«Αλυσιδωτές» αντιδράσεις! Απεργία ξεκίνησαν οι εργαζόμενοι της ΕΔΑΚΙ – Κλειστός ο ΧΥΤΥ στην Παλλοστή

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 28 Απριλίου 2020 13:07

«Αλυσιδωτές» αντιδράσεις! Απεργία ξεκίνησαν οι εργαζόμενοι της ΕΔΑΚΙ – Κλειστός ο ΧΥΤΥ στην Παλλοστή

Δήλωση εκπροσώπου εργαζομένων στο ΔΣ της ΕΔΑΚΙ - Ψήφισμα εργαζομένων και απόφαση ΔΣ ΕΔΑΚΙ

Οι δυσάρεστες εξελίξεις όσον αφορά την ΕΔΑΚΙ, και η πρόθεση της Κυβέρνησης να την καταργήσει (με το άρθρο 93 που προστέθηκε στο νομοσχέδιο «νύχτα» πριν λίγα εικοσιτετράωρα), φέρνει όπως φαίνεται αλυσιδωτές αντιδράσεις.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Χαλαβαζής 

Όπως πληροφορηθήκαμε, οι εργαζόμενοι στην ΕΔΑΚΙ ξεκίνησαν απεργία και σήμερα είναι κλειστός ο ΧΥΤΥ στην Παλλοστή.

Ηδη χθες συνεδρίασε εκτάκτως το Δημοτικό Συμβούλιο Αργοστολίου και με ψήφισμα καλεί την Κυβέρνηση να αποσύρει το επίμαχο άρθρο 93 που βλάπτει βάναυσα στα συμφέροντα του νησιού, που εδώ και 10ετίες είχε καταφέρει να είναι από τα πιο καθαρά της Ελλάδας.

Και οι εργαζόμενοι, λοιπόν, δεν αντέχουν την αδικία που φαίνεται να προδιαγράφεται για την Κεφαλονιά και ξεκίνησαν σήμερα απεργία.

ΔΗΛΩΣΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ Ε.Δ.Α-Κ.Ι. Α.Ε. Ο.Τ.Α.

Καταρχάς, το μέλλον που μας ετοιμάζουν όλων μας, γενικά το περιμέναμε!! Αρκετά χρόνια τώρα. Ομολογώ ότι δεν μου έκανε έκπληξη όλο αυτό που συνέβηκε εν μέσω πανδημίας, γιατί μετά από αυτό που άκουσα από τους προεκλογικούς λόγους του πρωθυπουργού, όσον αφορά την διαχείριση αποβλήτων, το συμπέρασμα που έβγαλα είναι ότι απώτερος σκοπός τους είναι η διαχείριση των αποβλήτων στους ιδιώτες ολοκληρωτικά και λαμβάνοντας υπόψη ότι από το έτος 2017 περιμένουμε δέκα πέντε (15) θέσεις εργασίας μέσω ΑΣΕΠ και ακόμα περιμένουμε ( εδώ θέλω να σημειώσω, ότι όλα αυτά τα χρόνια λόγω έλλειψης τακτικού προσωπικού αναγκαζόμαστε για να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας να συνάπτουμε συμβάσεις με ιδιώτες , κάτι που στην πραγματικότητα δεν είναι αυτό που θα θέλαμε, όμως δυστυχώς είναι μονόδρομος με την ελπίδα κάποια στιγμή να καταφέρουμε να επανδρώσουμε την επιχείρηση πάλι με μόνιμο δικό μας προσωπικό).

Αυτοί καλά κάνουν, κοιτάζουν τα συμφέροντά τους όπως πάντα, εμείς τι κάνουμε; Ταλαιπωρημένοι όλα αυτά τα χρόνια, προσπαθούμε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας προς τους δημότες με τον καλύτερο τρόπο και έχουμε καταφέρει όλοι μαζί εργαζόμενοι, εκάστοτε Διοικητικά Συμβούλια και Δήμαρχοι, που πέρασαν κατά καιρούς.

Το έτος 2011 περάσαμε μια μεγάλη ταλαιπωρία γνωστή σε όλους, βρεθήκαμε στον αέρα, δεν πληρωνόμαστε για ένα χρόνο, οι μισοί από εμάς δεν δικαιώθηκαν στο δικαστήριο και παρόλα αυτά, συνεχίσαμε να δουλεύουμε και δεν αφήσαμε ούτε μια μέρα την Κεφαλονιά χωρίς να πραγματοποιηθεί αποκομιδή και η επιχείρηση να δουλεύει σε όλους τους τομείς, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι οι δημότες δεν φταίνε τίποτα να παίζουμε με την υγεία τους.

