Η ιστορική εφοπλιστική οικογένεια Λυκιαρδόπολου απευθύνει κάλεσμα συνεργασίας με τους Κεφαλονίτες Ναυτικούς [Αποκλειστικό]

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 21 Φεβρουαρίου 2019 09:55

Η ιστορική εφοπλιστική οικογένεια Λυκιαρδόπολου απευθύνει κάλεσμα συνεργασίας με τους Κεφαλονίτες Ναυτικούς [Αποκλειστικό]

Το INKEFALONIA.GR παρουσιάζει σήμερα την σπουδαία διαδρομή στη ναυτιλία του συμπατριώτη μας Νικόλαου Λυκιαρδόπουλου από τις Κεραμειές, ο οποίος ξεκινώντας το 1897 κατάφερε να δημιουργήσει μια εταιρεία - μεγαθήριο,  η οποία συνεχίζει να κυριαρχεί και σήμερα στις θάλασσες της υφηλίου. 

Παράλληλα, η σημερινή διαχειρίστρια εταιρεία του στόλου NEDA MARITIME,  μέσω του INKEFALONIA.GR απευθύνει κάλεσμα συνεργασίας με τους Κεφαλονίτες Ναυτικούς ώστε να στελεχώσουν τα καράβια της και να γίνουν μέλη της μεγάλης ναυτιλιακής οικογένειας

Επιμέλεια : Χρήστος Λαμπράκης

  • Ο Ιδρυτής

O Νικόλαος Δ.Λυκιαρδόπουλος, ιδρυτής της εταιρείας οπως είναι στη σημερινή της μορφή, γεννήθηκε το 1866 στο χωριό Κεραμειές της Κεφαλληνίας και ήταν γιος του Διονυσίου και της Κοκκώνας Λυκιαρδοπούλου, μέλη οικογενειών με βαθιές ρίζες στην ιστιοφόρο ναυτιλία. Από τις αρχές του 18ου αιώνα, οι πρώτες γενιές της ιδρυτικής οικογένειας Λυκιαρδόπουλου με έδρα την Κεφαλονιά, διέθεταν και διαχειρίζονταν ιστιοφόρα πλοία στο θαλάσσιο εμπόριο μέσω Αδριατικής, Μεσογείου, Μαύρης Θάλασσας, φθάνοντας ακόμη και στην Δυτική Ευρώπη.    

neda1

MV Chloe, Built  1928

  • Η γέννηση μιας μεγάλης ναυτικής οικογένειας

Το 1897, με υποστηρικτική χρηματοδότηση των συμπατριωτών του, Βαλλιάνων, απέκτησε το πρώτο του ατμόπλοιο ELENI MILAS, ηλικίας τότε πέντε ετών, αναλαμβάνοντας συγχρόνως και την πλοιαρχία του. Το 1902,  αγόρασε ένα αγγλικό ατμόπλοιο ηλικίας τεσσάρων ετών, το οποίο ονόμασε PHOTIS προς τιμήν του θείου του ενώ το 1908 απέκτησε δύο ακόμα πλοία. Την πλοιαρχία τους ανέθεσε στους αδελφούς Ανδρέα και Κωνσταντίνο Μαζαράκη, έμπειρους πλοιάρχους με καταγωγή απο τη Λειβαθώ Κραναίας. Δύο χρόνια αργότερα, πρόσθεσε ακόμα ένα ατμόπλοιο στο στόλο του.

Πέρα απο τις αυτές τις πρωτοβουλίες που πήρε για την ανάπτυξη και την ηλικιακή ανανέωση του στόλου του, ο Νικόλαος Λυκιαρδόπουλος έκρινε αναγκαίο να δημιουργήσει ένα πιο επίσημο σύστημα διαχείρισης και λειτουργίας πλοίων, κάτι που πολύ λίγοι πλοιοκτήτες διέθεταν τότε. Ετσι ίδρυσε το αντιπροσωπευτικό γραφείο του στο Κάρντιφ και αργότερα το 1910 στο Λονδίνο υπό την επωνυμία Lykiardopulo & Co το οποίο διατηρείται ως σήμερα, όπως επίσης και την διαχειρίστρια εταιρεία Neda Maritime Agency Co Ltd, που είναι τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στον Πειραιά.

