Οικονομία και συνεργασίες κυριάρχησαν στο ντιμπέιτ των αρχηγών

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 10 Σεπτεμβρίου 2015 00:40

Οικονομία και συνεργασίες κυριάρχησαν στο ντιμπέιτ των αρχηγών

Χωρίς να λείψουν οι στιγμές αντιπαράθεσης, παρά τους αυστηρούς κανόνες που είχε θέσει η διακομματική, ολοκληρώθηκε έπειτα από τρεις ώρες το ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών, στο οποίο κυριάρχησαν τα θέματα της οικονομίας και των μετεκλογικών συνεργασιών.


Στη δεύτερη τηλεοπτική αναμέτρηση, της ερχόμενης εβδομάδας, θα λάβουν μέρος μόνο ο Αλέξης Τσίπρας και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Τις ερωτήσεις έθεσαν οι δημοσιογράφοι: Όλγα Τρέμη (Mega), Μαρία Χούκλη (ΑΝΤ1), Σία Κοσιώνη (ΣΚΑΙ), Αντώνης Σρόιτερ (Alpha), Μάρα Ζαχαρέα (Star) και Μάκης Γιομπαζολιάς (Ε TV). Η συζήτηση θα συντονιστεί από τον Πάνο Χαρίτο (ΕΡΤ).

Οι θεματικές ενότητες ερωτήσεων είχαν ως εξής:

  • Οικονομία, Ανάπτυξη, Ανεργία
  • Διοίκηση και κοινωνική πολιτική
  • Παιδεία και Υγεία
  • Μεταναστευτική Πολιτική
  • Εξωτερική Πολιτική, Αμυνα

Στη συνέχεια τέθηκε μια ελεύθερη ερώτηση από κάθε δημοσιογράφο, ενώ στον τελευταίο κύκλο συζήτησης οι αρχηγοί έκαναν τοποθετήσεις και δεν υπέβαλαν, όπως μπορούσαν, ερωτήσεις σε άλλους αρχηγούς.

Λίγο μετά την έναρξη του ντιμπέιτ άγνωστος τηλεφώνησε στον ευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης 112 και είπε ότι έχει τοποθετηθεί βόμβα στο κτίριο της ΕΡΤ, η οποία θα εκραγεί στις 22:30. Αμέσως, ειδικό κλιμάκιο της Αστυνομίας πήγε στην ΕΡΤ και έλεγξε τους χώρους, αλλά δεν βρήκε κάτι ύποπτο. Έτσι, αποδείχθηκε ότι το τηλεφώνημα αποδείχθηκε φάρσα.

Διαβάστε τι είπαν οι πολιτικοί αρχηγοί: Οικονομία, Ανάπτυξη, Ανεργία

Ο Αλέξης Τσίπρας ερωτηθείς γιατί οι πολίτες να ξαναψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ δεδομένου ότι όχι μόνο πολλά από όσα υποσχέθηκε προεκλογικά (κατάργηση ΕΝΦΙΑ, αύξηση κατώτατου μισθού και σύνταξης, κτλ) δεν τα υλοποίησε, αλλά έφερε και νέα σκληρά μέτρα είπε ότι: στο εξάμηνο διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ δόθηκε σκληρή μάχη για το δίκιο του ελληνικού λαού. Τονίζοντας τι επιτεύχθηκε στην διαπραγμάτευση με τους εταίρους έδωσε έμφαση στη μείωση των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα, εξοικονομώντας για τη χώρα 20 δισ. ευρώ, που αλλιώς θα έπρεπε να εξασφαλιστούν μέσω σκληρών μέτρων. Ακόμη, αναφέρθηκε στην ομαλοποίηση της κατάστασης με την εξασφάλιση σημαντικής χρηματοδότησης 86 δισ. ευρώ, την εξασφάλιση κονδυλίων 20 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αλλά και στα 35 δισ ευρώ του πακέτου Γιούνκερ που θα δοθούν για επενδύσεις και ανάπτυξης. «Εξασφαλίσαμε ακόμη το δημόσιο έλεγχο της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ» είπε ο κ. Τσίπρας. Παραδέχθηκε ότι πολλά δεν υλοποιήθηκαν αλλά «ο αγώνας συνεχίζεται». Επανερχόμενη η δημοσιογράφος τόνισε ότι πάντως «άλλα υποσχεθήκατε άλλα κάνατε», εξέλιξη που πολλοί συνδέουν με την επιλογή Γ.Βαρουφάκη. Γιατί διαπιστώσατε τις αστοχίες με τέτοια καθυστέρηση; «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σε αυτή τη δύσκολη μάχη με ασύμμετρες δυνάμεις, υπήρξαν υπερβολές έγιναν και λάθη. Πάντως πάντα βάζαμε πάνω από όλα το συμφέρον του λαού, απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης στην ερώτηση «εσείς είπατε την αλήθεια;» δεδομένου ότι η ΝΔ πριν αναλάβει τη κυβέρνηση το 2012 είχε δεσμευθεί για άλλες πολιτικές από αυτές που τελικά ακολουθήθηκαν, κατηγορία που τώρα προσάπτει στον ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε: «Είπαμε πάρα πολλά είναι η αλήθεια το 2012. Κάποια τα καταφέραμε, πολλά τα επιδιώξαμε, κάποια όχι. Οι πολίτες θα μας κρίνουν με βάση αυτά που κάναμε (μείωση έκτακτης εισφοράς κατά 30%, μείωση του ΕΦΚ του πετρελαίου κτλ). Και σίγουρα τον Γενάρη του 2015 η οικονομία ήταν σε καλύτερη κατάσταση από σήμερα». Ο κ. Μεϊμαράκης επισήμανε ακόμη ότι δεν πρέπει να αγνοείται το γεγονός ότι η ΝΔ δεν κυβερνούσε μόνη της αλλά μαζί με το ΠΑΣΟΚ, εκφράζοντας ωστόσο τη βεβαιότητα ότι εάν είχε εξαντληθεί η τετραετία και δεν είχε διακοπεί βιαίως από τον Τσίπρα θα τα είχαμε καταφέρει και θα είχαν υλοποιηθεί όλες οι δεσμεύσεις μας. Ξεκινώντας δε την επίθεση στον Αλ.Τσίπρα είπε, ότι για να ξεπεραστεί η κρίση απαιτείται αύξηση της απασχόλησης. «Εμείς φέραμε επενδύσεις, ο Τσίπρας τις διώχνει» ανέφερε ενδεικτικά, εξηγώντας ότι για αυτό ζητούμε στους πολίτες να επιλέξουν τη ΝΔ. Στη συμπληρωματική ερώτηση ότι αφού αποδίδει τη μη υλοποίηση δεσμεύσεων της ΝΔ στο ότι αυτή δεν είχε αυτοδυναμία, ούτε τώρα, σύμφωνα τουλάχιστον με τις δημοσκοπήσεις, θα μπορέσει να υλοποιήσει τις υποσχέσεις της, πχ για μείωση της φορολογίας στους αγρότες, ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε ότι αυτό για το οποίο δεσμεύεται η ΝΔ είναι ότι μέσα από διαπραγματεύσεις θα καταφέρουμε το καλύτερο δυνατό. Διευκρίνισε δε ότι τη μη επίτευξη στόχων της ΝΔ δεν απέδωσε μόνο στην έλλειψη αυτοδυναμίας αλλά και στη μη εξάντληση της τετραετίας.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ερωτηθείς για το πρόγραμμα και τους στόχους της ΛΑΕ, που προβλέπει επιστροφή στη δραχμή δέχθηκε την παρατήρηση ότι επιλέγει να τονίζει μόνο τα θετικά στοιχεία μιας τέτοιας εξέλιξης και όχι τα αρνητικά που έχουν παραδεχθεί ακόμη και αριστεροί οικονομολόγοι, απάντησε: «να μην κάνουμε τρομοκρατία για κάτι που δεν έχει συζητηθεί καθόλου στην ελληνική κοινωνία». Τονίζοντας ότι το θέμα του εθνικού νομίσματος ήταν ταμπού και κάθε συζήτηση πνιγόταν με την τρομοκράτηση του λαού πριν καν ξεκινήσει είπε ότι τρόμος και καταστροφή είναι τα μνημόνια, που δεν διαχωρίζονται σε αριστερά και δεξιά, παλιά και καινούρια. Η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα δεν είναι καταστροφική, είπε με έμφαση, αναφέρθηκε στα θετικά που θα επιφέρει η επιλογή αυτή, ενώ υπενθύμισε ότι πολλές χώρες της ΕΕ έχουν διατηρήσει δικό τους νόμισμα και η οικονομία τους είναι μια χαρά. Σε ότι αφορά αναλυτικά τις συνέπειες για την κοινωνία και την οικονομία από την επιστροφή σε εθνικό νόμισμα είπε ότι πρέπει να γίνει αυτή η ενδιαφέρουσα συζήτηση, καθώς τα θέματα αυτά δεν μπορούν να αναλυθούν στο 1,5 λεπτό που έχει στη διάθεσή του, βάσει των κανόνων της τηλεμαχίας. Στη συμπληρωματική ερώτηση ότι ακόμη και το ΚΚΕ που κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει για μνημονιακό κόμμα λέει ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει η προετοιμασία και η επιστροφή στη δραχμή θα ήταν καταστροφική, είπε ότι η μετάβαση στο εθνικό νόμισμα δεν είναι τίποτα περίεργο που χρειάζεται ειδική μελέτη.

