Κατάργηση δόσεων σε καταβολή προστίμων-Έντονη αντίδραση ΕΣΕΕ

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2013 07:32

Κατάργηση δόσεων σε καταβολή προστίμων-Έντονη αντίδραση ΕΣΕΕ

Για τις υποθέσεις για τις οποίες δεν είχαν εκδοθεί Αποφάσεις Επιβολής Προστίμου (ΑΕΠ) μέχρι τις 26 Ιουλίου 2013 ή για τις υποθέσεις για τις οποίες είχαν εκδοθεί ΑΕΠ, αλλά δεν βρίσκονται ακόμη σε στάδιο διοικητικής επίλυσης της διαφοράς τα ποσά που προκύπτουν μετά τον επανυπολογισμό των προστίμων βεβαιώνονται και καταβάλλονται ως εξής: -Εντός των 10 επόμενων εργάσιμων, για τις δημόσιες οικονομικές υπηρεσίες, ημερών από την κοινοποίηση της πράξης επιβολής προστίμου με το ευνοϊκότερο καθεστώς ή την αποδοχή του πρακτικού διοικητικής επίλυσης της διαφοράς (πρακτικό αποδοχής της διαφοράς) με το ευνοϊκότερο καθεστώς, βεβαιώνεται και καταβάλλεται το 60% του οφειλόμενου ποσού.  

- Μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα, από την κοινοποίηση της πράξης επιβολής προστίμου με το ευνοϊκότερο καθεστώς ή την αποδοχή του πρακτικού διοικητικής επίλυσης της διαφοράς (πρακτικό αποδοχής της διαφοράς) με το ευνοϊκότερο καθεστώς, βεβαιώνεται και καταβάλλεται το υπόλοιπο 40% του οφειλόμενου ποσού.

Όπως λοιπόν προβλέπεται στην εγκύκλιο του κ. Θεοχάρη καταργούνται οι δόσεις στην εξόφληση των προστίμων που βεβαιώνονται στους φορολογούμενους μετά από φορολογικούς ελέγχους και ο φορολογούμενος θα πρέπει να καταβάλει ολόκληρο το οφειλόμενο ποσό μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα, από την κοινοποίηση της πράξης επιβολής προστίμου.

Σημειώνεται πως αρμόδιος για την έκδοση της πράξης επιβολής των προστίμων με το ευνοϊκότερο καθεστώς είναι ο προϊστάμενος της Αρχής που εξέδωσε την πράξη.

Κατάργηση επίσης των δόσεων έχουμε και στην περίπτωση βεβαίωσης φόρων μετά από έλεγχο σύμφωνα με το άρθρο 74 του νόμου 4074/2013

H EΣEE με ανακοίνωσή της διαμαρτύρεται έντονα για την προαναφερόμενη απόφαση και αναφέρει-εκτός των άλλων-τα εξής:
«Εντρομος ο επιχειρηματικός κόσμος πληροφορήθηκε, την αιφνιδιαστική διάταξη που εξέδωσε το Υπουργείο Οικονομικών, αναφορικά με την κατάργηση των δόσεων για την εξόφληση επιπλέον φόρων, τελών, εισφορών και προστίμων μετά από έλεγχο. Χωρίς καμία προειδοποίηση και αγνοώντας τις δυσμενείς συνέπειες της οικονομικής κρίσης, οι οποίες έχουν καταβαραθρώσει την ρευστότητα αλλά και την πιστοληπτική ικανότητα των επιχειρήσεων, οι υπεύθυνοι του Υπουργείου κατ' απαίτηση της Τρόικας αποφάσισαν την ατεκμηρίωτη κατάργηση του υφιστάμενου καθεστώτος, όσον αφορά στην πληρωμή πρόσθετων φόρων και προστίμων από την εφορία οδηγώντας χιλιάδες ΜΜΕ σε «εφάπαξ εξόντωση».




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250