Η Ε.Δ.Α-Κ.Ι. Α.Ε. Ο.Τ.Α. ( πρώην ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ) όπως χαρακτηρίζεται στο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αργοστολίου, είναι το «καμάρι και στολίδι της Κεφαλονιάς & Ιθάκης – ένα από τα μεγαλύτερα έργα και επιτεύγματα του τόπου μας» Μια επιχείρηση πρότυπο όλα αυτά τα χρόνια από την ημέρα ίδρυσης της ( έτος 1984). Η Κεφαλονιά εκτός από την αποκομιδή μπορεί και διαθέτει: ΧΩΡΟ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΤΑΦΗΣ ΥΠΟΛΕΙΜΑΤΩΝ – ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ σε σχέση με άλλα μέρη που ακόμη δεν έχουν οργανωμένους ΧΥΤΑ και ακόμη και σήμερα γίνεται ανεξέλεγκτη ταφή απορριμμάτων, αυτό δεν είναι τυχαίο- είναι κατάκτηση χρόνων και σωστής δουλειάς και εμείς καλούμαστε σήμερα να γίνουμε ένα με την Κέρκυρα, την Ζάκυνθο , την Λευκάδα που τα σκουπίδια ρέουν άφθονα μέσα στους δρόμους, καλούμαστε να μοιραστούμε τα κεκτημένα μας με τα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου ( το πιο πιθανό από κάποια στιγμή και έπειτα, να μεταφέρουν τα σκουπίδια τους στον δικό μας ΧΥΤΥ με κάθε δικαίωμα) – καλούμαστε να ξεπουληθούμε - καλούμαστε να μας διοικούν κάποιοι που έχουν αποδείξει μέχρι σήμερα πόσο καλά άραγε ξέρουν να διαχειρίζονται τα σκουπίδια τους; (αυτό το έχει δείξει η ιστορία τους). Όλα αυτά τα κεκτημένα ανήκουν στο λαό της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης, ανήκουν στον τόπο μας. Σήμερα λοιπόν, μας αναγκάζουν να προβούμε σε κινητοποιήσεις κάτι που δεν το θέλουμε.

Το θέμα των απορριμμάτων είναι πολύ λεπτό, αφορά την υγεία όλων μας – αυτό εμείς το ξέρουμε πολύ καλά ( αυτοί το ξέρουν; που ενόψει πανδημίας- εν κρυπτώ περνάνε νομοσχέδια στη ζούλα;) για αυτό και πάντα προσπαθούμε να λειτουργούμε έτσι που ακόμα και σε πανελλαδικές απεργίες η επιχείρηση δεν σταμάτησε ποτέ να προσφέρει υπηρεσίες . Όμως , είναι η μόνη φορά που θα προβούμε σε κάθε μέτρο προκειμένου να προασπίσουμε τα κεκτημένα μας για τους ίδιους τους εργαζόμενους αλλά πολύ περισσότερο για τους δημότες μας, για τα νησιά μας . Θεωρώ υπεύθυνους τους εκπροσώπους της κυβέρνησης στην Κεφαλονιά και Ιθάκη απέναντι σε όλο τον κόσμο που τους ψήφισε και τους εμπιστεύτηκε. Ο λόγος τους πρέπει να ακούγεται πιο ψηλά και να προασπίζουν τα συμφέροντα των νησιών τους. Τώρα ήρθε η ώρα να αποδείξουν πόσο αντάξιοι θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και επίσης θα φανούν αντάξιοι κάποιων άλλων πολιτικών που έκτισαν όλα αυτά στην πορεία όλων αυτών των χρόνων !! ( δεν θέλω να αναφέρω ονόματα για ευνόητους λόγους - τους ξέρετε). Εδώ να σημειώσω ότι αυτό δεν θα το αφήσουμε να περάσει έτσι θα μας δείτε όπως δεν μας έχετε δει μέχρι σήμερα, είμαστε καζάνι που βράζει και είμαι σίγουρη ότι μαζί μας θα είναι και όλος ο λαός της Κεφαλονιάς και Ιθάκης. Υποσημείωση: για όσους δεν έχουν ενημερωθεί, όλο αυτό αφορά με απλά λόγια: Ότι η κυβέρνηση θέλει να καταργήσει την Εταιρεία Διαχείρισης Αποβλήτων Κεφαλονιάς & Ιθάκης με διακριτικό τίτλο Ε.Δ.Α- Κ.Ι. .Α.Ε. Ο.Τ.Α. πρώην ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ και να την ενσωματώσει σε έναν νέο ενιαίο φορέα με τη συμμετοχή της περιφέρειας ( την προεδρία στην Κέρκυρα) και όλων των Δήμων της περιφέρειας, με βασικό σκοπό τον ενιαίο και από κοινού τρόπο διαχείρισης των αποβλήτων σε ολόκληρη την επικράτεια των Ιονίων Νησιών.

Σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος «Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των οδηγιών 2018/844 & 2019/692 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και λοιπές διατάξεις» . ΑΡΘΡΟ 93.

Η ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Ε.Δ.Α-Κ.Ι. Α.Ε. Ο.Τ.Α.

ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ ΖΑΜΠΕΛΗ

 

ΨΗΦΙΣΜΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ Ε.Δ.Α-Κ.Ι. Α.Ε. Ο.Τ.Α

Η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων στην Ε.Δ.Α-Κ.Ι. Α.Ε. Ο.Τ.Α. στις 26 /04 2020 που έγινε διά περιφοράς για λόγους διασφάλισης της δημόσιας υγείας σύμφωνα με τα οριζόμενα στο υπ΄αρ. 18318/13-03-2020 (ΑΔΑ:9ΛΠΧ46ΜΤΛ6-ΙΑΕ) έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών και την αρ.40/20930/31-03-2020(ΑΔΑ:6ΩΠΥ46ΜΤΛ6-50Ψ) σχετική ερμηνευτική εγκύκλιο του, όπου περιγράφονται οι διαδικασίες σύγκλησης των συλλογικών οργάνων για την προστασία και αποφυγή διάδοσης του κορωνοϊού COVID – 19, έχοντας μοναδικό θέμα ημερήσιας διάταξης: απόσυρση του άρθρου 93 του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των οδηγιών 2018/844 & 2019/692 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και λοιπές διατάξεις» . Σύμφωνα με τις προβλέψεις του άρθρου 93 του σχεδίου νόμου δημιουργείται στην περιφέρεια Ιονίων Νήσων ένας νέος Ενιαίος Φορέας Διαχείρισης Αποβλήτων με τη συμμετοχή (και προεδρία!) της περιφέρειας και όλων των Δήμων της περιφέρειας με μορφή εταιρείας Α.Ε. και βασικό σκοπό τον ενιαίο και από κοινού τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων σε ολόκληρη την επικράτεια των Ιονίων Νησιών. Η θεσμοθέτηση του νέου φορέα συντελεί στην κατάργηση της πρώην Διαδημοτικής Επιχείρησης , η οποία λειτουργεί σήμερα με την επωνυμία Ε.Δ.Α-Κ.Ι. Α.Ε. Ο.Τ.Α. και την ενσωμάτωσή της στον νέο φορέα. ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗΚΕ ΟΜΟΦΩΝΑ

1.Συμφωνούμε με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Αργοστολίου και του Διοικητικού Συμβουλίου της Ε.Δ.Α-Κ.Ι. Α.Ε. Ο.Τ.Α. για την απόσυρση του άρθρου 93 του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των οδηγιών 2018/844 & 2019/692 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και λοιπές διατάξεις» . 2. Σαν εργαζόμενοι με την ευαισθησία που μας διακρίνει – σε αντίθεση με την κυβέρνηση που προσπάθησε εν κρυπτώ εν μέσω πανδημίας να περάσει ένα νόμο έκτρωμα – δηλώνουμε ότι θα προβούμε σε κινητοποιήσεις μέχρι να αποσυρθεί το άρθρο 93 του υπό κατάθεση νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των οδηγιών 2018/844 & 2019/692 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και λοιπές διατάξεις» , προκειμένου δε να ασκηθούν πιέσεις προς την κυβέρνηση και να διασφαλίσουν την περιουσία της Ε.Δ.Α-Κ.Ι. Α.Ε. Ο.Τ.Α. που είναι περιουσία του Κεφαλλονίτικου και Ιθακήσιου λαού: α. Καλούμε τα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων Ληξουρίου, Σάμης και Ιθάκης να ζητήσουν την απόσυρση του άρθρου 93. β. Καλούμε τον Βουλευτή Κεφαλονιάς και Ιθάκης να παρέμβει άμεσα για την απόσυρση του άρθρου 93. γ. Καλούμε τον Α/Περιφερειάρχη Κεφαλονιάς και Ιθάκης να επιστρέψει στην ΠΙΝ κάθε εισήγηση περί κατάργησης της Ε.Δ.Α-Κ.Ι. Α.Ε. Ο.Τ.Α και να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων απέναντι στο λαό που εκπροσωπούν.

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΣ Ε.Δ.Α-Κ.Ι. Α.Ε. Ο.Τ.Α.

 ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΔΣ ΕΔΑΚΙ

Από το πρακτικό της 14ης Σύγκλησης του Διοικητικού συμβουλίου της Εταιρείας Διαχείρισης Αποβλήτων Κεφαλονιάς και Ιθάκης Α.Ε Ο.Τ.Α. της 26ης Απριλίου 2020. Αριθμός Απόφασης 57 /2020 Περίληψη

Ψήφισμα στήριξης της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Αργοστολίου σχετικά με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 93 του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των οδηγιών 2018/844 & 2019/692 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και λοιπές διατάξεις» Στο Αργοστόλι, σήμερα 26 Απριλίου του έτους 2020 ημέρα Κυριακή, προσκλήθηκαν σε σε ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΑ συνεδρίαση η οποία πραγματοποιήθηκε (δια περιφοράς) για λόγους διασφάλισης της δημόσιας υγείας σύμφωνα με τα οριζόμενα στο υπ΄αρ. 18318/13-03-2020 (ΑΔΑ:9ΛΠΧ46ΜΤΛ6-ΙΑΕ) έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών και την αρ.40/20930/31-03-2020(ΑΔΑ:6ΩΠΥ46ΜΤΛ6-50Ψ) σχετική ερμηνευτική εγκύκλιο του, όπου περιγράφονται οι διαδικασίες σύγκλησης των συλλογικών οργάνων για την προστασία και αποφυγή διάδοσης του κορωνοϊού COVID – 19, τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας Διαχείρισης Αποβλήτων Κεφαλονιάς και Ιθάκης Α.Ε.Ο.Τ.Α., κατόπιν της υπ.αριθμ. πρωτ: 230/26-04-2020 έγγραφης πρόσκλησης του Προέδρου της.

Αφού διαπιστώθηκε η νόμιμη απαρτία δεδομένου ότι σε σύνολο έντεκα (11) Μελών δήλωσαν ότι συμμετέχουν τα έντεκα (11) και ονομαστικά:

ΠΑΡΟΝΤΕΣ ΑΠΟΝΤΕΣ

1)Γαβριελάτος Αργύριος
2)Βανδώρος Παναγής
3) Παπαδάτος Νικόλαος
4.)Κωνσταντάτος Ιωάννης
5. Ματιάτος Σπύρος
6. Ραδίτσας Νικόλαος

7.Ματιάτος Σπυρίδων

8. Κωνσταντάτος Διονύσιος

9. Μινέτος Διονύσιος
10.Καβαλιεράτος Γεώργιος

11.Ζαμπέλη Σπυριδούλα

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ε.Δ.Α-Κ.Ι. Α.Ε. Ο.Τ.Α ενημέρωσε γραπτά με την αποστολή ηλεκτρονικά τα μέλη του Δ.Σ. για το 1ο θέμα που αφορά: τα προβλεπόμενα στο άρθρο 93 του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των οδηγιών 2018/844 & 2019/692 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και λοιπές διατάξεις» και την απόφαση που λήφθηκε σχετικά από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αργοστολίου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο μετά την ενημέρωση από τον Πρόεδρο σχετικά με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Αργοστολίου: Σύμφωνα με τις προβλέψεις του άρθρου 93 του σχεδίου νόμου δημιουργείται στην περιφέρεια Ιονίων Νήσων ένας νέος Ενιαίος Φορέας Διαχείρισης Αποβλήτων με τη συμμετοχή (και προεδρία!) της περιφέρειας και όλων των Δήμων της περιφέρειας με μορφή εταιρείας Α.Ε. και βασικό σκοπό τον ενιαίο και από κοινού τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων σε ολόκληρη την επικράτεια των Ιονίων Νησιών. Η θεσμοθέτηση του νέου φορέα συντελεί στην κατάργηση της πρώην Διαδημοτικής Επιχείρησης , η οποία λειτουργεί σήμερα με την επωνυμία Ε.Δ.Α-Κ.Ι. Α.Ε. Ο.Τ.Α. και την ενσωμάτωσή της στον νέο φορέα.

ΟΜΟΦΩΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ

1.Στηρίζει την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Αργοστολίου σχετικά με την απόσυρση του άρθρου 93 του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των οδηγιών 2018/844 & 2019/692 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και λοιπές διατάξεις» .

2. Καλούμε τα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων Ληξουρίου, Σάμης και Ιθάκης να ζητήσουν την απόσυρση του άρθρου 93.

3. Καλούμε τον Βουλευτή Κεφαλονιάς και Ιθάκης να παρέμβει άμεσα για την απόσυρση του άρθρου 93. 4. Καλούμε τον Α/Περιφερειάρχη Κεφαλονιάς και Ιθάκης να επιστρέψει στην ΠΙΝ κάθε εισήγηση περί κατάργησης της Ε.Δ.Α-Κ.Ι. Α.Ε. Ο.Τ.Α.

Η απόφαση αυτή έλαβε αριθμό 57/2020

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ Τ.ΥΠΟΓΡΑΦΗ Τ.ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ

Πιστό Αντίγραφο Αργοστόλι 26-04-2020

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΡΓΥΡΙΟΣ ΓΑΒΡΙΕΛΑΤΟΣ</div>

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την άδεια του INKEFALONIA