Σταύρος Θεοδωράκης: Ερωτηθείς για το «ναι» το Ποταμίου στο τρίτο μνημόνιο που ήλθε προς ψήφιση στη Βουλή, ο κ. Θεοδωράκης υπογράμμισε ότι πρέπει να ειπωθεί με ειλικρίνεια ότι στην πολιτική δεν υπάρχουν ιδανικές λύσεις. Ένα βήμα πριν την καταστροφή, το Ποτάμι πήρε την πατριωτική απόφαση για την ψήφιση του μνημονίου, ανέφερε προσθέτοντας ότι αυτό δεν σημαίνει ότι το κίνημα δεν θα δώσει μάχη στο πλευρό των χαμένων του συνόλου των μνημονίων – ανέργων, μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ο Σταύρος Θεοδωράκης τόνισε ότι στις 21 Σεπτεμβρίου χρειάζεται μία τολμηρή κυβέρνηση που θα βάλει πάνω από τα μνημόνια τις μεταρρυθμίσεις, και παρέπεμψε στις σχετικές προτάσεις του Ποταμιού. Ως προς τις επενδύσεις και την προσέλκυσή τους, τόνισε ότι ο ίδιος θα έλεγε σε υποψήφιο ξένο επενδυτή ότι ανάλογα με κόσμο που θα προσλαμβάνει θα έχει και λιγότερη φορολογία, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι η Ελλάδα έχει δυνατότητα να εξάγει, είναι χώρα στο κέντρο της Ευρώπης.

Δημήτρης Κουτσούμπας: Την «ημέρα με τη νύχτα» χαρακτήρισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας την πρόταση του ΚΚΕ και της Λαϊκής Ενότητας του Παναγιώτη Λαφαζάνη, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά την αποδέσμευση από την Ευρωζώνη και το εθνικό νόμισμα και συνακόλουθα εάν φοβάται το ΚΚΕ διείσδυση του κόμματος Λαφαζάνη στους ψηφοφόρους του. Τόνισε πως άλλο είναι να πάρεις την ιδιοκτησία του πλούτου που παράγει ο λαός με σχεδιασμένη παραγωγή και ανάπτυξη προς όφελός του σε μία πορεία αποδέσμευσης από την ΕΕ και άλλο είναι εντός του καπιταλιστικού δρόμου με μονοπώλεια κυρίαρχα να φύγεις μόνο από το κοινό νόμισμα. Αυτό θα σημαίνει νέα σκληρά μέτρα για τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως μνημονίων, και οδηγεί σε αδιέξοδο, υπογράμμισε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζοντας ότι η Ελλάδα έχει πολύ μεγάλες παραγωγικές δυνατότητες και μπορεί να αποδεσμευτεί από αλυσίδες λυκοσσυμαχιών.

Πάνος Καμμένος: Η βαριά φορολόγηση σταματά την ανάπτυξη, αναγνώρισε απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Πάνος Καμμένος, επισημαίνοντας πως είναι ξεκάθαρο ότι όσο πιο μικρή είναι η φορολόγηση, τόσο πιο πολλά είναι τα έσοδα, και οι ΑΝΕΛ πιστεύουν στα κίνητρα της χαμηλής φορολόγησης.

Επισήμανε ότι οι ΑΝΕΛ σε επόμενη κυβέρνηση, με πρώτη δύναμη τον ΣΥΡΙΖΑ, θα είναι εγγύηση για την ιδιωτική οικονομία και θα προτείνουν σταθερό φορολογικό καθεστώς για προσέλκυση επενδύσεων. Ανέφερε επίσης ότι η μεγαλύτερη αποτυχία που χρεώνει στον εαυτό του είναι ότι δεν καταργήθηκε ο ΕΝΦΙΑ και ότι δεν μπόρεσε να δώσει στους στρατιωτικούς τα όσα δικαιούνται από την απόφαση του ΣτΕ.

Φώφη Γεννηματά: Έχουμε εμπειρία, ξέρουμε να διαπραγματευόμαστε σκληρά και αποτελεσματικά και το έχουμε αποδείξει, δήλωσε η Φώφη Γεννηματά ερωτηθείσα τι διαφοροποιεί το ΠΑΣΟΚ σε σχέση με άλλα κόμματα. Τόνισε ότι στους επτά μήνες διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ο λαός μπορεί να συγκρίνει και γνωρίζει ποιους να εμπιστευτεί, σημειώνοντας ότι εάν υπήρχε χρυσό βατόμουρο για την οικονομία, θα ήταν σίγουρα νικητής ο Αλέξης Τσίπρας. Η κ. Γεννηματά τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ ζητά δύναμη για είναι ο καταλύτης της συνεργασίας και να δώσει λύσεις. «Έχουμε κατασυκοφαντηθεί, μας είπαν προδότες και δοσύλογους, κανείς δεν μπορεί να πει ότι βάλαμε συμφέρον πάνω από την πατρίδα» τόνισε απαντώντας σε ερώτηση για τις κατηγορίες ότι η προηγούμενη διαπραγμάτευση δεν έκλεισε προς αποφυγή του πολιτικού κόστους.

Διοίκηση και κοινωνική πολιτική

Η κ. Γεννηματά, ερωτηθείσα για τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ, απάντησε ότι το πόρισμα για τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ είναι στα χέρια του εισαγγελέα και εκείνος κάνει τις κατάλληλες ενέργειες. Μακάρι και τα υπόλοιπα κόμματα να έκαναν αντίστοιχο έλεγχο των οικονομικών τους, είπε. Δεν έχω στοιχεία ότι υπάρχει πρόβλημα σε βάρος κανενός, είπε. Ερωτηθείσα αν έχει καταλήξει σε συμπεράσματα εναντίον κάποιου, απάντησε αρνητικά. Έχουμε νοικοκυρέψει το σπίτι μας, εκπληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας, τόνισε.

Ο κ. Καμμένος, ερωτηθείς αν θα ψηφίσει τους εφαρμοστικούς νόμους είπε ότι η συμφωνία ήταν για τους ΑΝΕΛ μία δύσκολη συμφωνία, αλλά κατάφερε πολλά πράγματα. Η διαφορά σκοτώνει τη χώρα, είπε, και είπε ότι αυτός -η μάχη κατά της διαφθοράς- είναι ο συμβολισμός πίσω από την επιλογή της επικεφαλής του Επικρατείας του κόμματός του. Θα ψηφίσουμε τους εφαρμοστικούς νόμους που συμφωνούμε, αλλά θα παλέψουμε να αλλάξουμε ό,τι μπορούμε, είπε. Σε άλλη ερώτηση, τόνισε ότι εάν υπάρχουν υπηρεσίες του Δημοσίου που μπορούν να ιδιωτικοποιηθούν θα γίνει, αλλά οι στρατηγικής σημασίας θα παραμείνουν στο δημόσιο.

