Σε πέντε δόσεις το τέλος ακινήτων

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 19 Ιουλίου 2012 09:58

Σε πέντε δόσεις το τέλος ακινήτων

Στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος που θα αρχίσουν να λαμβάνουν οι φορολογούμενοι από τις αρχές Αυγούστου θα περιληφθεί η πρώτη δόση του ειδικού τέλους ακινήτων για το 2012. Η εξόφλησή του θα γίνει σε πέντε διμηνιαίες δόσεις μέχρι τον Μάιο του επόμενου έτους και δεν υπάρχει η παραμικρή αλλαγή ως προς τους υπόχρεους πληρωμής ή το ύψος του τέλους. Οσα πλήρωσαν οι ιδιοκτήτες ακινήτων για το 2011 θα πληρώσουν και φέτος, αλλά αντί για δύο δόσεις η εξόφληση θα γίνει σε πέντε.


Το υπουργείο Οικονομικών σε ελαφρά απολογητικό ύφος ανακοίνωσε χθες ότι «σύμφωνα με όσα προβλέπει η υφιστάμενη Νομοθεσία και λόγω τεχνικών δυσχερειών και χρονικών περιορισμών, ο τρόπος είσπραξης του Εκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών δεν είναι εφικτό να τροποποιηθεί». Τις προηγούμενες ημέρες, πηγές του οικονομικού επιτελείου είχαν αφήσει να δημιουργηθούν προσδοκίες ότι εξετάζεται διαχωρισμός του ειδικού τέλους ακινήτων από τον λογαριασμό της ΔΕΗ και αποστολή του χαρατσιού σε ξεχωριστά έντυπα. Η πρόταση αυτή δεν προχώρησε καθώς κρίθηκε ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο ενέχει υψηλό κίνδυνο να παραμείνει το ειδικό τέλος ακινήτων απλήρωτο. Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρυσι, οπότε η απειλή διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος ήταν ενεργή, 500.000 φορολογούμενοι επέλεξαν να μην πληρώσουν το χαράτσι και τελικά τα στοιχεία τους διαβιβάστηκαν στις εφορίες με τις οφειλές να αθροίζονται στα περίπου 45 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο.
Ο κίνδυνος να μην πληρωθεί και φέτος το χαράτσι από εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους είναι ορατός και αναμένεται να επιστρατευθεί η απειλή κατασχέσεων για όσους αψηφήσουν τον νόμο.

ΤΑ ΝΕΑ




00 inkefalonia general ad 300X250