Ιθάκη και Μικρά Νησιά: Στόχος να πρωταγωνιστήσουν σε Παγκόσμιο επίπεδο (εικόνες/video)

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 06 Οκτωβρίου 2019 10:05

Ιθάκη και Μικρά Νησιά: Στόχος να πρωταγωνιστήσουν σε Παγκόσμιο επίπεδο (εικόνες/video)

Με αφορμή το 11ο Πανελληνίο Συνέδριο Μικρών Νησιών

Επιμέλεια: Μαρία Κουρκουμέλη- Χριστίνα Αντωνίου

Ξεκίνησε την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου το 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μικρών Νησιών «ΜικράΝησιά: Νόστιμον Ήμαρ» στο πανέμορφο νησί της Ιθάκης.

Στο Συνέδριο μετέχουν νησιωτικοί δήμοι με πληθυσμό κάτω των 5.000 κατοίκων. Σκοπός του είναι η ανάπτυξη ανθρώπινου και κοινωνικού κεφαλαίου και η υποστήριξη των μικρών νησιών σε θέματα πού άπτονται της Ελληνικής διοίκησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και γενικά η ανάπτυξη τους.

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου οι σύνεδροι κατάθεσαν τις απόψεις τους σχετικά με τα μεγάλα θέματα που απασχολούν τα μικρά νησιά στους τομείς του Τουρισμού, των Μεταφορών-Ακτοπλοΐας, του Πολιτισμού, της Αυτοδιοίκησης, τον ρόλο των ΜΜΕ στα μικρά νησιά, το ΕΣΠΑ 2017-2020 καθώς και τη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027.

Στο συνέδριο συμμετείχαν ο Βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης Παναγής Καππάτος , η Γ.Γ Αιγαίου και νησιωτικής Πολιτικής Χριστιάνα Καλογήρου, η Πρόεδρος του ΕΟΤ Άντζελα Γκερέκου και ο Γ.Γ του Υπουργείου Εσωτερικών Κων/νος Πουλάκης.

Οι χαιρετισμοί κατά την έναρξη του 11ου Πανελληνιου Συνεδρίου Μικρών Νησιών στην Ιθάκη

https://www.youtube.com/watch?v=VNAoTm_2pKI

IMG 3840

IMG 3840IMG 3840

Τους χαιρετισμούς και τις εισηγήσεις των κ.κ Διονύση Στανίτσα, Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, Αλέξανδρου Παρίση και του Προέδρου του Ελληνικού Δικτύου Μικρών Νησιών Ελευθέριου Κεχαγιόγλου, παρακολούθησαν με μεγάλη ικανοποίηση οι δεκάδες προσκεκλημένοι.

DSC 0011

DSC 0011

DSC 0011

DSC 0011

Το παρών στο Συνέδριο έδωσε και ο Δήμαρχος Αργοστολίου Θεόφιλος Μιχαλάτος. Επιπλέον συμμετείχαν Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι και αιρετοί εκπρόσωποι από μικρά νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου.

IMG 3818

Από πλευράς Πανεπιστημιακών παραβρέθηκαν η κα. Αναστασία Δουλκέρη καθηγήτρια του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ και ο κ.Γιώργος Παπούλιας, Πολιτικός Επιστήμονας και Γ.Γ της Ένωσης Συντακτών Επαρχιακού Τύπου. Στην κοινή τους εισήγηση αναφέρθηκαν στα Περιφερειακά ΜΜΕ και στο ρόλο του Διαδικτύου στα Μικρά Νησιά.

DSC 0055

Το συνέδριο θα ολοκληρωθεί σήμερα αργά το απόγευμα.

Κοινή πεποίθηση των Συνέδρων είναι μετά το πέρας του 11ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Μικρών Νησιών είναι να καταγραφούν τα συμπεράσματα και να διαμορφωθούν συγκεκριμένες προτάσεις ώστε να πρωτοστατήσουν και να πρωταγωνιστήσουν τα μικρά νησιά σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ακολουθεί ο Χαιρετισμός του Δημάρχου Ιθάκης 

Αξιότιμοι σύνεδροι, κυρίες και κύριοι,

Ο Δήμος Ιθάκης υποδέχεται με χαρά το 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο των Μικρών Νησιών.

Για μια ακόμα φορά ο αυτοδιοικητικός, ο ακαδημαικός, ο πολιτικός και ο επιχειρηματικός κόσμος θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει πάνω στη σύγχρονη όψη των ελληνικών Μικρών Νησιών, τις μοναδικότητες και τις δυσκολίες της καθημερινότητάς τους, την ζωτικής σημασίας μόνιμη και ασφαλή σύνδεση με την ηπειρωτική Ελλάδα, βέλτιστες πρακτικές διοίκησης και ανάπτυξης, σκέψεις για τους νέους, την εκπαίδευση, την επιχειρηματικότητα και όλα όσα μας απασχολούν.

