O φονικότερος καύσωνας στην Ελλάδα

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 01 Ιουλίου 2019 15:18

O φονικότερος καύσωνας στην Ελλάδα

Mε το θερμόμετρο να έχει αγγίξει ακόμα και τους 45 βαθμούς Κελσίου, σε Γαλλιά, Ιταλία και Ισπανία, θρηνόντας ήδη οκτώ νεκρούς, αναμένεται στην Ελλάδα τριήμερη θερμή εισβολή από την Πέμπτη 4 Ιουλίου.

Οι μετεωρολόγοι κάνουν προβλέψεις για 40 βαθμούς Κελσίου, θερμοκρασίες που χαρακτηρίζονται ως υπολείμματα του καύσωνα που έπληξε την Ευρώπη.

Οι υψηλές θερμοκρασίες της εποχής φέρνουν στη μνήμη το φονικό καύσωνα του 1987 που χτύπησε την Ελλάδα, στοιχίζοντας τη ζωή 1.300 ανθρώπων. Μάλιστα, ο αριθμός των νεκρών ήταν τόσο μεγάλος και απρόσμενος, με αποτέλεσμα οι νεκροί να μένουν άταφοι ακόμα και 24 ώρες καθώς τα γραφεία τελετών και οι υπάλληλοι των νεκροταφείων δεν προλάβαιναν να θάβουν τα θύματα.

Για 8 μέρες (20-28 Ιουλίου) το θερμόμετρο έδειχνε 44 βαθμούς Κελσίου, τα νεκροταφεία γέμισαν ασφυκτικά και «τα νοσοκομεία έστειλαν παραγγελίες για πάγο από την ψαραγορά  για να ψύξουν τα σώματα» όπως ανέφερε δημοσίευμα των New York Times.

Ανεπίσημες πηγές αναφέρουν ότι οι νεκροί ξεπέρασαν τους 1.500, αλλά για πολιτικούς λόγους ο αριθμός δεν επιβεβαιώθηκε.

k5

«Θερίζει η λάβρα», «Σε τρένα οι νεκροί», «Θεέ μου! 44 βαθμοί, καμίνι και χθες η Αθήνα». Είναι μερικοί από τους τίτλους στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της εποχής.

k5

Η «Ελευθεροτυπία» έγραφε: «Είναι η μοίρα μας να πεθάνουμε όταν υπάρχει ένα κύμα καύσωνα, να πνιγόμαστε όταν βρέχει, να παραλύουμε  όταν συμβαίνει κάτι ασυνήθιστο», θέλοντας να τονίσει την αδυναμία του κράτους να αντιμετωπίσει το πρωτοφανή αυτό καύσωνα.

Εκτός από τη ζέστη, υπήρξαν και διακοπές νερού και ρεύματος. Τα κλιματιστικά, όσα υπήρχαν, δεν δούλευαν, το τσιμέντο των σπιτιών πύρωνε, οι άνθρωποι πάθαιναν θερμοπληξία και η χώρα κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Καθώς πολλές οικογένειες είχαν ήδη ξεκινήσει τις διακοπές τους, συνέβαινε το εξής απίστευτο. Τα δελτία ειδήσεων καλούσαν ονομαστικά εκατοντάδες οικογένειες που βρίσκονταν σε διακοπές, να επικοινωνήσουν με την Αστυνομία για «σοβαρή οικογενειακή τους υπόθεση».

k5k5


Ετικέτες:


00 inkefalonia general ad 300X250