Συζητείται αναδιάρθρωση δανείων επιχειρήσων και νοικοκυριών

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2012 20:46

Συζητείται αναδιάρθρωση δανείων επιχειρήσων και νοικοκυριών

Μικρότερες δόσεις, επιμήκυνση εξόφλησης και σε επόμενο στάδιο "κούρεμα" οφειλής. Στόχος ο περιορισμός μελλοντικών επισφαλειών των τραπεζών και η τόνωση της οικονομίας.


Αντί να αποτελέσει απλώς λύση ανάγκης για τη διάσωση των ελληνικών τραπεζών, η ανακεφαλαιοποίηση τους μπορεί να καταστεί τελικά "εργαλείο" για την επανεκκίνηση-αναθέρμανση της ελληνικής οικονομίας. Αυτός είναι ο στόχος του σχεδίου που συζητείται τώρα μεταξύ κυβέρνησης-ΤτΕ-τρόικας και προβλέπει ότι η χορήγηση κεφαλαιακών ενισχύσεων στις τράπεζες θα συνδυασθεί με γενικευμένη αναδιάρθρωση των δανείων προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο που έχει τεθεί επί τάπητος, η αναδιάρθρωση θα περιλαμβάνει σε πρώτη φάση επιμήκυνση της χρονικής διάρκειας των δανείων και μείωση του ποσού των δόσεων. Αυτό θα μπορούσε να γίνει εντός τους έτους, μόλις ολοκληρωθούν οι ανακεφαλαιοποιήσεις. Θα αφορούσε όμως μόνον τους δανειολήπτες (επιχειρήσεις ή νοικοκυριά) που μετά τη ρύθμιση θα είχαν αντικειμενικά τη δυνατότητα να πληρώνουν. Θα αποκλείονταν δηλαδή από τη ρύθμιση άνεργοι, οικογένειες με πολλές ληξιπρόθεσμες οφειλές, επιχειρήσεις με μεγάλα οικονοκά προβλήματα κλπ

Επόμενη κίνηση σε μεταγενέστερο χρόνο - ενδεχομένως το 2013 - θα ήταν το επιλεκτικό "κούρεμα" των απαιτήσεων των τραπεζών. Αυτό θα αφορούσε πρωτίστως δάνεια μεγάλων επιχειρήσεων, οι οποίοες εν συνεχεία θα ήταν σε θέση να τα εξυπηρετήσουν απρόσκοπτα, να επενδύσουν και να δημιουργήσουν απασχόληση.

Στο "κούρεμα" θα μπορούσαν να μπουν και δάνεια ιδιωτών - κυρίως στεγαστικά - εφ'οσον μετά τη μείωση της συνολικής οφειλής οι οφειλέτες θα είχαν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Κατά τους υποστηρικτές του σχεδίου, η αναδιάρθρωση δεν βοηθούσε μόνον στην οικονομική ανάκαμψη, διευκολύνοντας επιχειρήσεις και νοικοκυριά, αλλά θα ωφελούσε μεσοπρόθεσμα και τις ίδιες τις τράπεζες, καθώς θα περιόριζε τον κίνδυνο μελλοντικών επισφαλειών.

Ρηξικέλευθη πρόταση Bain

Προς το παρόν είναι μόνον σκέψεις, οι οποίες όμως παίρνουν συγκεκριμένη μορφή, με την παρουσίαση ολοκληρωμένου σχεδίου-πρότασης από τον αμερικανικό οίκο Bain. Ενεργώντας ως σύμβουλος για τα θέματα της ανακεφαλαιοποίησης, η Bain έχει αναλάβει να μελετήσει και να υποδείξει τρόπους αντιμετώπισης των πρόσθετων επιπτώσεων (επισφαλειών) που θα επωμισθούν οι ελληνικές τράπεζες μετά το PSI, λόγω ύφεσης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Εθνος", ο αμερικανικός οίκος πρότεινε γενικό "κούρεμα" των τραπεζικών δανείων κατά 30%, όπως έγινε στην Ισλανδία μετά την κατάρρευση της οικονομίας της και την κρατικοποίηση του τραπεζικού της συστήματος. Επισημαίνεται ότι παρόμοιο σχέδιο εφαρμόστηκε και στις ΗΠΑ, όπου πριν από λίγες ημέρες η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και 49 πολιτείες συμφώνησαν με τις πέντε μεγαλύτερες τράπεζες να διαγράψουν μέρος των οφειλών όσων έχουν στεγαστικά δάνεια.

Στο κείμενο των προτάσεων που παρέδωσε στον υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο και στον Διοικητή της ΤτΕ, η Bain υποστηρίζει ότι υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα, «θα ήταν σκόπιμη και αποτελεσματική μια συντεταγμένη απομόχλευση των επιχειρηματικών δανείων με διαγραφή χρεών στη βάση βιωσιμότητας των επιχειρηματικών σχεδίων».

Ομως η πρόταση για "κούρεμα" 30% σε όλα τα τραπεζικά δάνεια φαίνεται "ακραία", καθώς οι ελληνικές τράπεζες θα έπρεπε να διαγράψουν "μονοκονδυλιά" πάνω από 55 δισ. ευρώ. Κυβερνητικοί παράγοντες και τραπεζίτες τη θεωρούν ανεδαφική, αναγνωρίζοντας πάντως ότι μπορεί να αποτελέσει μόνον αφετηρία συζήτησης.

Πηγή: sofokleousin.gr