Εκείνη την περίοδο, η εταιρεία ήταν η μεγαλύτερη, σε όρους χωρητικότητας, εταιρεία διαχείρισης ελληνόκτητων πλοίων. Ανέπτυξε σημαντική δραστηριότητα με την τοποθέτηση παραγγελιών, τότε σε βρετανικά ναυπηγεία, για την κατασκευή νεότευκτων πλοίων. Με αυτό τον τρόπο ξεκίνησε μια παράδοση πλοιοκτησίας και διαχείρισης πολύ σύγχρονων πλοίων, κατασκευασμένων με βάση τις πλέον απαιτητικές προδιαγραφές της, αρχές που η εταιρεία διατηρεί μέχρι σήμερα.

Ο Ν.Δ. Λυκιαρδόπουλος υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και διετέλεσε πρόεδρος της για τα 8 πρώτα χρόνια. Επανεκλέγη το 1950 για μια ακόμα δεκαετία, χτίζοντας ισχυρά θεμέλια για την υγιή εδραίωση της ναυτιλίας στον τόπο μας και στην ενότητα του εφοπλισμού. Επί προεδρίας του, τον Μάρτιο του 1951 επιτεύχθηκε η υπογραφή της πρώτης μεταπολεμικής συμβάσεως μεταξύ εφοπλιστών και ναυτεργατών.

Κατά τη διάρκεια του Α’ και του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η εταρεία υπέστη μεγάλες  απώλειες πλοίων και χωρητικότητας. Στο τέλος των εχθροπραξιών, σε αντίθεση με άλλες ελληνικές εταιρείες που επέλεξαν να αγοράσουν Liberty πλοία, η εταιρεία επέλεξε να εισέλθει στην αγορά των tankers αγοράζοντας το πρώτο της δεξαμενόπλοιο ( ένα Τ2 που μετονομάστηκε σε “ KATE NL”). Έτσι έγινε, η πρώτη ελληνική εταιρεία διαχείρισης δεξαμενοπλοίων. Έκτοτε, έχει διατηρήσει την αδιάλειιπτη ιστορία της, διαχειριζόμενη ταυτόχρονα δεξαμενόπλοια και φορτηγά.

Κατά τη διάρκεια του 1950, 1960 και 1970, η Neda Maritime Agency συνέχισε τις παραγγελείες νεότευκτων πλοίων, παραγγέλνοντας ένα μεγάλο αριθμό δεξαμενοπλοίων, με διαρκώς αυξανόμενες χωρητικότητες. Η Neda ήταν μια απο τις πρώτες ξένες εταιρίες που έβαλε παραγγελία στην Ιαπωνία (Μ/Τ “ANTZOULETTA”,16000 DWT το 1952 στο  ναυπηγείο Hitachi Zosen, έπειτα γνωστό ως Osaka Iron Works). Αυτή ήταν η απαρχή μιας μακράς και καρποφόρας σχέσης ανάμεσα στην Neda Maritime και το ναυπηγείο Hitachi Zosen. Το  ναυπηγείο γιόρτασε το 2000 τα 50 χρόνια συνεργασίας του μεταξύ των 2 αυτών εταιρειών, με τη Neda Maritime Αgency να παραλαμβάνει εκείνη τη χρονιά το 100ο Panamax φορτηγό του ναυπηγείου Hitachi Zosen (M/VSPARTIA”, 75000 DWT).

neda2

MV Spartia Built 2000, off Milaki, Greece

To 1990 η Neda Maritime Agency προέβη σε μια ακόμη σημαντική κίνηση της ιστορίας της, αγοράζοντας το πρώτο διπλού τοιχώματος VLCC στον κόσμο, το M/T AROSA. Xρειάστηκε στενή συνεργασία με το ναυπηγείο Hitachi Zosen και τους Lloyds Register ώστε να ξεκινήσει ο σχεδιασμός του πλοίου «απο το μηδέν», καθώς δεν υπήρχαν προηγουμένως  οι Κανονισμοί για τη ναυπήγηση τέτοιων πλοίων. Το πλοίο παραδόθηκε στη Neda Maritime Agency το Φεβρουάριο του 1993 και ήταν το πρώτο στον κόσμο διπλού τοιχώματος VLCC που διακινούταν στο παγκόσμιο εμπόριο. Οι αποφάσεις της εταιρείας σχετικά με τις διαστάσεις και το τεχνικό σχεδιασμό του πλοίου αποτέλεσαν στη συνέχεια τη αρχική βάση για τις προδιαγραφές της παγκόσμιας βιομηχανίας και κατασκευής πλοίων διπλού τοιχώματος.

