Ν’ άλλαξε κάτι άραγε;

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 09 Ιουνίου 2015 20:09

Ν’ άλλαξε κάτι άραγε;

Του Γιάννη Μεταξά  Είτε πιστεύεις «εις έναν Θεό» είτε όχι, ο σεβασμός της μεταφυσικής εμπίστευσης του κάθε ανθρώπου αποτελεί ασυζήτητη αξία. Αυτό συνιστά ατομικό δικαίωμα. Και οι Θρησκείες, οι των πίστεων θεωρητικές μεταφράσεις, ιστορικοποιούνται στη συνέχεια μέσα από τις συγκεκριμένες πράξεις εκείνων που συγκροτούν τις Εκκλησίες.

Οπου εδώ τα πράγματα ορατοποιούνται. Και κρίνονται. Και τόσο περισσότερο οι πράξεις των λειτουργών μιας Εκκλησίας δείχνουν κοινωνικά νομιμοποιημένες όσο οι τελευταίοι συντρέχουν και συμπαρίστανται στα δράματα του κόσμου. Αυτά διά το «κατ' αρχάς» και διά το «κατ' αρχήν».

Την περασμένη Κυριακή με αφορμή μια χειροτονία, ιδιαίτερα καταξιωτική για την Ελληνική Εκκλησία, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος - ο Ανθρωπος που από την πρώτη ώρα της διακονίας του εκφέρει λόγο απέριττο - «κήρυττε» προς τους συνανθρώπους του ότι «εμείς οι κληρικοί πρέπει να το καταλάβουμε ότι συμμετέχουμε στα προβλήματα αυτού του λαού».

Διάκριση προβλημάτων δεν έκανε. Αν αυτή την έκκληση τη θεωρήσουμε ως μείζονα πρόταση, «συνταγματική» επιταγή, τότε, μπορούμε να πούμε ότι ο νέος Μητροπολίτης Κεφαλλονιάς δικαιώνει με ασύγκριτη πληρότητα την αρχιεπισκοπική προσμονή, την αρχή, σε εκτέλεση της οποίας εξελέγη.

Με λιτή, μαυροφορεμένη βιβλική μορφή, ειλικρινώς ατημέλητη και από τον Ηλιο χαραγμένη, ο Γεράσιμος Φωκάς, χωρίς στόμφο και χωρίς χρυσοποίκιλτη διαμεσολάβηση ώστε να θαμπώνει, κυκλοφορεί από χρόνια τώρα ανάμεσά μας.

Και δεν κάνει τίποτε άλλο από το να συντρέχει. Παρατηρητής των αναγκών ενός περίεργου λαού δέχθηκε στον Αγιο Διονύσιο την εξωτερική, από τον κόσμο, πάνδημη αναγνώριση.

Με την ευκαιρία της εκλογής, να άλλαξε άραγε κάτι στην Εκκλησία ώστε οι λειτουργοί της να ταυτίζονται με τους ανθρώπους; Και με ενσυναίσθηση κυρίως, να τους νιώθουν;

Ο Γεράσιμος Φωκάς, δίδοντας την υπόσχεση για το αύριο Του έχει ex ante καταθέσει την απόδειξη της τήρησής της.

Γίνεται άραγε αντιληπτό ότι μετά από μια τέτοια χειροτονία όποια άλλη ακολουθήσει δεν μπορεί παρά υποχρεωτικά πάνω σε αυτή την τελευταία να μετρείται;

*Ο κ. Γιάννης Μεταξάς είναι ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, τακτικό μέλος της Académie Européenne Interdisciplinaire des Sciences.

www.romfea.gr




00 inkefalonia general ad 300X250