Η ΕΛΛΑΚΤΩΡ απαντά για τις ανεμογεννήτριες στην Αγία Δυνατή

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου 2019 11:03

Η ΕΛΛΑΚΤΩΡ απαντά για τις ανεμογεννήτριες στην Αγία Δυνατή

Με ιδιαίτερη έκπληξη, αλλά και έντονη δυσαρέσκεια, διαβάσαμε τις δηλώσεις του κ. Παύλου Παπαδάτου στον τοπικό τύπο της Κεφαλονιάς, με αφορμή τις καταστροφές που έγιναν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα στο χωριό Αγία Ευφημία του νησιού. Ο κ. Παπαδάτος επικαλείται την ανάγκη εισαγγελικής παρέμβασης για τη διερεύνηση παραλείψεων στις περιβαλλοντικές και αντιπλημμυρικές μελέτες για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών, κάνοντας λόγο –μεταξύ άλλων- για «ασυδοσία των εταιρειών που τις εγκατέστησαν και τις εκμεταλλεύονται».

Ως ιδιοκτήτρια και κατασκευάστρια εταιρεία του αιολικού πάρκου στην τοποθεσία Αγία Δυνατή, είμαστε υποχρεωμένοι να απαντήσουμε στην στρεβλή εικόνα ή ενημέρωση που έχει ο κ. Παπαδάτος, εκφράζοντας απόψεις που αγγίζουν τα όρια της συκοφαντικής δυσφήμησης. Για την αποκατάσταση της αλήθειας, οφείλουμε να ενημερώσουμε τον κ. Παπαδάτο για τα εξής:

Το αιολικό πάρκο έχει εγκατασταθεί και λειτουργεί εντός των ορίων της Δημοτικής Ενότητας (Δ.Ε.) Πυλαρέων του Δήμου Σάμης της Περιφερειακής Ενότητας (Π.Ε.) Κεφαλληνίας. Το υφιστάμενο αιολικό πάρκο αποτελείται από δεκαπέντε (15) ανεμογεννήτριες, ισχύος 2,3 MW έκαστη, τύπου ENERCON E70, που αποδίδουν συνολική ισχύ 34,5 MW.

Για το υφιστάμενο αιολικό πάρκο έχουν εκδοθεί όλες οι απαραίτητες άδειες από τις αρμόδιες Υπηρεσίες σύμφωνα με τη νομοθεσία, και λειτουργεί βάσει της αρ.πρωτ. ΠΙΝ 3764/3764/14-4-2009, άδειας λειτουργίας, όπως αυτή έχει τροποποιηθεί με την α.π. Υπ.Πε.Εν. ΑΠΕΕΚ/Γ/Φ17.750/17.14.06/15.2.18 απόφαση.

Εντός του έργου έχουν κατασκευαστεί όλα τα προβλεπόμενα στις άδειες τεχνικά έργα σωληνωτών οχετών στις εσωτερικές οδούς του πάρκου.

Το ΕΛ.ΚΕ.ΘΕ., το Δεκέμβριο του 2008 εκπόνησε την μελέτη «Πραγματογνωμοσύνη για την εκτίμηση επικινδυνότητας πλημμύρας στην Αγ. Δυνατή Κεφαλληνίας», από την οποία προκύπτει πως τα έργα του αιολικού πάρκου, δεν δύνανται να συμβάλλουν στην αύξηση των πλημμυρών της ευρύτερης περιοχής.

Εξ’ άλλου στην περιοχή λόγω της άναρχης δόμησης, η οποία προϋπήρχε του έργου, έχουν φράξει τα ρέματα με αποτέλεσμα κάθε χρόνο κατά τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο να πλημμυρίζουν οι κατοικημένες περιοχές.

Όλα τα τεχνικά αντιπλημμυρικά έργα – οχετοί, που κατασκευάστηκαν εντός του αιολικού πάρκου, περιλαμβάνονται σε υδραυλική-υδρολογική μελέτη που προσκομίσθηκε στην Δνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του Υπ. Περιβάλλοντος και  στο Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Π.Ε., κατά την περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου και εγκρίθηκαν και από το Κεντρικό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΚΕΣΠΑ) του Υπουργείου.

Επιπλέον σημειώνουμε τα ακόλουθα:

Σημειωτέον ότι  η εταιρεία, αρωγός στις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και στα πλαίσια της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της, έχει ανταποκριθεί σε έκτακτα αιτήματα της Π.Ε. Κεφαλληνίας της Δνσης Τεχνικών Υπηρεσιών, και της  Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας και έχει χρηματοδοτήσει την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων, εκτός του αιολικού πάρκου.

Επειδή όλα τα έργα έχουν εκτελεσθεί εντός δασικών εκτάσεων, και ακολουθούν τις τεχνικές προδιαγραφές δασικών έργων, σε όσες αυτοψίες έχουν πραγματοποιηθεί από την Δνση Δασών Κεφαλληνίας έχει επιβεβαιωθεί η ορθή και σύννομη εκτέλεση των έργων.

Ήταν επιβεβλημένο εκ μέρους της εταιρείας μας να γίνουν -για μια ακόμη φορά- όλες οι απαραίτητες επισημάνσεις, προκειμένου να υπάρξει ένα τέλος σε άκριτες και ανεύθυνες απόψεις που δυσφημούν –για αλλότριους λόγους- το κύρος και την αξιοπιστία εταιρειών που έχουν αποδεδειγμένα ωφελήσει με την παρουσία τους την Κεφαλονιά. Συνεπώς, κατόπιν της ανωτέρω διεξοδικής ενημέρωσης και παροχής όλων των αναγκαίων πληροφοριών εκ μέρους της εταιρίας μας, η ανασκευή των δηλώσεων από τον κ. Παπαδάτο θεωρείται τουλάχιστον απαραίτητη.          




00 inkefalonia general ad 300X250