neda3

MT Arosa Built 1993, at Piraeus Roads,Greece

  • Κάλεσμα συνεργασίας με τους Έλληνες Ναυτικούς

Μέσα στην πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα, ο στόλος της Neda διευρύνθηκε παράλληλα με την αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση φορτίου. Κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού διαστήματος πραγματοποίησε πάνω απο 70 αγοραπωλησίες και παρέλαβε πάνω απο 16 νεότευκτα πλοία. Με τον σύγχρονο και υψηλής ποιότητας στόλο και με εξαίρετες προδιαγραφές τεχνικού και διαχειριστικού επαγγελματισμού, η Neda Maritime Agency διατηρεί την μακρόχρονη παράδοση της και την επιτυχία της άψογης συνεργασίας της με τους ναυλωτές.

Με πάντοτε υψηλό αίσθημα φιλοπατρίας, η οικογένεια Λυκιαρδόπουλου θύμιζε στα ονόματα των πλοίων του στόλου τα χωριά της ιδιαιτερης πατριδας της οικογένειας και του ιδρυτή της εταιρείας Καπετάν Νικόλαου Δ. Λυκιαρδόπουλου, όπως ΜΕΤΑΞΑΤΑ, ΣΠΑΡΤΙΑ, ΚΑΣΤΡΟ, ΚΡΑΝΙΑ και άλλα.

Σήμερα η εταιρεία Neda Maritime Agency έχει στον υπό διαχείριση στόλο της 14 πλοία χύδην φορτίου και 9 δεξαμενόπλοια,  στελεχωμένα με καταξιωμένους και έμπειρους επαγγελματίες, με αρκετούς εξ αυτών με καταγωγή από την Κεφαλλονιά.

Απο την αγορά του πρώτου ατμόπλοιου μέχρι σήμερα, ανάμεσα στις μακροβιώτερες Ελληνικές εταιρείες, η Neda Maritime Agency έχει μια μοναδική ιστορία σχεδόν 140 χρόνων στην διαχείριση πλοίων, και συνεχίζει να διοικείται απο απογόνους της ίδιας Κεφαλλονίτικης οικογένειας, και με την ακράδαντη πίστη οτι η ελληνική ναυτιλία έχει την απόλυτη ανάγκη των Ελληνικών πληρωμάτων.

Η απόλυτη προτεραιότητα της οικογένειας Λυκιαρδόπουλου να επανδρώνει τα πλοία της με νέους Έλληνες αξιωματικούς, μαρτυρεί την αξιοπιστία και την ασφάλεια που παρέχει η Neda Maritime σε κάθε Έλληνα ναυτικό που οραματίζεται μια λαμπρή σταδιοδρομία τόσο στη θάλασσα, όσο και στην στελέχωση των γραφείων της.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη συνεχή επιμόρφωση τόσο των αξιωματικών που επανδρώνουν τα πλοία αλλά και του προσωπικού που στελεχώνει τα γραφεία της με υψηλό ποσοστό διατήρησης αξιωματικών, πληρωμάτων και στελεχών γραφείου σε μια σταδιοδρομία ζωής. Μαζί με την αυστηρή παρακολούθηση και εφαρμογή όλων των εθνικών και διεθνών κανονισμών, την άοκνη προσοχή και οικονομική φροντίδα των πλοικτητών για τον υψηλής ποιότητας στόλο διαχειριζόμενο με εξαιρετικό επαγγελματισμό,  η Neda Maritime Agency έχει καταφέρει να εξασφαλίζει την ασφαλή λειτουργία και διαχείριση των πλοίων της με τα υψηλότερα standards ποιότητας, απολαμβάνοντας διεθνή αναγνώριση και σεβασμό από την διεθνή ναυτιλιακή κοινότητα.

 neda4

MT Arosa - Built 2017 at Finnart, Scotland

«Η ελληνική ιστορία, η ελληνική δόξα, στάζουν θάλασσαν».

Ν.Δ.Λυκιαρδόπουλος στα μέλη της ΕΕΕ τον Ιούνιο του 1951

NEDA