Είπε το «ναι» ο Υπουργός Ναυτιλίας! Επαναλειτουργεί η γραμμή Σάμη – Πάτρα – Ιθάκη (ανανεωμένο)

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 28 Οκτωβρίου 2017 11:25

Είπε το «ναι» ο Υπουργός Ναυτιλίας! Επαναλειτουργεί η γραμμή Σάμη – Πάτρα – Ιθάκη (ανανεωμένο)

Όλες οι τελευταίες εξελίξεις μέσα από το Inkefalonia.gr 

 

Νεότερη Ενημέρωση 17.07 

Αίσιο τέλος έχει η υπόθεση της επαναλειτουργίας της γραμμής Σάμη – Πάτρα – Ιθάκη.

Μετά από μαραθώνιες συνεδριάσεις στο ΣΑΣ, συσκέψεις επί συσκέψεων, ο Υπουργός Ναυτιλίας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, που είχε και την τελευταία λέξη και έπρεπε να δώσει τον Σολομώντεια λύση, είπε το «ναι» στην επαναλειτουργία της γραμμής Σάμη – Πάτρα - Ιθάκη.

Η Kefalonian Lines, είχε ξεκαθαρίσει πως για να επαναλειτουργήσει η γραμμή Σάμη – Πάτρα – Ιθάκη, θα έπρεπε να διευθετηθούν οι ώρες των δρομολογίων στην Κυλλήνη και τον Πόρο.

Και εκεί ήταν που όλες τις τελευταίες ημέρες υπήρχαν τα «αγκάθια» και τα προβλήματα που τελικά όπως φαίνεται ξεπεράστηκαν και επήλθε η συμφωνία μεταξύ των δύο ακτοπλοϊκών εταιριών.

Εκεί που βρέθηκε η λύση μεταξύ των δύο εταιριών και επήλθε τελικά η συμφωνία, ήταν στο απογευματινό δρομολόγιο από τον Πόρο.

Συμφώνησαν λοιπόν να φεύγει το πλοίο της Kefalonian Lines από τον Πόρο στις 17.15.

Με την αμοιβαία παραχώρηση και των δύο εταιριών το δρομολόγιο  διαμορφώνεται ως εξής.

Η Kefalonian Lines θα εκτελεί το απογευματινό δρομολόγιο Πισαετό - Πόρος – Κυλλήνη με αναχώρηση από τον Πόρο στις 17.15.

Έτσι η Ιθάκη αποκτά σύνδεση και το απόγευμα.

Η γραμμή συμφωνήθηκε να έχει χρονική διάρκεια για τα επόμενα πέντε χρόνια και την εκμετάλλευση αυτής η Kefalonian Lines.

Με δήλωσή του στην προσωπική του ιστοσελίδα στο facebook ο Δήμαρχος Ιθάκης Διονύσης Στανίτσας, αναφέρει: «Tο καράβι από την 1η Νοεμβρίου με απόφαση του Υπουργού ξεκινάει στην γραμμή Ιθάκη – Σάμη- Πάτρα. Ευχαριστώ την βουλευτή».

Άλλη μία φορά, η παράταξη «Ανεξάρτητη Ενωμένη Κεφαλονιά» και ο δημοτικός σύμβουλος αυτής Θόδωρος Φλωράτος, στήριξαν την επαναλειτουργία της γραμμής, ώστε η Σάμη και η Ιθάκη να αποκτήσουν ξανά πλοίο που θα τους δίνει την απευθείας πρόσβαση στην Πάτρα!

Γιώργος Χαλαβαζής 

Νεότερη Ενημέρωση  (13.23)

Στις 3 μ.μ. θα ξεκινήσει στο Υπουργείο Ναυτιλίας η σύσκεψη στην οποία θα συμμετάσχει ο Υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος θα κληθεί με βάση τα δεδομένα που έχει στα χέρια του, από τις συζητήσεις μεταξύ των δύο εταιριών να αποφασίσει την επαναλειτουργία ή όχι της γραμμής.

Στην σύσκεψη, θα λάβουν μέρος η βουλευτής Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, ο Δήμαρχος Ιθάκης και ο Δήμαρχος Κεφαλονιάς, καθώς επίσης και δημοτικοί σύμβουλοι από την Κεφαλονιά (Θόδωρος Φλωράτος) και την Ιθάκη …

Μέσα στην ημέρα θα υπάρχουν σίγουρα εξελίξεις επί του θέματος...


Ανακοίνωση απο την Kefalonian Lines
 

Με ανακοίνωσή της η Kefalonian Lines τονίζει σχετικά με την χθεσινή συνεδρίαση του ΣΑΣ 

Η Kefalonian Lines ενημερώνει τους Κεφαλλονίτες και τους Ιθακήσιους ότι, έπειτα από την έντονη προτροπή του Υπουργού και των θεσμικών φορέων της Κεφαλονιάς και Ιθάκης κατέθεσε στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής μια συγκεκριμένη πρόταση με καλά χαρακτηρισμένα σημεία τα οποία προήλθαν από τη βασική μελέτη της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης.

Επιπλέον τονίζουμε ότι, έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά τέσσερις ανοιχτές – προπαρασκευαστικές συναντήσεις για το καίριο αυτό θέμα, μεταξύ του Υπουργού, του Υφυπουργού, του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου, των θεσμικών φορέων Κεφαλονιάς και Ιθάκης καθώς και των ναυτιλιακών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Κεφαλονιά, κατά τις οποίες καμία άλλη πρόταση δεν έχει κατατεθεί προς συζήτηση για την επαναλειτουργία της γραμμής, με αξιοσημείωτη την άρνηση της Ionian Group στην κατάθεση αντίστοιχης πρότασης.

