Σωματείο τουρισμού-επισιτισμού Κεφαλονιάς & Ιθάκης “Ο ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ”: Κανένας συνάδελφος χωρίς εισόδημα και διασφάλιση θέσεων εργασίας

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 06 Απριλίου 2020 17:28

Σωματείο τουρισμού-επισιτισμού Κεφαλονιάς & Ιθάκης “Ο ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ”: Κανένας συνάδελφος χωρίς εισόδημα και διασφάλιση θέσεων εργασίας

 

Σωματείο τουρισμού-επισιτισμού Κεφαλονιάς & Ιθάκης “Ο ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ”

ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ-ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ ΧΩΡΙΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑ , ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ,
ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Τα μέχρι σήμερα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί από την κυβέρνηση αφήνουν στην κυριολεξία ξεκρέμαστους χιλιάδες συναδέλφους στην Κεφαλλονιά και την Ιθάκη και εκατοντάδες χιλιάδες σε όλη την Ελλάδα. Η ανασφάλεια και το άγχος κυριαρχούν στους εργαζόμενους,αφού τους χτυπά την πόρτα η ανέχεια.
Η κατάσταση που διαμορφώνεται στον κλάδο με πολλά ξενοδοχεία να έχουν ήδη ξεκαθαρίσει ότι δεν θα ανοίξουν καθόλου στην ερχόμενη τουριστική περίοδο , με επισιτιστικά καταστήματα κλειστά, απαιτεί άμεσα πρόσθετα μέτρα οικονομικής στήριξης των εργαζομένων και των οικογενειών τους.

Ακόμη, όσα ξενοδοχεία διαρρέουν ότι θα ανοίξουν με συρρικνωμένο το χρόνο λειτουργίας τους, ανακοινώνουν αντίστοιχα ότι δεν θα προσλάβουν όλο το προσωπικό που είχαν , με ότι αυτό συνεπάγεται στην εντατικοποίηση της εργασίας , ωράρια λάστιχο,ανεργία για αυτούς που δεν θα προσληφθούν. Πολλοί συνάδελφοι κινδυνεύουν να χάσουν το επίδομα ανεργίας και την ασφάλιση-περίθαλψη από τη μη συμπλήρωση των απαραίτητων ενσήμων.

Η μέχρι τώρα στάση της εργοδοσίας του κλάδου, που τα ξενοδοχεία τους χτίστηκαν και επεκτείνονται επειδή οι εργαζόμενοι καταθέτουν τον κόπο και τον ιδρώτα τους,είναι προκλητική. Οι αντεργατικές ΠΝΠ δεν τους παρέχει μόνο ζεστό χρήμα αλλά τους λύνει τα χέρια για την συνέχεια.

Η κυβέρνηση δίνοντας εξετάσεις στις απαιτήσεις της μεγάλης εργοδοσίας τους παγώνει δάνεια, τους ρυθμίζει σε βάθος χρόνου τις εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές και πολλά άλλα και για τους εργαζόμενους στον τουρισμό επεκτείνει για δυο μήνες το επίδομα ανεργίας που έληξε στο πρώτο τρίμηνο του 2020, αφήνοντας τους ξεκρέμαστους απέναντι στις υποχρεώσεις τους σε εφορία,δάνεια, δημόσιο, ενώ δεν υπολογίζει τους εποχιακούς συνάδελφους που το επίδομα τους έληξε το τελευταίο τρίμηνο του 2019.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Το Δ.Σ. του Σωματείου, με αίσθημα ευθύνης σας καλεί να αντιμετωπίσουμε συλλογικά την κατάσταση που διαμορφώνεται από την εξέλιξη της πανδημίας για τη ζωή , την υγεία και το εισόδημά μας , την ανάγκη να επιβιώσουμε εμείς και οι οικογένειές μας.
Η κατάσταση φανερώνει ότι το ίδιο σύστημα που δεν μπορεί σε καιρό ανάπτυξης να εξασφαλίσει την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας , βάζει σε κίνδυνο τη ζωή μας όταν θίγονται τα κέρδη του . Η αντιλαϊκή πολιτική όλων των κυβερνήσεων και της ΕΕ για να στηριχτεί η κερδοφορία των μονοπωλίων προκάλεσε μεγάλες ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα υγείας, Τα προηγούμενα χρόνια, με αύξηση του τουριστικού προϊόντος στα νησιά μας και με τα κέρδη των ξενοδόχων να αυγαταίνουν σταγόνα-σταγόνα από τον ιδρώτα μας , οι δομές υγείας του νησιού υποβαθμίστηκαν επικίνδυνα. Οι ελλείψεις σε προσωπικό στο Γ.Ν.Κ. και στο Μαντζαβινάτειο , που δεν επαρκούν ούτε το χειμώνα να καλύψουν πλήρως τις ανάγκες των κατοίκων του νησιού , μας δημιουργεί εφιαλτικές σκέψεις για το τι θα γινόταν αν η πανδημία ξεσπούσε καταμεσής της τουριστικής σεζόν, όπου οι ανάγκες για υγεία μεγαλώνουν από τον πολλαπλασιασμό του πληθυσμού.

