H Σοφία Ζαφειράτου στον Inkefalonia 103,9: «Ενδεχομένως ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων να περάσει τον Κορονοϊό, ως απλή ίωση»

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 08 Μαρτίου 2020 15:27

H Σοφία Ζαφειράτου στον Inkefalonia 103,9: «Ενδεχομένως ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων να περάσει τον Κορονοϊό, ως απλή ίωση»

 Η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κεφαλονιάς και Ιθάκης  μίλησε για την έξαρση και τα μέτρα πρόληψης για τον Κορονοϊό 

Η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κεφαλονιάς και Ιθάκης, Σοφία Ζαφειράτου μίλησε στην εκπομπή του Inkefalonia 103,9 «Μέρα Μεσημέρι» με τον Γιώργο Χαλαβαζή και την Ελευθερία Κουλουριώτου. 

Η κα Ζαφειράτου αναφέρθηκε στην έξαρση του Κορονοϊού στην Ελλάδα και έδωσε χρήσιμες συμβουλές, όσον αφορά την πρόληψή του.

«Η αλήθεια είναι πως περιμέναμε αυτή την έξαρση του Κορονοϊου στην Ελλάδα, ήταν μέσα στα προβλεπόμενα» ήταν τα λόγια της και συνέχισε: «Εμείς οι ιδιώτες γιατροί είμαστε στην πρώτη γραμμή. Ο ασθενής δεν θα πρέπει να έρχεται κατευθείαν στο ιατρείο, αλλά θα πρέπει να παίρνει τηλέφωνο τον γιατρό του και να του λέει τα συμπτώματα. Επικοινωνούμε δηλαδή με το γιατρό και αυτός κρίνει αν πρέπει αυτό το περιστατικό να βάλει μία μάσκα όπως θα έβαζε για την οποιαδήποτε ίωση και να έρθει στο ιατρείο, ή εμείς να ντυθούμε όπως πρέπει να ντυθούμε για να προφυλαχθούμε για να πάμε να τον δούμε ή να του πούμε να πάει στο Νοσοκομείο σε συγκεκριμένο τμήμα και από εκεί θα καθοδηγήσουν τον ασθενή»

Σημαντικό όπως είπε είναι ότι «Ο Κορονοιός δεν αγαπάει, την καθαριότητα, το νερό και το σαπούνι, δεν αγαπάει την λοσιόν το οινόπνευμά. Εμείς ως πολίτες θα πρέπει να προσέχουμε την ατομική μας υγιεινή και τον συνωστισμό και επίσης να είμαστε συνειδητοποιημένοι, ώστε όταν εμφανίσουμε ένα οποιαδήποτε σύμπτωμα να επικοινωνούμε τηλεφωνικά με τον γιατρό μας».

Όσον αφορά τις διαστάσεις που έχει πάρει ο Κορονοϊός, η κα Ζαφειράτου, τόνισε πως «η ανησυχία οφείλεται γιατί ακόμα οι επιστήμονες και οι γιατροί κινούνται σε… αχαρτογράφητα νερά, όσον αφορά την συμπεριφορά του και παράλληλα επεσήμανε ότι το «άνοιγμα» του καιρού σίγουρα θα βοηθήσει στον περιορισμό του, διότι οι άνθρωποι δεν θα συγκεντρώνονται σε κλειστούς χώρους. Αυτό που ξέρουμε και είναι παρήγορο, είναι πως ο Κορονοϊός δεν είναι τόσο εχθρικός με τα παιδιά. Ωστόσο ένα πολύ υψηλό ποσοστό ενδεχομένως να το περάσουμε ως απλή ίωση και να μην ξέρουμε ότι έχουμε περάσει Κορονοϊό. Κάποια στιγμή δεν θα κάνουμε όλοι τα τεστ, όπως δεν κάνουμε όλοι τα τεστ για την γρίπη τύπου Β. Κάνουμε μόνο το πιο βαριά».

Καταλήγοντας η κα Ζαφειράτου τόνισε πως:«Πέρα από τα μέτρα ατομικής υγιεινής, πρέπει να ενισχύσουμε με τις κατάλληλες τροφές, φρούτα και χυμούς να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα".

 Ακούστε παρακάτω ολόκληρο το ηχητικό