Ο κ. Κουτσούμπας, σε ερώτηση για την ευθύνη του ΚΚΕ για την διόγκωση του δημοσίου, απάντησε ότι ο καπιταλιστικός δημόσιος τομές έχει διαφθαρεί και σαπίσει, λόγω της πολιτικής των εκάστοτε εξουσιών και των μονοπωλίων. Το ΚΚΕ παλεύει για μία κοινωνικοποιημένη οικονομία, δήλωσε. Σε ερώτηση για τον αριστερό συνδικαλισμό και το μεγάλο δημόσιο, απάντησε ότι, για παράδειγμα, στα δημόσια νοσοκομεία και στην εκπαίδευση είναι τεράστιες οι ελλείψεις. Χρειάζονται θέσεις δημοσίων υπαλλήλων, τόνισε.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης ερωτηθείς για το «μεγάλο και αναποτελεσματικό δημόσιο», όπως ο ίδιος το έχει χαρακτηρίσει, και για το κατά πόσο στην περίπτωση που την επόμενη της 20ής Σεπτεμβρίου βρεθεί στη θέση κυβερνητικού εταίρου θα ενθαρρύνει ή θα αποτρέψει απολύσεις στο δημόσιο, έκανε λόγο για πελατειακές σχέσεις και για παιδιά του κομματικού σωλήνα. Ο επικεφαλής του Ποταμιού σημείωσε ότι το δημόσιο έχει 1641 οργανισμούς ιδιωτικού δικαίου αλλά και τις περισσότερες γενικές γραμματείες από οποιοδήποτε άλλο ευρωπαϊκό κράτος. «Το κομματικό κράτος του ΠΑΣΟΚ , της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ θέλουν μια γωνία να βολεύουν τα παιδιά τους» είπε χαρακτηριστικά προτάσσοντας την αντικατάσταση του νυν δημοσίου με αυτό «που δουλεύει και παράγει», ενώ έδωσε ως παράδειγμα την κατάργηση των πολεοδομιών και ηλεκτρονική ανάρτηση των αδειών. Κληθείς να πάρει θέση κατά πόσο ορθά ο ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε στην επαναπρόσληψη των καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών και των εργαζομένων της ΕΡΤ, ο κ. Θεοδωράκης απάντησε πως το ζητούμενο είναι η αξιολόγηση του δημοσίων υπαλλήλων, η αξιολόγηση των δομών «κάτι που δεν έκανε η Νέα Δημοκρατία» αλλά το κυριότερο είναι η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας του δημοσίου.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ερωτηθείς κατά πόσο η Λαϊκή Ενότητα θέλει δημόσια διοίκηση αστικού κράτους ή κεντρικού κρατικού σχεδιασμού, απάντησε πως στόχος είναι η δημιουργία ενός κράτους που θα υπηρετεί τον πολίτη και την ανάπτυξη, «ένα σοσιαλιστικό κράτος» όπως χαρακτηριστικά απάντησε, απορρίπτοντας το «κράτος πελατειακών σχέσεων και διαπλοκής». «Αυτό το κράτος δεν μπορεί να γίνει με μνημόνια σε συνθήκες καταλήστευσης του ελληνικού λαού» δήλωσε ο κ. Λαφαζάνης υποστηρίζοντας ότι «πρέπει να περάσουμε σε νέα προοδευτική πολιτική ανασυγκρότησης».

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ερωτηθείς κατά πόσο έχει κάτι να πει στους πολίτες μετά τη δήλωση του ίδιου ότι θα εφαρμόσει κατά γράμμα το μνημόνιο, επιτέθηκε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για την εξάμηνη διαπραγμάτευση, θέτοντας ως προτεραιότητα τις επενδύσεις. «Ο κ. Τσίπρας έφερε ένα νέο, τρίτο μνημόνιο και θέλει να μας πείσει ότι διαπραγματεύτηκε. Μια συμφωνία κρίνεται από το αποτέλεσμα το οποίο είναι επώδυνο» απάντησε, επαναλαμβάνοντας ότι δεν θέλει να δώσει υποσχέσεις και έθεσε σαν προτεραιότητα να βρεθεί η αδήλωτη και μαύρη εργασία. Ο κ. Μεϊμαράκης αναγνώρισε επίσης ότι δημογραφικό αποτελεί ένα τεράστιο ζήτημα, παραδεχόμενος ότι «δεν μπορούμε να δώσουμε κίνητρα σε τρίτεκνους και πολύτεκνους». Στην ερώτηση κατά πόσο θέλει να είναι ο επόμενος πρωθυπουργός που θα προβεί σε περαιτέρω μείωση των συντάξεων, δεδομένου ότι το ασφαλιστικό «είναι απομεινάρι του δεύτερου μνημονίου της ΝΔ» απάντησε ότι επιθυμεί κυβέρνηση συνεργασίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας ερωτηθείς για το ποιους τελικά πλήττουν τα μέτρα λιτότητας που περιέχονται στο τρίτο μνημόνιο, έκανε λόγο για «αναγκαίους συμβιβασμούς» τονίζοντας ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υλοποίησε τις προεκλογικές και προγραμματικές δεσμεύσεις για τις 100 δόσεις και την ανθρωπιστική κρίση. «Ο λαός δεν έχει μνήμη χρυσόψαρου» δήλωσε τονίζοντας ότι η ΝΔ δεν διαπραγματεύτηκε ποτέ. «Τουλάχιστον εμείς δεν παραδοθήκαμε» συμπλήρωσε, ενώ απαντώντας στο κατά πόσο ο ίδιο έχει πληρώσει ΕΝΦΙΑ για το δικό του ακίνητο ή αποτελεί τον πρώτο πρωθυπουργό που χρωστάει στο Δημόσιο απάντησε: «Το ακίνητο δεν ήταν στην ιδιοκτησία μου, ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας παράλογος φόρος που έφερε η ΝΔ. Ένας φόρος που θα καταργηθεί και αντικατασταθεί».

Παιδεία και Υγεία

Αλέξης Τσίπρας: Συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας είναι η Παιδεία και πρέπει να αξιοποιηθεί, να ληφθούν αποφάσεις και να αλλάξει όλο το πλαίσιο, να ενισχυθούν όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Ερωτηθείς σχετικά επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συμφωνεί με την ενίσχυση της συνεργασίας των πανεπιστημίων με ερευνητικά κέντρα, αλλά ξεκάθαρισε πως άλλο είναι η παράδοση της παιδείας στην ελεύθερη αγορά. Ως προς το εάν θα δεχόταν απόσυρση του νόμου Μπαλτά σε περίπτωση συγκυβέρνησης με άλλα κόμματα, επισήμανε πως οι αλλαγές πρέπει να γίνουν με διάλογο και χωρίς προκαταλήψεις, σημειώνοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ της ανάγκης να υπάρχουν πειραματικά σχολεία παντού, αλλά επιμένοντας ότι οι άριστοι μαθητές δεν μπορούν να απομονωθούν.

Βαγγέλης Μεϊμαράκης: Για την ανάγκη αναθεώρησης του Συντάγματος προκειμένου να υπάρξουν μη κρατικά πανεπιστημία για να μπορέσουν να έχουν τα παιδιά τη μόρφωση σε ανώτατο επίπεδο αντί να πηγαίνουν λόγω ιδεοληψιών της Αριστεράς στο εξωτερικό, ακόμη και εκτός ΕΕ, μίλησε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Για τον νόμο Μπαλτά επιτέθηκε κατά του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι θεωρεί την αριστεία ρετσινιά, επισήμανε ότι η ΝΔ θέλει πρότυπο σχολείο σε κάθε νομό λέγοντας επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τιμώρησε ήδη την ιδιωτική παιδεία με την επιβολή του ΦΠΑ 23%

