Ο Πρόεδρος της Πεσσάδας, Αντώνης Χαρτουλιάρης στα «Παύλεια 2026»: Η συμμετοχή στο Δίκτυο Πόλεων του Αποστόλου Παύλου

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 20 Ιουνίου 2026 10:06

Ο Πρόεδρος της Πεσσάδας, Αντώνης Χαρτουλιάρης στα «Παύλεια 2026»: Η συμμετοχή στο Δίκτυο Πόλεων του Αποστόλου Παύλου

Στις εκδηλώσεις «Παύλεια 2026», που πραγματοποιούνται στην αρχαία Κόρινθο από τις 13 έως τις 30 Ιουνίου, συμμετείχε εκπροσωπώντας την Κεφαλονιά ο Πρόεδρος της Κοινότητας Πεσσάδας, Αντώνης Χαρτουλιάρης.

Όπως ανέφερε, στον «Inkefalonia 89,2» στην εκπομπή ¨Μέρα Μεσημέρι¨ με την Ελευθερία Κουλουριώτου ,στην εναρκτήρια εκδήλωση συγκεντρώθηκαν εκπρόσωποι από 14 δήμους, περιοχές από τις οποίες πέρασε ο Απόστολος Παύλος κατά τις ιεραποστολικές του περιοδείες. Η πρωτοβουλία ανήκει στον Δήμο Κορινθίων και τον Δήμαρχο Νικόλαο Σταυρέλη, με στόχο τη δημιουργία ενός δικτύου πόλεων που θα αναδείξει το έργο και τη διαδρομή του Αποστόλου των Εθνών μέσα από πολιτιστικές και επιστημονικές δράσεις.

Ο κ. Χαρτουλιάρης σημείωσε ότι προσκλήθηκε να συμμετάσχει από τον Δήμο Αργοστολίου, έπειτα από πρόταση του Δημάρχου Θεόφιλου Μιχαλάτου, τον οποίο ευχαρίστησε δημόσια.

Η θεωρία που συνδέει την Κεφαλονιά με το ναυάγιο του Αποστόλου Παύλου

Αναφερόμενος στη σχέση της Κεφαλονιάς με τον Απόστολο Παύλο, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Πεσσάδας  στάθηκε στη γνωστή θεωρία του Γερμανού γεωγράφου και ιστορικού Χάιντς Βάρνεκε ( H. Warnecke) , η οποία παρουσιάστηκε το 1987 και υποστήριξε ότι το πλοίο που μετέφερε τον Απόστολο Παύλο δεν προσάραξε στη Μάλτα, όπως παραδοσιακά θεωρείται, αλλά στην Κεφαλονιά.

Όπως εξήγησε, ο Βάρνεκε μελέτησε τις περιγραφές των Πράξεων των Αποστόλων, τα θαλάσσια ρεύματα και τον άνεμο Ευρακύλωνα, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι το ακυβέρνητο πλοίο οδηγήθηκε στον όρμο του Αγίου Σώστη στην Κεφαλονιά.

Σημαντική συμβολή στην ανάδειξη της θεωρίας αυτής είχε, σύμφωνα με τον κ. Χαρτουλιάρη, ο μακαριστός Πρωτοπρεσβύτερος και πρώην Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεώργιος Μεταλληνός, καθώς και ο μακαριστός Μητροπολίτης Κεφαλληνίας Σπυρίδων.

Ο τελευταίος διοργάνωσε έξι επιστημονικά συνέδρια από το 1993 έως το 2013, στα οποία συμμετείχαν θεολόγοι, ιστορικοί, γεωγράφοι, φυσικοί, μετεωρολόγοι και ειδικοί στα θαλάσσια ρεύματα, εξετάζοντας σε βάθος τα στοιχεία της υπόθεσης.

Τα ιστορικά τεκμήρια και οι παλαιοχριστιανικοί ναοί

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα ιστορικά τεκμήρια που ενισχύουν τη σύνδεση της Κεφαλονιάς με τον Απόστολο Παύλο.

