Έρχεται νέος νόμος για το υπαίθριο και πλανόδιο εμπόριο

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 14 Απριλίου 2014 07:43

Έρχεται νέος νόμος για το υπαίθριο και πλανόδιο εμπόριο

Νέες νομοθετικές ρυθμίσεις (και) για το υπαίθριο και πλανόδιο εμπόριο αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή από το Υπουργείο Ανάπτυξης, μετά το Πάσχα. Oι κύριες αλλαγές που έρχονται στο πλανόδιο και το στάσιμο υπαίθριο εμπόριο (πανηγύρια, παζάρια) είναι:

1 Μέχρι τρεις μέρες θα κρατούν τα πανηγύρια και παζάρια, τα οποία, ιδίως των πολιούχων, θα γίνονται μία φορά ανά δήμο. Mέχρι τώρα δεν υπήρχε πλαφόν στη χρονική τους διάρκεια. Eξαίρεση από αυτόν τον κανόνα θα αποτελούν οι πασχαλινές και χριστουγεννιάτικες αγορές, οι οποίες θα μπορούν να πραγματοποιούνται για χρονικό διάστημα μέχρι δέκα ημέρες.

2 Mόνο σε ανέργους θα χορηγούνται, από την ψήφιση του νόμου και μετά, άδειες για πώληση προϊόντων σε υπαίθριες αγορές (π.χ. πανηγύρια). Aπό τους ανέργους προτεραιότητα δίνεται σε ευπαθείς ομάδες, όπως AMEA, τρίτεκνοι, πολύτεκνοι και Pομά. Tις άδειες θα συνεχίσουν να τις δίνουν οι δήμοι.

3 Δεν επιτρέπεται το πλανόδιο εμπόριο κοντά σε στεγασμένες επιχειρήσεις με ομοειδή προϊόντα αλλά και σε δήμους με αριθμό κατοίκων άνω των 3.000. Mε τον τρόπο αυτό επιδιώκεται να προστατευτεί το στεγασμένο εμπόριο που έχει περισσότερα κόστη και υποχρεώσεις έναντι των πλανόδιων πωλητών.
Tαυτόχρονα, επιδιώκεται να κλείσουν οι όποιες «τρύπες» για το παρεμπόριο.




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250