Παναγιώτης Λαφαζάνης: Για ανάγκη επανάστασης στην παιδεία, όπως και στην υγεία, έκανε λόγο ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος δέχθηκε την ερώτηση εάν οι προτάσεις της Λαϊκής Ενότητας εμπεριέχουν κίνδυνο για την Παιδεία. Επισήμανε ότι Παιδεία και Υγεία χρειάζονται αναβάθμιση και η αναγκαία χρηματοδότηση μπορεί να έλθει μόνο εάν η χώρα βγει από τη μνημονιακή θυλιά και δημιουργηθούν οι συνθήκες ενός προϋπολογισμού που μπορεί να στηρίξει νέες δαπάνες –να πάει η χώρα σε εθνικό νόμισμα για να έχει ρευστότητα και δυνατότητα χρηματοδότησης με εθνικούς πόρους. Σε ερώτηση ότι καλούσε τον Αλέξη Τσίπρα να προβεί σε ρήξη χωρίς Σχέδιο Β’ και με ποιο κόστος για τη χώρα, ο ίδιος απάντησε ότι το ρίσκο και η καταστροφή της χώρας είναι το μνημόνιο.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης ερωτηθείς πώς η ελληνική παιδεία θα αναβαθμίσει και θα δώσει μεγαλύτερη έμφαση στην τεχνολογία και στην καινοτομία, απάντησε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα της παιδείας είναι οι σαμποτέρ που ακούν στο όνομα ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό δεν γίνεται σκόπιμα, αλλά γιατί τα κόμματα αυτά ψάχνουν χειροκροτητές των πολιτικών τους στο χώρο της παιδείας, επισήμανε και πρόσθεσε: Για αυτό το Ποτάμι ζητά να καταργηθούν οι κομματικές νεολαίες στα πανεπιστήμια, εξ ου και δεν δημιουργήσαμε εμείς τέτοια. Σε ότι αφορά την ψηφιοποίηση των σχολείων και την καινοτομία, αν και είχα αναδείξει τέτοιες προσπάθειες ως δημοσιογράφος, δυστυχώς δεν βρισκόμαστε στο σημείο αυτό, είπε. Τώρα πρωτίστως, πρέπει να προστατεύσουμε το σχολείο και την παιδεία από τον μπαλτά. Τα όσα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ τους μήνες αυτούς στην παιδεία ήταν καταστροφικά. Δεν μπορούν να ανοίξουν τα σχολεία λόγω έλλειψης δασκάλων. Στην συμπληρωματική ερώτηση ποιον θα προτείνει το Ποτάμι σε κυβέρνηση συνεργασίας για υπουργό Παιδείας, ο κ. Θεοδωράκης είπε ότι το πρόσωπο δεν πρέπει να προέρχεται από τα κόμματα, απαιτούνται εθνικές επιλογές. Υπουργός μακριά από κόμματα, για να έχουμε σχολεία του μέλλοντος και όχι κομματικά σχολεία.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας ερωτηθείς για την αρνητική στάση που κράτησε το ΚΚΕ στην επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, παρά το ότι τίθεται υπέρ της δημόσιας παιδείας, απάντησε ότι το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή καταψήφισε όλα τα μέτρα του μνημονίου και φυσικά και αυτό. Μέσω αυτού του μέτρου, είπε, θεωρούμε ότι πλήττεται η ελληνική λαϊκή οικογένεια αφού με το χάλι που έχει σήμερα η δημόσια παιδεία αναγκάζεται να καταφεύγει προκειμένου να μορφώσει τα παιδιά της στην ιδιωτική εκπαίδευση. Τόνισε δε ότι τα φροντιστήρια στην συντριπτική πλειοψηφία τους είναι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις που προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα και με το ΦΠΑ στο 23% θα ήταν αδύνατο. Στην συμπληρωματική ερώτηση ότι στο θέμα αυτό φαίνεται ότι το ΚΚΕ συμφωνεί με την ΛΑΕ και στην παρατήρηση ότι επομένως το ΚΚΕ δεν συμμερίζεται την άποψη με τέτοια μέτρα πλήττεται η πλουτοκρατία ο κ. Κουτσούμπας χαρακτήρισε αστεία την άποψη, ενώ για τη ΛΑΕ είπε ότι οι απόψεις της οδηγούν σε νέο μνημόνιο.

Ο Πάνος Καμμένος ερωτηθείς ότι ενώ το τρενάκι της παιδείας φαίνεται να έχει εκτροχιαστεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ φρόντισε οι πρώτοι που επέστρεψαν στις δουλειές του να είναι οι διοικητικοί υπάλληλοι των πανεπιστημίων, είπε ότι οι ΑΝΕΛ έχουν παρέμβει πολλές φορές για τα θέματα της παιδείας. Είπε ακόμη ότι δεν τάσσεται κατά της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Στη συμπληρωματική ερώτηση για τον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, ο κ. Καμμένος μίλησε για απαράδεκτο μέτρο, τονίζοντας ωστόσο ότι ακόμη βρισκόμαστε σε διαπραγμάτευση και εκφράζοντας τη βεβαιότητά του ότι θα βρεθούν ισοδύναμα.

Η Φώφη Γεννηματά ερωτηθείσα για την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ που περιλαμβάνεται στη συμφωνία με τους εταίρους και ειδικά στις προβλέψεις αυτής για τα γεννόσημα φάρμακα και αν το ΠΑΣΟΚ τάσσεται υπέρ του φθηνότερου φαρμάκου ή της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, είπε ότι το πρόβλημα στο φάρμακο είναι η εκτόξευση της φαρμακευτικής δαπάνης. Πρέπει να δοθεί βάρος στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, στο πρωτόκολλο ασθενειών κτλ, ώστε να εξασφαλίσουμε πόρους για την δημόσια υγεία. Βεβαίως πρέπει να στηριχθεί η ελληνική φαρμακοβιομηχανία. Στην συμπληρωματική ερώτηση εάν το ΠΑΣΟΚ στηρίζει το άνοιγμα του επαγγέλματος του φαρμακοποιού η κυρία Γεννηματά είπε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πέταξε λευκή πετσέτα, δεχόμενη σκληρούς όρους. Για κάποιους πρέπει να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση, αλλά δεν θέλω να λέω ψέματα στους πολίτες, πρόκειται για πολύ δύσκολο έργο.

Μεταναστευτική πολιτική

Ερωτηθείσα για το μεταναστευτικό η κ. Γεννηματά απάντησε ότι πρέπει να δράσουμε και κατηγόρησε την κυβέρνηση για αδράνεια. Πρέπει να πείσουμε την ΕΕ ότι πρόκειται για ευρωπαϊκό πρόβλημα και όχι ελληνικό. Η Ελλάδα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της πρόβλημα, είπε, τονίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ έχει ζητήσει εδώ και καιρό διακομματική συνεργασία για αυτό το ζήτημα. Χρειάζεται –τόνισε- ριζική αλλαγή πολιτική της ΕΕ με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και τα νησιά μας, ιδιαίτερα εν όψει της επόμενης τουριστικής περιόδου.

Ο κ. Καμμένος, σε ερώτηση εάν είναι ικανοποιημένος από τους χειρισμούς της κυβέρνησης, απάντησε ότι κύρια διαφωνία του ήταν σε αυτό της ιθαγένειας και το κόμμα του το καταψήφισε. Η κυβέρνηση όμως τους τελευταίους μήνες έδρασε όπως έπρεπε. Οι ΑΝΕΛ, τόνισε, πρότειναν πρώτοι την κατάργηση του Δουβλίνου 2 και λοιδορηθήκαμε. Πρέπει να κηρυχτούν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης Λέσβος και Κω και να μπουν περισσότερα πλοία για τη μεταφορά των μεταναστών, πρότεινε. Δέχτηκα επίθεση όταν είπα ότι το πρώτο που θα γίνει ότι θα κλείσουν τα σύνορα. Τελικά η Ευρώπη μέσω της Γερμανίας ήρθε να μας απειλήσει με τους πρόσφυγες, τόνισε.

Ο κ. Κουτσούμπας, ερωτηθείς τι προτείνει το ΚΚΕ για το προσφυγικό, απάντησε ότι άμεσα θα πρέπει να παρθούν μέτρα ώστε όλοι οι πρόσφυγες και μετανάστες να μεταφερθούν στις χώρες προορισμούς τους. Σκέφτομαι ακόμα και παρέμβαση στην κ. Θάνου και τον κ. Αβραμόπουλο ώστε η ίδια η Κομισιόν να αναλάβει με απευθείας πτήσεις να μεταφερθούν από τα νησιά, είπε. Το μεταναστευτικό πρέπει να λυθεί άμεσα διότι δεν αντέχει άλλο η Ελλάδα. Σε ερώτηση αν θα έπρεπε οι μετανάστες να εντάσσονταν στην παραγωγή της χώρας μας, ο κ. Κουτσούμπας παρατήρησε ότι στην Ελλάδα είναι τεράστια η ανεργία και αντέτεινε ότι στην Γερμανία ο πρόεδρος των βιομηχάνων ζήτησε από την κ. Μέρκελ εργάτες για να δουλέψουν για τους βιομήχανους. «Ε, όχι έτσι!», είπε.