Σκοπός του Συνεδρίου είναι να διαμορφώσει συγκεκριμένες προτάσεις, να πάει δηλαδή πέρα από τις διαπιστώσεις σε συγκεκριμένες και τεκμηριωμένες προτεινόμενες Δράσεις και Πολιτικές για τα Μικρά Νησιά, αξιοποιώντας έτσι στο έπακρο αυτόν τον διάλογο.
Πολλοί φαντάζονται πως τα “Μικρά Νησιά”, σαν όρος, δηλώνει κάτι που είναι περίπου όπως όλη η υπόλοιπη Ελλάδα, απλώς λίγο μικρότερου μεγέθους! Ότι δηλαδή τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, είτε στην καθημερινότητα των κατοίκων, είτε στην ανάπτυξή τους είναι λίγο ως πολύ τα ίδια και άρα εμπίπτουν στο ίδιο θεσμικό πλαίσιο με την υπόλοιπη Ελλάδα. Ακόμα χειρότερα, κάποιοι έχουν ταυτίσει την έννοια του “Mικρού Νησιού”με μια εσαεί εξαρτώμενη κοινωνική και οικονομική οντότητα, καταδικασμένη εκ προιμίου στην απομόνωση και τον μαρασμό.

Η αλήθεια δεν θα μπορούσε να είναι πιο μακριά. Τα τελευταία χρόνια μέσα από τις συνεργασίες που είχαμε με το Υπουργείο Ναυτιλίας, το Υπουργείο Εσωτερικών, αλλά και άλλους θεσμικούς μας εταίρους στην Δημόσια Διοίκηση φάνηκε καθαρά η ανάγκη να τροποποιήσουμε πολλά πράγματα, κοινωνικά και θεσμικά.
Κοινωνικά, ξαναβρίσκοντας την αυτοπεποίθησή μας, αναπτύσσοντας τις γνώσεις και τις δεξιότητές μας, αποκτώντας δυνατούς συμμάχους, προωθώντας την εξωστρέφεια, αλλά και τα μοναδικά μας ποιοτικά γνωρίσματα σε όλα τα μέτωπα.
Θεσμικά, διορθώνοντας ό,τι μας κρατάει πίσω, καινοτομώντας, προτείνοντας νομοθετημένες λύσεις όχι μόνον σε εθνικό, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Όλα αυτά τα θέματα περιμένουμε να αναδειχθούν με επάρκεια και επιστημονικότητα σε αυτό το συνέδριο, που είναι ανοιχτό σε όλες του τις διαδικασίες για την τοπική κοινωνία, ώστε οι κάτοικοι της Ιθάκης να συμμετέχουν στη διαμόρφωση των θέσεων για το νησί τους, αλλά και για όλα τα Μικρά Νησιά.

Πέρα από αυτό, όμως, θέλουμε να πετύχουμε και έναν άλλο στόχο: την προβολή και την ευρεία δημοσιοποίηση των προβλημάτων, των δυσκολιών, αλλά και των προτάσεων των Μικρών Νησιών στην Κοινωνία, να ευαισθητοποιήσουμε την κοινή γνώμη και να ενημερώσουμε τους πολίτες για την νέα κατάσταση των πραγμάτων στον 21ο αιώνα.
Και λέω νέα κατάσταση γιατί “Μικρά Νησιά” και “Μικροί Νησιωτικοί Δήμοι” ειδικότερα δεν σημαίνει μόνο υψηλότερο βαθμό δυσκολίας για τους μόνιμους κατοίκους τους, που πολλές φορές αγγίζουν τα όρια της αυταπάρνησης προκειμένου να μείνουν πάνω στα νησιά μας και να διατηρήσουν μια ομαλή ροή ζωής.
Σημαίνει πλέον και ευκαιρίες ανάπτυξης, βελτίωσης, καινοτομίας.
Η “υπαρξιακή αυτοτέλεια” των Mικρών Νησιών, που για τόσα πολλά αποτελεί τροχοπέδη, για άλλα τόσα και περισσότερα μπορεί να αποτελέσει και ευκαιρία για πρωτοπόρες λύσεις, αλλά και νέους, σύγχρονους δρόμους κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης, σε τομείς όπως είναι η Ενέργεια, ο Τουρισμός και το Περιβάλλον.

Το Ελληνικό Δίκτυο Μικρών Νησιών είναι ένας από τους θεσμούς που όλα αυτά τα χρόνια αφουγκράζεται τα Μικρά Νησιά και δημιουργεί ευκαιρίες συνάντησης, συζήτησης και συνεργασίας για όλα αυτά τα θέματα.

Εύχομαι καλή διαμονή στους εκλεκτούς επισκέπτες μας και καλή επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου.
Σας ευχαριστώ.

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΣΤΑΝΙΤΣΑΣ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΙΘΑΚΗΣ

DSC 0010

DSC 0010

DSC 0010DSC 0010DSC 0010DSC 0010

Χαιρετισμό μέσω Skype απηύθυνε και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Περιφερειάρχης Αττικής, Γεώργιος Πατούλης, εστιάζοντας στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μικρά Νησιά στα θέματα Υγείας αλλά και τον υψηλό ΦΠΑ.

DSC 0010

DSC 0010

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την άδεια του INKEFALONIA.GR




00 inkefalonia general ad 300X250