Οι νοικοκυρές των Πουλάτων τήρησαν και φέτος το έθιμο με τα «μπουρμπουρέλια»!

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 21 Νοεμβρίου 2020 19:58

Οι νοικοκυρές των Πουλάτων τήρησαν και φέτος το έθιμο με τα «μπουρμπουρέλια»!

 Μία από τις σημαντικότερες εορτές της χριστιανικής λατρείας τιμούμε σήμερα 21 Νοέμβρη. Πρόκειται για τα «Εισόδια της Θεοτόκου». Μία Θεομητορική εορτή σε ανάμνηση της εισόδου της Μαριάμ στο Ναό του Σολομώντος στην Ιερουσαλήμ, προκειμένου η μέλλουσα Θεοτόκος να αφιερωθεί στον Θεό και ακολούθως να εκπληρώσει την αποστολή της. Να φέρει στην ζωή τον Κύριο και Σωτήρα μας, Ιησού Χριστό.

Πιστές στο έθιμο της ημέρας, οι νοικοκυρές των Πουλάτων έφτιαξαν και φέτος τα παραδοσιακά μας «μπουρμπουρέλια». Ένα φαγητό που οφείλει την ονομασία του στην λέξη μπούρμπουλας, που σύμφωνα με την Κεφαλλονίτικη διάλεκτο σημαίνει βράσιμο και αποτελείται από όσπρια και δημητριακά όπως τα άσπρα και τα μαυρομάτικα φασόλια, οι φακές, τα ρεβύθια, τα κουκιά, το στάρι και το καλαμπόκι.

Πρόκειται για ένα έθιμο που οι ρίζες του χάνονται στα βάθη των χρόνων, όταν οι πρόγονοί μας στα Πουλάτα και στην υπόλοιπη Κεφαλλονιά πήγαιναν την παραμονή των «Εισοδίων» στην εκκλησία μία μικρή ποσότητα από τους καρπούς που προόριζαν για τη σπορά των χωραφιών τους, ώστε να λάβουν την ευλογία της Παναγίας και να έχουν καλή σοδειά. Μέρος των ευλογημένων καρπών το μαγείρευαν και το έτρωγαν ανήμερα της γιορτής, ενώ τα υπόλοιπα τα έσπερναν.

Η μακραίωνη αυτή χριστιανική παράδοση, αποτελεί ουσιαστικά συνέχεια της αντίστοιχης παράδοσης των αρχαίων Ελλήνων που πρόσφεραν καρπούς στην Θεά της γεωργίας Δήμητρα, ώστε ο επόμενος χρόνος να τους φέρει μία αποδοτική σοδειά.

Χρόνια πολλά σε όλους!

Πηγή: poulatakefalonias.gr