O Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος για τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης για τα μέτρα στήριξης

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 04 Απριλίου 2020 10:14

O Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος για τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης για τα μέτρα στήριξης

Για τις εξαγγελίες των μέτρων της κυβέρνησης που αφορούν μικρές επιχειρήσεις - αυτοαπασχολούμενους - ελεύθερους επαγγελματίες.

Συνάδελφοι-σσες ,

Τα μέτρα για την στήριξη των μικρών επιχειρήσεων - αυτοαπασχολούμενων & ελεύθερων επαγγελματιών που εξήγγειλε η κυβέρνηση, δεν επαρκούν για να καλύψουν τις πραγματικές οικονομικές ανάγκες που προκύπτουν από την κρίση της πανδημίας. Ακόμα κι έτσι όμως πρέπει αυτά τα μέτρα να εφαρμοστούν άμεσα χωρίς καμμία καθυστέρηση και να ληφθούν και πρόσθετα με στόχο την θωράκιση των ασθενέστερων.

Σε όλους σχεδόν τους επαγγελματίες έχει μειωθεί στο ελάχιστο η οικονομική τους δραστηριότητα και όχι μόνο σ’ αυτούς που έκλεισε με απόφασή της η κυβέρνηση ως μέτρο πρόληψης για την μετάδοση του κορονοϊού. Όλες αυτές τις μέρες οι περισσότεροι έχουν μηδενικό εισόδημα και δεν μπορούν να καλύψουν τα έξοδα της επιχείρησής τους , αλλά και τις καθημερινές ανάγκες της οικογένειας. Είναι βέβαιο ότι τα προβλήματα θα πολλαπλασιαστούν το επόμενο διάστημα και θα φέρουν σε πλήρες οικονομικό αδιέξοδο όλους τους επαγγελματίες, η κατάσταση  θα είναι ακόμα χειρότερη για τους συναδέλφους που έχουν χαμηλό εισόδημα και πληρώνουν με ρυθμίσεις τα χρέη που τους δημιούργησε η οικονομική κρίση.

Με τα μέτρα στήριξης να δοθεί προτεραιότητα σε όσους έχουν εισόδημα έως 12.000 ευρώ και να συμπεριλαμβάνονται όλοι οι κλάδοι. Να δοθεί Ιδιαίτερη έμφαση σε ορισμένες ειδικές κατηγορίες όπως αυτούς που δεν έχουν άλλο οικογενειακό εισόδημα, τις νέες μητέρες, τους χρόνια πάσχοντες από άλλες ασθένειες που δεν πρέπει να αναγκαστούν να εκτεθούν σε κινδύνους λόγω αδυναμίας οικονομικής επιβίωσης.

Όσον αφορά τα μέτρα για τις τράπεζες, να εφαρμοστούν χωρίς εξαιρέσεις. Έχουμε τις δηλώσεις κυβέρνησης και τραπεζιτών ότι θα αναστείλουν τις υποχρεώσεις μόνο των συνεπών επιχειρήσεων. Φωτογραφίζουν έτσι τους μεγάλους , αφού για όλες τις κυβερνήσεις, ασυνεπείς είμαστε οι έχοντες μία μικρή επιχείρηση , αυτοαπασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν μπορούμε πλέον να πληρώνουμε τα χαράτσια και τους φόρους που οι ίδιες μας επέβαλαν με τις φοροληστρικές τους πολιτικές.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

 • Την άμεση απόδοση του επιδόματος σε όλους τους αυτοαπασχολούμενους ιδιοκτήτες πολύ μικρών επιχειρήσεων  οιασδήποτε νομικής μορφής  και τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων για τη συνέχεια, το ίδιο και στους εργαζόμενούς τους.
 • Την αναστολή δανειακών υποχρεώσεων και ρυθμίσεων προς τις τράπεζες χωρίς επιβολή τόκων και προστίμων μέχρι το Σεπτέμβρη, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Το ίδιο όσον αφορά τις ρυθμίσεις σε ΔΕΗ κλπ.
 • Την αναστολή όλων των φορολογικών υποχρεώσεων για 6 μήνες με την ταυτόχρονη επιβολή επιπρόσθετων βοηθητικών μέτρων όπως η άμεση επανένταξη των αυτοαπασχολούμενων στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ, η απαλλαγή από την προκαταβολή φόρου για τη φετινή χρονιά, όπως επίσης και από το τέλος επιτηδεύματος και τον ΕΝΦΙΑ.
 • Την απαλλαγή από τις εισφορές ατομικής ασφάλισης για τους μήνες Γενάρη - Μάη χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων με έκτακτη ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό
 • Την άρση κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης για χρέη προς το δημόσιο και τους ιδιώτες, όπως κατασχέσεις, πλειστηριασμοί, δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών. Να σταματήσουν εδώ και τώρα όλες οι διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη και επίσης να ισχύσει ένας τουλάχιστον ακατάσχετος τραπεζικός λογαριασμός ανά επιχείρηση.
 • Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για το επόμενο εξάμηνο, καθώς και από την καταβολή μισθωμάτων στους δήμους για όσους μισθώνουν δημοτική περιουσία και σήμερα έχουν κλειστή την επιχείρησή τους.
 • Επιδότηση από το κράτος του ενοικίου της επαγγελματικής στέγης, της κατοικίας και των φοιτητών που διαμένουν σε άλλο νομό από αυτόν της οικογένειάς τους για χρονικό διάστημα 6 μηνών.
 • Χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όλους τους επαγγελματίες που έκλεισαν την επιχείρησή τους χωρίς όρους και προϋποθέσεις
 • Την απόδοση 13ης σύνταξης σε όλους τους συνταξιούχους ως έκτακτη ενίσχυση καθώς και την άμεση έκδοση σύνταξης σε αυτούς που «έχουν καταθέσει τα χαρτιά τους».
 • Άμεση πρόσληψη μόνιμων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης υγειονομικών λειτουργών  όλων των ειδικοτήτων, για να καλυφθούν οι τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν στα νοσοκομεία και κέντρα υγείας στο νομό μας. Να στελεχωθούν πλήρως όλα τα δημόσια κέντρα υγείας, νοσοκομεία, εργαστήρια και το ΕΚΑΒ. Να ανοίξει η ΜΕΘ και να επιστραφεί άμεσα ο εξοπλισμός της. Να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι με ελαστικές μορφές απασχόλησης, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
 • Τώρα επίταξη όλων των ιδιωτικών μονάδων υγείας, νοσηλευτικά κρεβάτια, χειρουργεία, εργαστήρια, όλες οι ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα, μαζί με το προσωπικό τους και να τεθούν σε πλήρη κρατικό έλεγχο.

Το Δ.Σ. του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Κεφαλονιάς και Ιθάκης