Ο κ. Θεοδωράκης παρατήρησε για το θέμα ότι έχει πλήρη εικόνα και βρέθηκε στα σύνορα. Μίλησε για τραγική κατάσταση και στηλίτευσε το γεγονός, όπως είπε, ότι η κυβέρνηση πανηγύριζε γιατί μετέφερε 200 μετανάστες στον Ελαιώνα. Η Ελλάδα έχασε χρήματα, είπε, η ευθύνη όμως αυτήν την στιγμή είναι τεράστια και η χώρα λοιδορείται με τις εικόνες που βλέπουμε, όπως ευθύνη έχει και η ΕΕ. Ναι με τους πρόσφυγες όχι με κάθε μετανάστη στην Ελλάδα, δήλωσε. Μπορούσαμε να κάνουμε πράγματα στην αρχή, πριν τα κύματα γίνουν τσουνάμι, δήλωσε χαρακτηριστικά. Τώρα όμως είναι η ώρα της Ευρώπης, τόνισε.

Ο κ. Λαφαζάνης, ερωτηθείς αν υπάρχουν έλληνες που εκμεταλλεύονται πρόσφυγες, είπε ότι είδε ανείπωτη τραγωδία και όχι αυτό το πράγμα. Η Ευρώπη είναι υπεύθυνη για αυτή την τραγωδία, συμπλήρωσε. Το βρώμικο ευρωπαϊκό κατεστημένο δημιούργησε αυτό το πρόβλημα με τους βρώμικους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, δυστυχώς με την υποστήριξη της χώρας μας. Αυτά είναι απαράδεκτα πράγματα που δείχνουν την εθελοδουλία που υπάρχει μέσα στην Ελλάδα. Χρειάζονται μεγάλα κονδύλια για να ανακουφίσουν την κατάσταση, συμπλήρωσε.

Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης ερωτηθείς κατά πόσο συμφωνεί και αποδέχεται τις δηλώσεις τριών βουλευτών ΝΔ περί κατευθυνόμενης απόβαση ισλαμιστών, εισβολέων (σ.σ. προσφύγων και μεταναστών) στα ελληνικά νησιά και ανάγκης κλεισίματος συνόρων, απάντησε πως ο κεντρικός προγραμματισμός προκύπτει από τα συλλογικά όργανα του κόμματος, ωστόσο «δεν είμαστε εκείνοι που θα φιμώσουμε τους συναδέλφους μας παρόλο που διαφωνούμε». «Το μεταναστευτικό δεν ανακαλύφθηκε τώρα, δεν είδα ευαισθησία όταν εδώ και καιρό λέγαμε πως 2,5 εκατομμύρια μετανάστες περίμεναν να έρθουν από την Τουρκία» συμπλήρωσε εκτιμώντας πως η Ελλάδα έπρεπε έγκαιρα να φυλάξει τα σύνορα της και να διαχωριστούν μετανάστες και πρόσφυγες. «Άκουσα τον πρωθυπουργός να δηλώνει πως δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα. Έχουμε και πρέπει αυτά να φυλάσσονται» πρόσθεσε. Κληθείς να εξηγήσει τον λόγο για τον οποίο η ΝΔ δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα τις επίσημες θέσεις της για την μεταναστευτική κρίση, γεγονός που για πολλούς μεταφράζεται ως απόπειρα προσέγγισης ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής, έκανε λόγο για «αυξημένη υποκρισία». «Τα κόμματα να μην επισκέπτονται τώρα υποκριτικά τα νησιά, έπρεπε να είχαν προτάσεις εδώ και καιρό για το ζήτημα» κατέληξε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ο Αλέξης Τσίπρας, σε ερώτηση σχετικά με τους χειρισμούς της αρμόδιας πρώην υπουργού Μετανάστευσης Τασίας Χριστοδουλοπούλου και τις έντονες επικρίσεις του ΟΗΕ για την έλλειψη ηγεσία και πρωτοβουλιών αναφορικά με την αντιμετώπισης της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης, επεσήμανε πως η κυβέρνηση είχε την προνοητικότητα να δημιουργήσει ατζέντα μεταναστευτικής πολιτικής, ζητώντας να σταματήσει η εν λόγω στοχευμένη επίθεση «σε μια κυβέρνηση που είχε χαρτοφυλάκιο εδώ και χρόνια». «Είναι ντροπή αυτό όταν η θάλασσα του Αιγαίου ξεβράζει νεκρά τρίχρονα παιδιά στις ακτές μας. 800.000 άνθρωποι είναι τώρα στη Γερμανία, μιλάμε για ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Εμείς βάλαμε το θέμα στην ΕΕ και καταφέραμε την αλλαγή της πολιτικής της. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «απραξία» από πλευράς της Ευρώπης, προτάσσοντας ως κυβερνητικές δράσεις την κατασκευή και λειτουργία των κέντρων υποδοχής σε Λέσβο και Ελαιώνα, καθώς και του κέντρου φιλοξενίας στη Λέρο. «Το πρόβλημα αυτό δεν αντιμετωπίζεται με λαϊκισμό» συμπλήρωσε. «Η υπηρεσιακή κυβέρνηση κινείται πάνω στα βήματα που χάραξε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβέρνηση της ΝΔ είχε αφήσει το απόλυτο μηδέν» απάντησε ο κ.. Τσίπρας κληθείς να σχολιάσει πως η υπηρεσιακή κυβέρνηση ολοκλήρωσε τις διαδικασίες δημιουργίας της διαχειριστικής αρχής για τα ευρωπαϊκά κονδύλια για τη Μετανάστευση σε μόλις 12 μέρες, έναντι των επτά μηνών κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Εξωτερική Πολιτική, Αμυνα

Αλέξης Τσίπρας: Η επανεκκίνηση των ελληνορωσικών σχέσεων ήταν πράξη ευθύνης στην κατεύθυνση της ενεργητικής και πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι ουδέποτε ζητήθηκε χρηματική βοήθεια από τη Ρωσία -«γιατί ήξερα και όλοι γνωρίζουν ότι μία υπερχρεωμένη χώρα δεν μπορεί να ζητά κάλυψη από εταίρους που βρίσκονται εκτός πλαισίου Ευρωζώνης». Σημείωσε ότι η κυβέρνηση είχε επαφές και με τη Ρωσία και με την Κίνα και άλλες χώρες των Brics για τη διαμόρφωση συνεργασιών, τονίζοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι ενεργειακός κόμβος και αυτή ήταν η στρατηγική του. Καταφέραμε να αναδείξουμε την ελλάδα ως πεδίο σταθερότητας στο τρίγωνο της αστάθειας Ουκρανία-Συρία-Λιβύη, επισήμανε. Απέρριψε ως επικίνδυνη τοποθέτηση ερώτηση εάν η χώρα θα ήταν ασφαλής εάν προέκυπτε μία κρίση τύπου Ίμια και η χώρα είχε διαταραγμένες σχέσεις με τους συμμάχους της και λίγα εκατομμύρια ευρώ στα ταμεία, τονίζοντας ότι αποσοβήθηκαν κρίσεις όπως η ανακήρυξη του παράνομου πεδίου βολής, και προσθέτοντας ότι η χώρα απέκτησε κύρος και υπευθυνότητα στα σοβαρά ζητήματα.

Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Στο πόρισμα της εξεταστικής της Βουλής παρέπεμψε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σε ερώτηση για τις αναφορές του Πάνου Καμμένου σχετικά με τα υποβρύχια, τονίζοντας ότι το ζήτημα έχει απαντηθεί. Ο κ. Μεϊμαράκης στράφηκε κατά του Αλ.Τσίπρα λέγοντας ότι στην τοποθέτησή του δεν είπε τίποτα για τα θαλάσσια σύνορα («που πρέπει να μάθει να φυλάει») και κατηγορώντας τον ότι άφησε τη χώρα χωρίς κανένα σύμμαχο. Σε συνέχεια αναφοράς του κ. Τσίπρα στο χρέος, δήλωσε ότι η Ελλάδα χρεώθηκε σε 40 χρόνια περίπου 300 δις. Ευρώ και το τελευταίο εξάμηνο περίπου 90 δις, λέγοντας επίσης ότι στο νέο μνημόνιο αναφέρεται ότι δεν πρόκειται να γίνει τίποτα για το χρέος εκτός από όσα ορίζονται στη συμφωνία του 2012. Σε δεύτερη ερώτηση σχετικά με το τι θα έπραττε κυβέρνηση της ΝΔ εάν οι ΗΠΑ ζητούσαν διευκολύνσεις στις πολεμικές επιχειρήσεις στη Συρία ή τη Μέση Ανατολή, επισήμανε ότι υπάρχουν νομικές δεσμεύσεις της χώρας και βάσει αυτών θα απαντούσαμε, σημειώνοντας ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει μόνο με απόφαση του ΟΗΕ για την αποστολή δυνάμεων κάτω από την ομπρέλα του ΝΑΤΟ.