Σήμερα ανάγκη είναι να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας.
Κανένας συνάδελφος στον τουρισμό-επισιτισμό να μείνει σιωπηλός απέναντι στην επίθεση του κράτους και της εργοδοσίας.

Μαζί με την αναγκαία και απαραίτητη ευθύνη που ο καθένας μας έχει για την προστασία της ζωής του και της οικογένειας του, έχουμε ευθύνη ώστε να μην πληρώσουμε τις επιπτώσεις μιας πανδημίας που επιδεινώνεται από το βάρβαρο εκμεταλλευτικό σύστημα
Κάθε μέρα που περνά οδηγεί όλο και συντομότερα σε αδιέξοδα, για τα οποία δεν μπορούμε να μένουμε με τα χέρια σταυρωμένα .Ο φόβος στον οποίο επενδύουν δεν πρόκειται να μας βάλει κάτω.
Όσο δεν παίρνονται όλα εκείνα τα μέτρα που χρειάζονται για τους εργαζόμενους στον τουρισμό-επισιτισμό , θα δυναμώνει και η δική μας αντίδραση ώστε μαχητικά να διεκδικήσουμε τη προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων μας.

Διεκδικούμε:

• Καμία απόλυση. Υποχρεωτικά οι επιχειρήσεις να απασχολήσουν ξανά όλους τους εργαζόμενους ανεξάρτητα της σχέσης εργασίας και τη σύμβαση που είχαν
• Αναστολή των πληρωμών για τους εργαζόμενους προς το δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ.
• Αναστολή όλων των πλειστηριασμών, των διακοπών ηλεκτρικού ρεύματος και νερού, των κατασχέσεων,
• Να διασφαλιστεί το εισόδημα όλων των εργαζομένων .Να λάβουν όλοι οι εργαζόμενοι την αποζημίωση των 800 ευρώ
• Να παραταθεί το επίδομα ανεργίας στους εποχικά εργαζόμενους μέχρι να ανοίξουν τα εποχικά ξενοδοχεία και επισιτιστικά καταστήματα
• Να διασφαλιστεί από τώρα για όλο το επόμενο έτος η ασφαλιστική ικανότητα για όλους τους συναδέλφους του κλάδου. Να εξασφαλιστούν από την εργοδοσία και το κράτος τα ένσημα των εργαζομένων για όσο διαρκέσει η πανδημία.
• Να λειτουργήσει άμεσα η ΜΕΘ στο Γ.Ν. Κεφαλλονιάς και να επιστρέψει ο εξοπλισμός που μεταφέρθηκε εκτός νομού
• Άμεση στελέχωση με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό πλήρους απασχόλησης των νοσοκομείων του νομού (Γ.Ν. Κεφαλλονιάς και Μαντζαβινάτειο Ληξουρίου) και όλων των δομών υγείας .
• Η κυβέρνηση να επιτάξει ιδιωτικές κλινικές , να δεσμεύσει και να εντάξει στον κρατικό σχεδιασμό τους γιατρούς του ιδιωτικού τομέα
• Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και των επικουρικών στα νοσοκομεία χωρίς όρους και προϋποθέσεις
• Διασφάλιση όλων των απαραίτητων προμηθειών μεταξύ αυτών και όλων των απαραίτητων για την προστασία του προσωπικού των νοσοκομείων.

Την Τρίτη 7 Απρίλη 12 το μεσημέρι ,δηλώνουμε παρόν στο προαύλιο του Γ.Ν. Κεφαλλονιάς , ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΟΕΝΓΕ και του ΕΚΚΙ.

Η πρόεδρος                               Η γραμματέας

Αγγελική Κωνσταντοπούλου      Μαρία Αλιβιζάτου




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250