Ενημέρωση για τους εχθρούς των φοινικοειδών

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 08 Ιουνίου 2012 14:12

Ενημέρωση για τους εχθρούς των φοινικοειδών

Ενημέρωση για τους εχθρούς των φοινικοειδώνΤο κόκκινο ρυγχωτό σκαθάρι (Rhynchophorus ferrugineus)και η πεταλούδα παϊσαντίσια (Paysandisia archon) είναι δύο σοβαροί εχθροί που προκαλούν ανεπανόρθωτες καταστροφές στους φοίνικες μέχρι και την πλήρη καταστροφή τους. Τελευταία εντοπίστηκε η προνύμφη (σκουλήκι) της πεταλούδας μέσα σε ιστό φύλλων φοίνικα στην περιοχή του Αργοστολίου. Επειδή τα έντομα αυτά ζουν στο εσωτερικό ζωντανό μέρος του φοίνικα, δυσχεραίνεται η θρέψη του φυτού που τελικά σαπίζει. Για το λόγο αυτό και η αντιμετώπιση τους είναι πολύ δύσκολη..


Η χρήση χημικών φαρμάκων δε δίνει ικανοποιητικά αποτελέσματα, λόγω του ότι τα έντομα ζουν και τρέφονται στο εσωτερικό του φυτού. Η εφαρμογή τους πρέπει να γίνει επιμελημένα στην κορυφή και με αργούς ρυθμούς, ώστε να εισχωρήσει στη βάση των φύλλων και προς το εσωτερικό το φάρμακο .Η χρήση τους θέλει ιδιαίτερη προσοχή διότι είναι πάρα πολύ τοξικά. Εκτός από τα χημικά μέσα χρησιμοποιούνται και βιολογικά σκευάσματα με εφαρμογή κάθε μήνα και οπωσδήποτε το διάστημα Απρίλιου –Μαΐου και Αυγούστου- Σεπτεμβρίου και κυρίως προληπτικά. Η εφαρμογή τους είναι πιο δαπανηρή αλλά είναι φιλική στο περιβάλλον.
Ιδιαίτερα σε χώρους που επισκέπτονται άνθρωποι (δημόσιοι χώροι ,πλατείες ,ξενοδοχεία, δρόμοι κ.τ.λ). χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στη χρήση των χημικών προς αποφυγή δηλητηριάσεων., γι αυτό και συστήνονται τα βιολογικά σκευάσματα. Επιπροσθέτως η ταφή των ψεκασμένων φυτών πρέπει να γίνετε σε συγκεκριμένους χώρους μακριά από πηγάδια, ρυάκια ,υπόγεια νερά γιατί μπορεί να μολυνθούν.
Φοίνικες που έχουν έντονα συμπτώματα καλό είναι πριν γενικευτεί η προσβολή να κόβονται και να παραχώνονται σε βάθος μεγαλύτερο των 2 μέτρων και πριν το κόψιμο να τυλίγονται με εντομοστεγές δίκτυ για να μην διασπαρούν (αυγά ,προνύμφες και τέλεια έντομα).Διαφορετικά εάν γίνουν οι απορρίψεις των προσβεβλημένων, σε σκουπιδότοπους οι καταστροφές στα φοινικοειδή θα είναι ανεξέλεγκτες.

Θέλουμε να σας επιστήσουμε την προσοχή ότι υποχρεωτικά η υπηρεσία μας πρέπει να ενημερώνεται για κάθε ύποπτο σύμπτωμα που παρατηρείτε στα φοινικοειδή ,αλλά και σε άλλα δένδρα καθώς και η καταστροφή των προσβεβλημένων να γίνεται παρουσία μας.

Τέλος για τον περιορισμό των προσβολών από τα έντομα πρέπει να εφαρμόζονται σωστές καλλιεργητικές τεχνικές όπως κλάδεμα κατά τους χειμερινούς μήνες (Ιανουάριο-Φεβρουάριο)που η κινητικότητα των εντόμων είναι μικρή Το κλάδεμα να γίνετε σε απόσταση 30 εκ. από τη βάση. Να αποφεύγονται οι νέες φυτεύσεις και ιδιαίτερα με φυτά που προέρχονται από μολυσμένες περιοχές. Να έχουν τα φυτά οπωσδήποτε φυτοϋγειονομικό διαβατήριο και να μην αγοράζονται από πλανόδιους πωλητές .

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στα τηλέφωνα της υπηρεσίας μας :2671360571-576-577-578

Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΚΟΥΡΗΣ




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250