Εμβόλιο: Σκέψεις για κινητές μονάδες εμβολιασμού - 110.000 τα κλεισμένα ραντεβού

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου 2021 09:27

Εμβόλιο: Σκέψεις για κινητές μονάδες εμβολιασμού - 110.000 τα κλεισμένα ραντεβού

 Εχει εμβολιαστεί το 0,6% του πληθυσμού - Κι άλλα εμβολιαστικά κέντρα ως τις 20/1 - Το στοίχημα του λιανεμπορίου

Την ώρα που η κυβέρνηση... κλείνει το μάτι στους λοιμωξιολόγους δείχνοντας την επιθυμία της να ανοίξει το λιανεμπόριο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης, για μία ακόμα φορά επανέλαβε ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα στη χώρα μας σε ό,τι αφορά στα κρούσματα κορονοϊού είναι πολύ καλύτερα απ' αυτά που καταγράφουν άλλες χώρες της Ευρώπης και η αγορά είναι έτοιμη να κάνει τα πρώτα δειλά βήματα επανεκκίνησης.

Σύμφωνα με τον κ.Ταραντίλη από τις 14/12 όταν πρωτοεφαρμόστηκε το click away τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα, έναν μήνα μετά (14/1) είναι πολύ καλύτερα και μας κάνουν να αισιοδοξούμε συγκρατημένα. «Η πανδημία, ωστόσο, είναι ένα δυναμικό φαινόμενο και οι αποφάσεις για την αντιμετώπισή της δεν μπορεί παρά να αναπροσαρμόζονται ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα» πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Τόνισε, ότι «η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τα στοιχεία και προχωρά βήμα-βήμα σε αποφάσεις, με βάση τις εισηγήσεις των ειδικών επιστημόνων. Δεν βάζει σε καμιά ζυγαριά την προστασία της ανθρώπινης ζωής, αλλά δεν αγνοεί τις ανάγκες του κόσμου της εργασίας και της επιχειρηματικότητας, όπως για παράδειγμα του εμπορίου, που έχει μπροστά του την περίοδο εκπτώσεων.

Αποφάσεις για το επόμενο διάστημα θα λαμβάνονται -μετά από τις εισηγήσεις της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων- και θα ανακοινώνονται κάθε Παρασκευή από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας». Οπως είπε «Αυτό θα γίνει και αύριο».

Εμβόλιο: Προχωρά το σχέδιο «Ελευθερία» για τον εμβολιασμό

Σε ό,τι αφορά στο μέτωπο του εμβολιασμού, έως τις 20 Γενάρη αναμένεται να ενταχθούν στο σχέδιο «Ελευθερία» κι άλλα εμβολιαστικά κέντρα, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες του πληθυσμού. Σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει η πλατφόρμα του εμβολιασμού έχουν κλειστεί 110.000 ραντεβού για τους πολίτες των άνω των 85 ετών. «Σε κάθε περίπτωση -λαμβάνοντας υπόψη και τα διαδραματιζόμενα σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες- συνεχίζουμε την άμυνα απέναντι στην πανδημία και ταυτόχρονα εντείνουμε την αντεπίθεση, εφαρμόζοντας το σχέδιο "Ελευθερία" για τον εμβολιασμό.

Πρόκειται για το πιο πολύπλοκο εγχείρημα που ανέλαβε ποτέ το ελληνικό κράτος στον τομέα της Υγείας και τα στοιχεία δείχνουν ότι η χώρα μας προχωράει με ικανοποιητικό ρυθμό, μεθοδικότητα, ασφάλεια και διαφάνεια. Έχουν ξεκινήσει οι εμβολιασμοί σε 146 Νοσοκομεία και σε πολλά από αυτά έχει ήδη ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός των υγειονομικών με την πρώτη δόση του εμβολίου» τόνισε σχετικά ο κ. Ταραντίλης.

Όπως εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος: «Μέχρι χθες, είχαν εμβολιαστεί 65.005 άτομα, δηλαδή το 0,6% του πληθυσμού. Αυτή τη στιγμή η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού βρίσκεται στον ευρωπαϊκό μέσο όρο και θα επιταχυνθεί στο αμέσως επόμενο διάστημα με την παραλαβή περισσότερων εμβολίων, ώστε η συλλογική ανοσία να έχει επιτευχθεί το καλοκαίρι. Χθες παραλήφθηκαν οι πρώτες 8.000 δόσεις του εμβολίου Moderna».

Πρόσθεσε επίσης ότι «Παράλληλα, αυξάνονται οι δόσεις από την Pfizer και αναμένεται να προστεθούν τα εμβόλια από την AstraZeneca και την Johnson&Johnson.

Το σχέδιο για τον κατ' οίκον εμβολιασμό

Εξάλλου, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Σοφίας Φασουλάκη υπάρχει στα σκαριά ένα σχέδιο από την κυβέρνηση για τα εμβόλια των υπολοίπων φαρμακευτικών, που δεν χρειάζονται συντήρηση σε ειδικά διαμορφωμένα ψυγεία στους -75 βαθμούς Κελσίου, όπως αυτά της Pfizer. Το σχέδιο αυτό αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο κινητές μονάδες να πηγαίνουν σε ανθρώπους που έχουν κινητικά προβλήματα και δεν μπορούν να πάνε σε εμβολιαστικό κέντρο και να κάνουν κατ' οίκον το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

Πηγή: Ethnos.gr