Παναγιώτης Λαφαζάνης: «Εάν η ελλάδα χρηματοδοτηθεί από τρίτη χώρα, είτε είναι η Ρωσία, είτε η Κίνα, Ινδία ή Βραζιλία, είναι κακό πράγμα;» διερωτήθηκε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ερωτηθείς σχετικά με τα περί χρηματοδότησης της χώρας από τη Ρωσία. «Όταν παίρνουμε χρήματα με αντάλλαγμα μνημόνια και υποδούλωση από το ευρωπαϊκό κατεστημένο είναι καλά;» είπε και αναφέρθηκε στην διακρατική συμφωνία που υπεγράφη με τον τότε Ρώσο ομόλόγο για αγωγό φυσικού αερίου, τον οποίο χαρακτήρισε τεράστιας σημασίας. Τόνισε ότι η συμφωνία αυτή απαιτεί βήματα για να προχωρήσει και ρώτησε εάν αυτό θα γίνει ή εάν ο αγωγός παραπέμπεται στις καλένδες. Επισήμανε, ερωτηθείς σχετικά, ότι θα μπορούσε να υπάρξει προκαταβολή εφόσον η Ελλάδα αρχίσει να υλοποιεί το έργο με μία κοινοπραξία.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης ερωτηθείς για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων και εάν τελικά αποδέχεται ότι αυτό πρέπει να αποτελεί ένα από τα διαπραγματευτικά χαρτιά της χώρας δεδομένων των κατηγοριών που είχε απευθύνει στη Ζωή Κωνσταντοπούλου για σχετικές δηλώσεις της, απάντησε ότι «τις μάχες πρέπει να ξέρεις πότε τις δίνεις» συμπληρώνοντας ότι το Ποτάμι πιστεύει ότι πρέπει να διεκδικηθούν οι αποζημιώσεις, το κατοχικό δάνειο, οι αποζημιώσεις για την καταστροφή ιστορικών μνημείων. Όλα αυτά όμως δεν μπορείς να τα διεκδικήσεις σαν φτωχός συγγενής, που κάθε φορά που βρίσκεται σε δύσκολη θέση ανατρέχει στο παρελθόν επιρρίπτοντας όλες τις ευθύνες στους άλλους, πρόσθεσε. Σαφώς υπάρχουν τομείς, απόψεις και πολιτικές στην Ευρώπη με τις οποίες συγκρουόμαστε, επισήμανε, «αλλά εμείς ξέρουμε πότε να δίνουμε τις μάχες». Στην συμπληρωματική ερώτηση ότι συνέντευξή του έφερε τον τίτλο «Οι Γερμανοί είναι φίλοι μας» και στην παρατήρηση ότι επομένως δεν είναι η στιγμή για να διεκδικήσουμε τις αποζημιώσεις, ο κ. Θεοδωράκης απάντησε ότι Γερμανοί, Γάλλοι Ιταλοί μπορούν να είναι σύμμαχοι και φίλοι μας, όπως και η Κίνα, η Αμερική. Η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει αν απομονωθεί, τόνισε ο κ. Θεοδωράκης.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ερωτηθείς για μία εκ των μεγαλύτερων προκλήσεων για την Ευρώπη αυτή της αντιμετώπισης των τζιχαντιστών και γιατί το ΚΚΕ αντιτίθεται σε μια απάντηση μέσω στρατιωτικής δράσης, ενώ επιμένει και για έξοδο από το ΝΑΤΟ, απάντησε: για το ΝΑΤΟ μπορώ απλά να πω ότι η συμμετοχή της χώρας όλα αυτά τα χρόνια μόνο δυστυχία της έχει φέρει (τουρκικό, κυπριακό, συμμετοχή σε πολεμικές συγκρούσεις, κτλ). Μπορούμε να αναπτύξουμε συμμαχίες με άλλες χώρες, αλλά από αυτή τη λυκοσυμμαχία δεν έχουμε τίποτα να περιμένουμε, πρόσθεσε. Σε ό,τι αφορά τους τζιχαντιστές είναι σαφές ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει από αυτούς που τους δημιούργησαν, τους εξόπλισαν, τους ενδυνάμωσαν. Στη συμπληρωματική ερώτηση ότι από αυτή τη λυκοσυμμαχία το ΚΚΕ φαίνεται να εξαιρεί τη Ρωσία, ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι η σημερινή Ρωσία δεν έχει σχέση με την παλιά Σοβιετική Ένωση. Η Ρωσία είναι πλέον μια ιμπεριαλιστική, καπιταλιστική δύναμη, επισήμανε, ενώ αναφέρθηκε και στην άποψη που ακούγεται για οικονομική βοήθεια από τη Ρωσία χαρακτηρίζοντας την «αυταπάτη», προεξοφλώντας ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει χωρίς επώδυνα ανταλλάγματα. Κατά τη διάρκεια που μιλούσε για τη Ρωσία δέχθηκε παρεμβολές από τον Π.Λαφαζάνη (στις οποίες ωστόσο λόγω των κανόνων του ντιμπέιτ δεν μπορούσε να απαντήσει).

Ο Πάνος Καμμένος ερωτηθείς για το τι θα κάνει εάν βρίσκεται στην επόμενη κυβέρνηση ως υπουργός Αμυνας για τους ένστολους, απάντησε ότι η πρώτη απόφαση που είχε πάρει ως υπουργός Αμυνας ήταν η επιστροφή του επιδόματος παραμεθορίου και η δεύτερη να επιστραφούν τα λεφτά που εκδίκασε το ΣτΕ. Στη συνέχεια αξιοποίησε τον χρόνο για να δώσει συνέχεια στη διαμάχη του με τον Ευ.Μεϊμαράκη σχετικά με την υπόθεση εξοπλιστικών. Στη συμπληρωματική ερώτηση ποια ακριβώς θα είναι τα ισοδύναμα μέτρα, προκειμένου να στηριχθούν οι ένστολοι ο κ. Καμμένος είπε ότι μελετούμε τη δυνατότητα να τους δώσουμε κατοικίες.

Η Φώφη Γεννηματά ερωτηθείσα για τις κατηγορίες που δέχθηκε το ΠΑΣΟΚ για εκχώρηση της εθνικής κυριαρχίας μέσω της υπογραφής του πρώτου μνημονίου και για μη σωστή χρήση του ισχυρού χαρτιού της γεωπολιτικής θέσης της χώρας, απάντησε ότι «σήμερα περισσότερο από ποτέ, επιβεβαιώνεται η εθνική γραμμή που χάραξε το ΠΑΣΟΚ από το 2010, ξεκινώντας έναν αγώνα μόνο του και με όλους τους άλλους απέναντι. Ακόμη αρνήθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλ.Τσίπρας χρησιμοποίησαν καλύτερα το γεωπολιτικό χαρτί τονίζοντας ότι τρεις φορές η ίδια μετέβη στις Βρυξέλλες προκειμένου να συμβάλλει στην προσπάθεια της Ελλάδας και να απαλύνει τις συνέπειες πρακτικών που χρησιμοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας τους συναδέλφους της ευρωπαίους πρωτίστως να δουν τον χάρτη και να αναλογιστούν τη σημασία της θέσης της Ελλάδας. Στην συμπληρωματική ερώτηση εάν θα πρότεινε τον Γιώργο Παπανδρέου για το υπουργείο Εξωτερικής Πολιτικής, η κυρία Γεννηματά αναγνώρισε ότι ο Γ.Παπανδρέου έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο και σήκωσε μεγάλο βάρος, αλλά θεωρεί αντιδεοντολογικό να γίνεται συζήτηση για θέσεις και αξιώματα τα οποία πρώτος ο ίδιος έχει απορρίψει.