Η πρότασή μας έχει κάποιες λογικές και ηθικές προϋποθέσεις, εφόσον αναλαμβάνουμε την ακτοπλοϊκή γραμμή από την αρχή της δρομολογιακής περιόδου (1η Νοέμβριου 2017) δεσμευόμενοι ότι θα ανταπεξέλθουμε στις ζημιογόνες επιπτώσεις της χειμερινής περιόδου. Οι προϋποθέσεις αυτές είναι η δίωρη απόσταση των δρομολογίων μεταξύ των δυο εταιρειών, η κάλυψη με τρία δρομολόγια της εταιρείας μας στη γραμμή Κυλλήνης – Πόρου και η πενταετή δραστηριοποίηση μας στη γραμμή μέσω σύμβασης δημόσιας υπηρεσίας με μηδενικό αντίτιμο. Σύμφωνα με τη μελέτη μας, η αποδοχή των ανωτέρω είναι απολύτως απαραίτητη, για να καταστεί στοιχειωδώς βιώσιμη η επαναλειτουργία της γραμμής.

Επιπροσθέτως, σας ενημερώνουμε ότι μετά από τις προαναφερθείσες συναντήσεις και ενώ στο σύνολό τους οι παρευρισκόμενοι σε αυτές στήριζαν ο κάθε ένας από την πλευρά του την πρόταση, χθες 25 Οκτωβρίου 2017 στο Σ.Α.Σ., προς μεγάλη έκπληξη όλων η πρόταση που έγινε από την Ionian Group και την οποία αποδέχτηκε το Υπουργείο είναι να μειωθούν τα δρομολόγια της Kefalonian Lines στη γραμμή Κυλλήνης – Πόρου από 3 σε 2 και να αυξηθούν τα αντίστοιχα της Ionian Group από 3 σε 4, διαμορφώνοντας κατά αυτόν τον τρόπο εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες για την εταιρεία μας καθώς και καθιστώντας, με μαθηματική ακρίβεια, μη βιώσιμη τη λειτουργία της γραμμής Πάτρα -Σάμη – Ιθάκη.

Είμαστε ευτυχείς διότι στο αίτημά μας αυτό έχουμε συμπαραστάτες την Βουλευτή κα Α. Θεοπεφτάτου, τον Δήμαρχο Ιθάκης, τον Δήμαρχο Κεφαλονιάς, την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων καθώς και πολλούς πολίτες της Ιθάκης οι οποίοι παρευρέθηκαν στις συναντήσεις εργασίας, παρακολούθησαν τα γεγονότα των τελευταίων ημερών και έγιναν αδιάψευστοι μάρτυρες της πάγιας θέσης της εταιρείας μας από την αρχή των συζητήσεων στο γραφείο του κ. Σ. Παληού.

Σε κάθε περίπτωση θα εξαντλήσουμε οποιοδήποτε περιθώριο ανεύρεσης λύσης για την επαναλειτουργία της γραμμής, σημειώνοντας όμως ότι η λύση στο πρόβλημα είναι πλέον απλή και θα εξαρτηθεί από τον Υπουργό, ο οποίος αναλαμβάνει και την τελική ευθύνη της απόφασης. 

Με εκτίμηση,

Για την Kefalonian Lines

Σπυρίδων Δ. Λυκούδης

Νεότερη ενημέρωση  (20.00)

Μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών ούτε σήμερα βγήκε απόφαση.

Νέα συνεδρίαση αποφασίστηκε για αύριο στις 3.00 το μεσημέρι στο Υπουργείο Ναυτιλίας. Θα είναι και πάλι παρόντες όλοι οι παράγοντες των νησιών.

Καθ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης υπήρχε μεγάλη ένταση  στην αίθουσα... και καμία συμφωνία!

Ας ελπίσουμε στην αυριανή συνεδριάση να δούμε τον πολυπόθητο "λευκό καπνό".


Νεότερη ενημέρωση 

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών για την επαναλειτουργία της γραμμής Σάμη – Πάτρα – Ιθάκη

Μετά από σχεδόν 5 ώρες συζήτησης ακόμη δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία, ενώ υπάρχουν και αρκετές στιγμές έντασης.

Εν αναμονή, λοιπόν...

***

 Συνεδριάζει αυτή την ώρα το Συμβούλιο ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών σε μια ύστατη προσπάθεια να βρεθεί κοινός τόπος μεταξύ των εταιρειών Kefalonian lines και Ionian group για τη γραμμή Σάμη – Πάτρα - Ιθάκη.

Η Kefalonian lines εμμένει στην χρονική διαφορά 2 ωρών στο δρομολόγιου του Πόρου με την Κυλλήνη σε σχέση με τις ώρες αναχώρησης του δρομολογίου για πάτρα.

Χθες το βράδυ πραγματοποιήθηκε νέα συνάντηση των εκπροσώπων των εταιρειών με τον υφυπουργό ναυτιλίας Νεκτάριο Σαντοριονιό, χωρίς ωστόσο να υπάρξει συμφωνία.

Η Ionian Group, δεν παρέστη στη νέα συνάντηση η οποία είχε προγραμματισθεί για σήμερα στις 12, ενώ σύμφωνα με διαρροές από κύκλους της εταιρείας θα καταθέσει βελτιωμένη πρόταση στο ΣΑΣ.

Παρακάτω εικόνες απο την συνεδρίαση 

IMG 20171025 141822

IMG 20171025 141500SAVE 20171025 143200 1


Ετικέτες: