Ε.Α.Σ.: Αποσύρονται επικίνδυνα εντομοκτόνα

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 14 Μαΐου 2020 08:55

Ε.Α.Σ.: Αποσύρονται επικίνδυνα εντομοκτόνα

Ο Ε.Α.Σ.  (ΑΓΡΟΤΙΚΗ  ΕΝΩΣΗ) Κεφαλληνίας & Ιθάκης ενημερώνει

Ο Ε.Α.Σ.  (ΑΓΡΟΤΙΚΗ  ΕΝΩΣΗ) Κεφαλληνίας & Ιθάκης ενημερώνει ότι, οι δραστικές χημικές ουσίες «chlorpyrifos» και «chlorpyrifos methyl» (εντομοκτόνα) ΔΕΝ είναι πλέον εγκεκριμένες για χρήση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα  που περιείχαν τις δραστικές αυτές έχουν ανακληθεί και η καταληκτική ημερομηνία χρήσης των αποθεμάτων από τον τελικό χρήστη γεωργικών φαρμάκων έληξε στις 16  Απριλίου 2020.
Υπενθυμίζεται ότι στις 10 Ιανουαρίου 2020 η Κομισιόν ενέκρινε τη γνωμάτευση απαγόρευσης των δύο προαναφερομένων φυτοφαρμάκων από την ευρωπαϊκή αγορά, μετά την επιβεβαίωση από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) των βλαβερών επιπτώσεων στην ανθρώπινη υγεία, ιδίως τη γονιδιοτοξικότητα και τις νευροτοξικές επιδράσεις στην ανάπτυξη.

Τα φωσφορικά εντομοκτόνα που περιέχουν αυτές τις δύο τοξικές χημικές ουσίες έχουν ευρύ φάσμα εφαρμογής όπως στην λεμονιά, πορτοκαλιά, μανταρινιά, γκρέιπφρουτ, αχλαδιά, κυδωνιά, κλπ, στα λαχανικά υπαίθρου (λάχανο, κουνουπίδι, τομάτα, πιπεριά, μελιτζάνα, κρεμμύδι, ραπάνια, κλπ) στο καρπούζι, στο πεπόνι και στην πατάτα.         

Ο Ε.Α.Σ. τονίζει ότι ιδιαίτερη προσοχή ως προς τα παραπάνω φυτοφάρμακα  τα οποία έχει αποδειχθεί πως έχουν επικίνδυνο αντίκτυπο στην υγεία, απαιτείται από τους ΘιακοΚεφαλλονίτες επαγγελματίες αλλά  και τους ερασιτέχνες καλλιεργητές, χρήστες γεωργικών φαρμάκων και γενικά όλων των εμπλεκομένων στον τοπικό γεωργικό πρωτογενή τομέα.

Από  Ε.Α.Σ.  ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ  & ΙΘΑΚΗΣ