Ελεύθερη ερώτηση από δημοσιογράφο

Η κ. Γεννηματά ερωτηθείσα πώς βλέπει το μέλλον της παράταξής της και εάν υπάρχει περιθώριο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε ότι η ανασυγκρότηση της αριστεράς θα γίνει με τους πολίτες. Είναι εθνική ανάγκη, είπε, να ανασυγκροτηθεί και να ενισχυθεί αυτός ο χώρος. Έχω μία απόφαση συνεδρίου που λέει ενότητα και διεύρυνση. «Ο κ. Τσίπρας ούτε ως λαθρεπιβάτης μπορεί να περάσει από το χώρο της σοσιαλδημοκρατίας. Ούτε θέλει ούτε μπορεί» τόνισε. «Σε όσους πορευτήκαμε μαζί τα προηγούμενα χρόνια, τους καλώ να γυρίσουνε στο σπίτι τους» συμπλήρωσε.

Ο κ. Καμμένος, ερωτηθείς στην περίπτωση που θα χρειαστούν περισσότεροι από ένας εταίρος για το πρώτο κόμμα, αν αυτό είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, ο ίδιος θα επιμείνει στο βέτο του για το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, απάντησε ότι την εθνική συμφιλίωση οι ΑΝΕΛ την κάνανε πράξη. Όμως με όσους που είναι στα σκάνδαλα δεν υπάρξει περιθώριο συνεργασίας, είπε. Για το ΠΑΣΟΚ, ειδικότερα, είπε ότι με αυτά τα βαρίδια δεν μπορεί να υπάρξει συνεργασία, ενώ για το Ποτάμι είπε ότι θέλει να ακούσει ξεκάθαρα τη θέση του για τα εθνικά ζητήματα.

Ο κ. Κουτσούμπας, ερωτηθείς εάν θεωρεί ότι ο κ. Τσίπρας πήρε τη λιγότερο κακή απόφαση, αναφορικά με τη συμφωνία, είπε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπήρχε άλλη δυνατότητα και ότι το ΚΚΕ ήξερε ότι θα οδηγούσε μνημόνιο. Η άποψη του ΚΚΕ για τη δραχμή είναι ότι από άλλο δρόμο οδηγεί σε χρεοκοπία τον ελληνικό λαό. Αρα η λύση βρίσκεται σε άλλα πλαίσια. Τέλος για τον κ. Γλέζο ο κ. Κουστούμπας δήλωσε ότι οι πολιτικές του επιλογές κρίνονται.

Σταύρος Θεοδωράκης: Σε ερώτηση κατά πόσο εμμένει να χαρακτηρίζει τον Αλέξη Τσίπρα ως «γέννημα του κομματικού σωλήνα» και «διαπλεκόμενος» ή θα το παραβλέψει ώστε το Ποτάμι να συμμετάσχει στην επόμενη κυβέρνηση, ο Σταύρος Θεοδωράκης υπενθύμισε ότι συνεργάστηκε με τον πρώην πρωθυπουργό προκειμένου η Ελλάδα «να περάσει από έναν κάβο» και να σωθεί η χώρα. «Η πατρίδα μπήκε πάνω απ' όλα. Πρώτοι είπαμε φέρε μια συμφωνία να την υπογράψουμε πριν κλείσουν οι τράπεζες» επεσήμανε, υποστηρίζοντας έτσι θα είχε αποφευχθεί η οικονομική καταστροφή των τελευταίων τριών μηνών. «Η προηγούμενη Βουλή έδωσε δείγμα πως είναι όταν υποχωρούν τα κομματικά συμφέροντα» πρόσθεσε, καταλήγοντας ότι δεν θεωρεί διαπλεκόμενο κάποιον που διεκδικεί την πρωθυπουργία.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης κληθείς να τοποθετηθεί αναφορικά με τις επιπτώσεις επιστροφής της χώρας στη δραχμή, έκανε λόγο για «φαρσοκωμωδία», εστιάζοντας στα κόμματα που τάσσονται με το μνημόνια «που συνεχώς αυξάνονται» πριν από κάθε εκλογική μάχη. Ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας εκτίμησε πως μετεκλογικά θα υπάρξει συγκυβέρνηση των πέντε μνημονικών κομμάτων, ενώ υποστήριξε ότι «το εθνικό νόμισμα είναι εθνική λύση». «Όταν μπαίνει κανείς στον μνημονιακό σωλήνα, μετά βγαίνει ομογενοποιημένος. Βλέπω συγκυβέρνηση των μνημονιακών. Εναλλακτική είναι το εθνικό νόμισμα με εθνικοποίηση των τραπεζών, αλλά εντός ευρωζώνης δεν γίνεται» απάντησε χαρακτηριστικά.

Βαγγέλης Μεϊμαράκης: Σε ερώτηση κατά πόσο ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα επιστρέψει στο αντιμνημονιακό μέτωπο γεγονός που δημιουργεί φόβο ότι η ΝΔ θα βρεθεί να ψηφίζει μόνη της τα μέτρα λιτότητας, ο κ. Μεϊμαράκης επανέλαβε ότι θεωρεί δεδομένη την αντιμνημονιακή στροφή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ πριν τις εκλογές της 20ής Σεπτέμβρη. «Μόνο με συνεργασίες μπορούμε να βγούμε από την κρίση. Δεν θέλει ο κ. Τσίπρας; Τι να κάνουμε, θα κρίνουν οι πολίτες» απάντησε χαρακτηριστικά ενώ εξίσωσε τον κ. Τσίπρα με μόνιμες εκλογές. «Με 153 βουλευτές, δεν θα μπορέσει να περάσει τα μέτρα που θέλει» συμπλήρωσε ενώ κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να συναντηθούν την Πέμπτη στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου και να συζητήσουν για μία συμφωνία σε ένα «μινιμουμ» πρόγραμμα διακυβέρνησης.

Αλέξης Τσίπρας: Σε ερώτηση κατά πόσο προβληματίζεται με το γεγονός ότι κάθε κανάλι πρέπει να πληρώνει 1.5 εκατ. ευρώ, όταν στην Κύπρο πληρώνουν μόνο 850.000 ευρώ και με ανοιχτό το ενδεχόμενο τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης να περάσουν σε χέρια ξένων επενδυτών, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για τερματισμό της ασυδοσίας και ανομίας. «Χαίρομαι που το debate γίνεται μέσα στην ΕΡΤ που από τους αγώνες των εργαζομένων, ενώ έκλεισε σε ένα βράδυ από την ιδεοληψία του Αντώνη Σαμαρά» απάντησε, τονίζοντας ότι «υγιείς επιχειρηματίες δεν μπορούν να δανείζονται ενώ τηρούν τους νόμους και άλλοι παρανομούν αλλά δανείζονται». «Εμείς ζητήσαμε να πληρώσουν τα χρωστούμενα τους φόρους για τις διαφημίσεις και να ρυθμίσουμε τις αδειοδοτήσεις» συμπλήρωσε.

Τοποθετήσεις των αρχηγών

Α' γύρος

Αλέξης Τσίπρας: «Κατανοώ ότι δεν είναι οικονομολόγος, ούτε εγώ είμαι, αλλά έμαθα» είπε ο Αλέξης Τσίπρας αποκρούοντας στην τελική τοποθέτησή του δηλώσεις του Βαγγέλη Μεϊμαράκη σχετικά με την οικονομία. Ο κ. Τσίπρας απάντησε στη δήλωση Μεϊμαράκη ότι με τη συμφωνία που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ χρέωσε τη χώρα 90 δισ. ευρώ, τονίζοντας ότι τα 86 δισ. ευρώ της συμφωνίας δεν είναι καθαρός δανεισμός, δεν επιβαρύνουν το χρέος «γιατί ανακυκλώνουν τα τοκοχρεολύσια που μας φορτώσατε». Παράλληλα υπογράμμισε ότι η αναδιάρθρωση χρέους είναι πραγματικότητα έχει αναφερθεί ρητώς σε ευρωπαικές συνεδριάσεις και από κοινοτικά χείλη και θα συζητηθεί άμεσα στο Eurogroup. «Εμείς ετοιμαζόμαστε γι’ αυτό που λέτε ότι δεν υπάρχει. Ας κρίνει ο ελληνικός λαός» ανέφερε.

Βαγγέλης Μεϊμαράκης: Λέγοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει καταλάβει πως ο ίδιος γνωρίζει οικονομικά γιατί έχει σπουδάσει στο Πάντειο και διαθέτει και διδακτορικό, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης επέμεινε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «φέσωσε» τη χώρα περίπου 90 δισ. ευρώ- εκ των οποίων τα 25 δισ. ευρώ για τις τράπεζες λόγω του δημοψηφίσματος. Όσο πιο μεγάλο δάνειο πάρετε, τόσο πιο πολλά και επώδυνα μέτρα θα φέρετε, τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγορώντας τον Αλέξη Τσιπρα ότι αντίθετα επαίρεται για το ύψος της συμφωνίας.