Ο κ. Χαρτουλιάρης σημείωσε ότι στην περιοχή του Αγίου Σώστη υπήρχαν δύο παλαιοχριστιανικοί ναοί αφιερωμένοι αποκλειστικά στον Απόστολο Παύλο, οι οποίοι αναφέρονται στα πρακτικά της Λατινικής Επισκοπής του 1264. Όπως τόνισε, η ύπαρξη αυτών των ναών καταγράφεται περίπου τρεις αιώνες πριν από τις πρώτες σχετικές αναφορές που συνδέουν τη Μάλτα με το ναυάγιο του Αποστόλου.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η Κεφαλονιά αναφέρεται σε επιστημονικές έρευνες ως μία από τις αρχαιότερες χριστιανικές κοινότητες μεταξύ Κεντρικής Ελλάδας και Ιταλίας, γεγονός που αποδίδεται στη στρατηγική θέση του νησιού ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση.

Οι Πεσσάδες και η τοπική παράδοση

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις Πεσσάδες, όπου σύμφωνα με τον κ. Χαρτουλιάρη εντοπίζονται σημαντικά στοιχεία που συνδέονται με την πρώιμη χριστιανική παρουσία.

Επικαλέστηκε έρευνα του βυζαντινολόγου Πίτερ Σούσταλ, σύμφωνα με την οποία στην περιοχή υπήρχε ο μοναδικός ναός στη Δυτική Ελλάδα αφιερωμένος στους Αγίους Αποστόλους κατά την ύστερη ρωμαϊκή και πρώιμη βυζαντινή περίοδο.

Παράλληλα, έκανε αναφορά στα ερείπια του παλαιοχριστιανικού ναού του Αγίου Στεφάνου, στη Μονή του Εσταυρωμένου, η οποία επίσης μνημονεύεται στα πρακτικά του 1264, καθώς και σε πλήθος ναών και εκκλησιαστικών μνημείων της περιοχής που συνδέονται με την παράδοση του Αποστόλου Παύλου.

Η μαρτυρία Γερμανού περιηγητή του 19ου αιώνα

Ο πρόεδρος της Κοινότητας Πεσσάδας αναφέρθηκε επίσης σε κείμενο του Γερμανού περιηγητή Γιόχαν Βίλχελμ Βάνσμπεργκ, ο οποίος επισκέφθηκε την Κεφαλονιά τον 19ο αιώνα.

Σύμφωνα με την καταγραφή του, ένας ντόπιος ψαράς από τις Πεσσάδες του μετέφερε την τοπική παράδοση σύμφωνα με την οποία ο Απόστολος Παύλος αποβιβάστηκε στην περιοχή και συνέβαλε στον εκχριστιανισμό του νησιού. Ο περιηγητής περιγράφει ακόμη θαλάσσια λιτανεία προς το νησάκι Δίας, απέναντι από τις Πεσσάδες, ως συνέχεια μιας παράδοσης που διατηρήθηκε μέσα στους αιώνες.

Μια προσωπική συγκίνηση

Ο κ. Χαρτουλιάρης αποκάλυψε ότι η ενασχόλησή του με το συγκεκριμένο θέμα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον πατέρα του, ο οποίος αφιέρωσε περίπου τρεις δεκαετίες στη μελέτη της θεωρίας για το ναυάγιο του Αποστόλου Παύλου στην Κεφαλονιά.

Όπως είπε, ο πατέρας του, δάσκαλος στο επάγγελμα, συγκέντρωσε το σχετικό υλικό και το κατέγραψε σε βιβλίο, αφήνοντας μια σημαντική παρακαταθήκη για την ιστορία και την παράδοση του τόπου.

«Ήταν ιδιαίτερη τιμή και συγκίνηση για μένα να εκπροσωπήσω την Κεφαλονιά σε αυτή τη διοργάνωση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εξελίξεις στο έργο ύδρευσης

Στο τέλος της συζήτησης έγινε σύντομη αναφορά και στα έργα ύδρευσης στην περιοχή της Πεσσάδας

Ο κ. Χαρτουλιάρης ανέφερε ότι απομένει ένα τελευταίο τμήμα του δικτύου στον κεντρικό δρόμο των Δοριζάτων, σημείο που παρουσιάζει τεχνικές δυσκολίες λόγω της στενότητας του οδικού άξονα. Όπως εκτίμησε, το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο καλοκαίρι, προκειμένου να τεθεί σταδιακά σε λειτουργία το νέο δίκτυο ύδρευσης.

{https://soundcloud.com/user-46829938/antonis-chartoyliaris}

Νέα σελίδα του INKEFALONIA.GR στο Facebook.

Ακολούθησε το InKefalonia στο Facebook ↗