην περιοχή Μπροστά Αετός και στο οδικό δίκτυο που εξυπηρετεί και τα χωριά της βόρειας Ιθάκης

Δεδομένης, ειδικά αυτή την εποχή, της ανάγκης να διασφαλίζεται απρόσκοπτη πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες πολιτικής προστασίας και υγείας, όπως είναι η Πυροσβεστική και το Κέντρο Υγείας

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.Γνωρίζει τα παραπάνω προβλήματα;

2.Ποιες είναι οι μέχρι σήμερα ενέργειές σας και γιατί δεν έχει γίνει ακόμη η αποκατάσταση των ζημιών του Σεπτεμβρίου στην ίδια περιοχή του επαρχιακού αυτοκινητοδρόμου; Πότε θα γίνει αυτό;

3.Ποιες οι άμεσες ενέργειας σας και με ποιο χρονοδιάγραμμα για την αποκατάσταση του δρόμου στο συγκεκριμένο σημείο;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Γιώργος Καμίνης

Χρήστος Γκόκας 

Βασίλης Κεγκέρογλου