Παναγιώτης Λαφαζάνης: Θυμίζοντας δήλωση του Αλέξη Τσίπρα ότι αυτή η κυβέρνηση και αυτή η Βουλή δεν θα υπογράψει τρίτο μνημόνιο, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης τόνισε ότι η Βουλή υπέγραψε τρίτο μνημόνιο όμως αντίθετα κατηγορούνται τα μέλη της Λαϊκής Ενότητας που παρέμειναν συνεπή στις δεσμεύσεις τους. Ταυτόχρονα δήλωσε ότι Αλέξης Τσίπρας και Βαγγέλης Μεϊμαράκης διαγκωνίζονται για το ποιος προσφέρει την καλύτερη ελπίδα για να διατηρηθεί ενιαία η Ευρωζώνη, αντί να κοιτάζουμε τα εθνικά συμφέροντα του τόπου. Και επανέλαβε το «όχι» στη λιτότητα των μνημονίων, στο ξεπούλημα της χώρας και την υποτέλεια.

Σταύρος Θεοδωράκης: Τα χρεοκοπημένα κόμματα της χώρας, όχι πολιτικά καθώς η κρίση αυτή ανήκει στον λαό, αλλά οικονομικά, είναι το ΠΑΣΟΚ, η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης επισημαίνοντας ότι στη διάρκεια του ντιμπέιτ άκουσε ανακρίβειες. Χρωστούν στις τράπεζες, έχουν χρεωθεί για πανάκριβους αγώνες και κομματικούς στρατούς, τόνισε. Και σημείωσε πως το Ποτάμι δεν χρωστάει πουθενά και αυτό γιατί δεν άνοιξε γραφεία-ρουσφετιού σε όλη τη χώρα. Και σημείωσε πως το ερώτημα σε Αλέξη Τσίπρα και Βαγγέλη Μεϊμαράκη είναι ένα: Με ποιους θα κυβερνήσουν.

Στην ελεύθερη τοποθέτησή του ο Δημ.Κουτσούμπας είπε ότι είναι φανερό ότι ο λαός τα έχει δοκιμάσει σχεδόν όλα, τα είδε όλα πια. Πρέπει να σκεφτεί ότι υπάρχει μια άλλη λύση, πέρα από αυτές που συνεχίζουν τα αδιέξοδα για το λαό, και αυτή είναι η πρόταση του ΚΚΕ. Γιατί υπάρχουν χιλιάδες άνεργοι οικοδόμοι και τεχνικοί όταν η χώρα έχει ανάγκη από κατασκευή οικοδομών; Γιατί ενώ οι Έλληνες γαλακτοπαραγωγοί αντιμετωπίζουν όλα αυτά τα προβλήματα, βλέπουμε στα σούπερ μάρκετ γάλα Ολλανδίας; Αυτά πρέπει να σκεφτεί ο λαός και να επιλέξει την εναλλακτική που προτείνει το ΚΚΕ, τόνισε ο κ. Κουτσούμπας.

Στην ελεύθερη τοποθέτησή του ο Πάνος Καμμένος αξιοποίησε το χρόνο για να απαντήσει σε σχόλια του Ευ.Μεϊμαράκη και σε κατηγορίες που του απηύθυνε. Είστε υπόδικος και να απευθυνθείτε στους έξι εισαγγελείς να σας πουν γιατί σας κατηγορούν, είπε ο κ. Καμμένος στον πρόεδρο της ΝΔ. Σε ότι αφορά τη σημερινή ΝΔ είπε ότι δεν πρόκειται να συνεργαστούμε με αυτή την «έξαλλη ΝΔ» κατηγορώντας τον κ. Μεϊμαράκη ότι αυτή τη στιγμή έβαλε στο κόμμα και συνεργάζεται με ανθρώπους που τον «φώναζαν μπροστάντζα» κατηγορώντας τον ότι «τα άρπαξε για τα εξοπλιστικά». Κατά τη διάρκεια που μιλούσε ο κ. Καμμένος ο κ. Μεϊμαράκης παρενέβαινε χωρίς ωστόσο να ακούγονται καθαρά τα όσα έλεγε.

Η Φώφη Γεννηματα, που αναγκάστηκε να περιμένει να τελειώσει ο «καυγάς» μεταξύ Καμμένου-Μεϊμαράκη προκειμένου να ξεκινήσει την τοποθέτησή της, σχολίασε ότι «η στείρα και άγονη αντιπαράθεση δεν αφορά την ελληνική οικογένεια». Προέτρεψε να αντιμετωπίσουμε τη χώρα ως οικογένεια αξιοποιώντας την εμπειρία από το πώς λειτουργεί μια οικογένεια: με συνεννόηση, σεβασμό και δουλειά. Κάλεσε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς να δεσμευτούν, χωρίς όρους και προαπαιτούμενα, ότι θα υπάρξει μια σταθερή κυβέρνηση, που θα εξαντλήσει την τετραετία. Επίσης ζήτησε κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών.

Β' Γύρος

Κλείνοντας, η κ. Γεννηματά είπε ότι μνημόνιο-αντιμνημόνιο ανήκει οριστικά στο παρελθόν. Κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ να σκίσουν το λαϊκισμό και τη δημαγωγία, όπως είπε, συμπληρώνοντας ότι η ελπίδα που πρέπει να επιστρέψει στην ελληνική οικογένεια. Χρειάζεται συνεργασία, γι’ αυτό ζητάμε τη δύναμη του ελληνικού λαού για να γίνουμε η τρίτη δύναμη, ο καταλύτης που θα εγγυηθεί τη σταθερότητα. Για να στηρίξουμε όσους γνώρισαν το σκληρό πρόσωπο της κρίσης. Τέλος διαβεβαιώσε ότι ξέρει να κάνει σκληρές διαπραγματεύσεις και θα τιμήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Ο κ. Καμμένος είπε ότι οι ΑΝΕΛ γεννήθηκαν μέσα από τα μνημόνια και τη σύγκρουση μαζί τους. Στήριξαν μία κυβέρνηση της αριστεράς, που δεν είχε όμως σχέση με τα σκάνδαλα. Οι εργαζόμενοι, είπε, έχουν χάσει μεγάλο κομμάτι από τα εισόδημά τους. Βρεθήκαμε προ μίας συμφωνίας που δεν είμαστε ευτυχείς που υπογράψαμε, πήραμε όμως πίσω το αγγλικό δίκαιο και δίνει ελπίδα για το αύριο.

Ο κ. Κουτσούμπας απευθύνθηκε προς το λαό, όσους έφυγαν από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και προσχώρησαν στον ΣΥΡΙΖΑ με ψεύτικες -όπως είπε- ελπίδες και τώρα ψάχνουν να βρουν αποκούμπι. Ζήτησε να μην επιστρέψουν στα κόμματα που θα οδηγήσουν σε μία αντιλαϊκή διακυβέρνηση. Απευθύνθηκε και στους παλαιούς ψηφοφόρους του ΚΚΕ που απομακρύνθηκαν και ζήτησε να σκεφτούν τι έκαναν τα χρόνια πο0υ πέρασαν και πού οδήγησαν οι επιλογές τους και τους κάλεσε να συστρατευτούν εκ νέου με το ΚΚΕ.

Ο Σταυρός Θεοδωράκης είπε ότι μετά το «πρώτη φορά αριστερά» ο λαός πρέπει να σκεφτεί το «πρώτη φορά στα σοβαρά». Αναφέρθηκε στο ψηφοδέλτιο επικρατείας του Ποταμιού για το οποίο, όπως δήλωσε, κανείς δεν μπορεί να κάνει αρνητική παρατήρηση. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στον Νικηφόρο Διαμαντούρο και στον κ. Αλιβιζάτο, για τους οποίους είπε ότι δεν είναι παιδιά του κομματικού σωλήνα. «Πρώτη φορά στα σοβαρά γιατί τους έχουμε πληρώσει ακριβά και πρέπει να αλλάξουμε ρότα» δήλωσε, Εμείς είμαστε εδώ για να βάλουμε αυστηρές προϋποθέσεις στο πρώτο κόμμα, συμπλήρωσε.

Πηγή: in.gr


Ετικέτες: