Θα είναι υποψήφια στις επόμενες εκλογές με το ΠΑΣΟΚ η Εύα Φιλιππάτου;
Ένα ιδιαίτερα σοβαρό ζήτημα, που απασχολεί όχι μόνο την Κεφαλονιά αλλά ολόκληρη τη χώρα, τέθηκε στο επίκεντρο της ραδιοφωνικής συζήτησης στον COSMOS 96,5 και την εκπομπή COSMOS MAGAZINE, ενόψει των εορτών: η ευλογιά των αιγοπροβάτων και το τι μέλλει γενέσθαι με την κατανάλωση αμνοεριφίων, τις σφαγές και τη δημόσια υγεία. Στο πλαίσιο αυτό, μίλησε η Εύα Φιλιππάτου, συνεργάτιδα του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Σάκη Αρναούτογλου, η οποία έχει τοποθετηθεί – με γραπτές παρεμβάσεις της - επανειλημμένα δημόσια για το θέμα. Αφορμή αποτέλεσε πρόσφατη ανακοίνωσή της με αιχμηρό τίτλο, στην οποία έκανε λόγο για «ευλογία στην Κεφαλονιά και αδιαφορία στην Αθήνα».
Υποψηφιότητα στις επόμενες βουλευτικές εκλογές
Η κυρία Φιλιππάτου απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο υποψηφιότητάς της στις επόμενες βουλευτικές εκλογές στην Κεφαλονιά με το ΠΑΣΟΚ, ανέφερε λιτά ότι "όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά".
«Το πρόβλημα είναι εξαιρετικά σοβαρό»
Η κ. Φιλιππάτου τόνισε ότι η υπόθεση της ευλογιάς δεν είναι καινούργια, καθώς –όπως είπε– ξεκίνησε πριν από περίπου δύο χρόνια, χωρίς ωστόσο να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα. «Ουσιαστικά δεν έγινε τίποτα προς όφελος των κτηνοτρόφων αλλά και της δημόσιας υγείας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Όπως σημείωσε, σήμερα μιλάμε για σφαγή χιλιάδων αιγοπροβάτων, πολλές φορές μέσα σε αυλές και σπίτια κτηνοτρόφων. «Σκεφτείτε πόσο φρικτό είναι να βλέπεις το ζώο σου νεκρό και θαμμένο στην αυλή σου», είπε, περιγράφοντας την ψυχολογική και οικονομική πίεση που υφίστανται οι άνθρωποι του κλάδου.
Τα μέτρα που υπήρχαν αλλά δεν ενεργοποιήθηκαν
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η κ. Φιλιππάτου απαρίθμησε μια σειρά εργαλείων που –κατά την άποψή της– θα μπορούσαν να είχαν αξιοποιηθεί έγκαιρα. Μεταξύ αυτών ανέφερε τις κρατικές ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis), τα έκτακτα μέτρα κρίσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις ενισχύσεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής για παραγωγούς σε κρίση, αλλά και τα προγράμματα του ΕΛΓΑ για αποζημίωση ζωικού κεφαλαίου και ζημιών στη φυτική παραγωγή.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στις κρατικές ενισχύσεις de minimis, οι οποίες –όπως εξήγησε– μπορούν να καταβληθούν σχετικά γρήγορα, χωρίς χρονοβόρες εγκρίσεις από την ΕΕ. «Αυτό που χρειάζεται είναι μια υπουργική απόφαση με σαφή προσδιορισμό των δικαιούχων και στη συνέχεια η πληρωμή από τον ΟΠΕΚΕΠΕ», ανέφερε.
Ο ρόλος του ΟΠΕΚΕΠΕ και η πολιτική διάσταση
Στη συζήτηση τέθηκε και το ζήτημα του ΟΠΕΚΕΠΕ, με την κ. Φιλιππάτου να εκτιμά ότι η υπόθεση της εξεταστικής επιτροπής έχει οδηγήσει σε καθυστερήσεις και ταλαιπωρία αγρότες, κτηνοτρόφους και αλιείς. «Έχουμε χάσει πάρα πολλές εργατοώρες, ενώ θα μπορούσε η υπόθεση να είχε πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης και εμείς να συνεχίζαμε να ασχολούμαστε με τα πραγματικά προβλήματα του αγροκτηνοτροφικού τομέα», είπε.
Όπως πρόσθεσε, σήμερα δεν είναι καν σαφές αν η κοινή γνώμη ασχολείται περισσότερο με την ευλογιά ή με όσα ακούγονται καθημερινά γύρω από την εξεταστική.
Έλλειψη ελέγχων και ζήτημα εμβολίων
Η κ. Φιλιππάτου απέδωσε την εξάπλωση της νόσου και στην ανυπαρξία ουσιαστικών ελέγχων στα σύνορα, ιδίως προς χώρες όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία. «Το βλέπαμε να έρχεται εδώ και 2,5 χρόνια», σημείωσε, τονίζοντας ότι δεν υπήρξε ούτε επαρκής εκπαίδευση των κτηνοτρόφων για τη διαχείριση κρουσμάτων.
Αναφέρθηκε επίσης στο θέμα των εμβολίων, λέγοντας ότι η Ευρώπη είχε διαθέσιμα περίπου 500.000 εμβόλια, χωρίς –όπως υποστήριξε– το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να υποβάλει αίτημα για την αξιοποίησή τους. «Αν γίνονταν εμβολιασμοί, δεν θα οδηγούμασταν στον αφανισμό ολόκληρων κοπαδιών», τόνισε, μεταφέροντας και όσα ακούγονται στον δημόσιο διάλογο για τους λόγους που δεν επιλέχθηκε αυτή η λύση.
Οι σφαγές και το κόστος για τους κτηνοτρόφους
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο οικονομικό σκέλος του προβλήματος στην Κεφαλονιά. Όπως είπε η κ. Φιλιππάτου, για σφαγές πριν τα Χριστούγεννα η αποζημίωση ανέρχεται στα 80 ευρώ ανά ζώο, ενώ μετά τις γιορτές –λόγω της ποιότητας του κρέατος– πέφτει στα 30 ευρώ.
Κατά την άποψή της, πρέπει να υπάρξει λύση ώστε να μπορέσουν να σφαχτούν αιγοπρόβατα με ασφάλεια για την κάλυψη των εορταστικών αναγκών. Τόνισε ότι οι οδηγίες του υπουργείου αφορούν κυρίως τη στερεά Ελλάδα και ότι για τα νησιά απαιτείται πολιτική παρέμβαση. «Οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι προτείνουν αυστηρή απολύμανση και μεταφορά των ζώων για σφαγή εκτός νησιού», ανέφερε, επισημαίνοντας και τα περιορισμένα περιθώρια που υπάρχουν, παρά τη διάθεση του ιδιωτικού σφαγείου της Κεφαλονιάς να βοηθήσει.
Αγροτική πολιτική, διατροφή και μέλλον
Σε πιο γενικό επίπεδο, η κ. Φιλιππάτου εξέφρασε την ανησυχία της για το μέλλον της διατροφής και των παραγωγικών μοντέλων, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να βασίζεται αποκλειστικά στον τουρισμό. «Δεν μπορεί να καταλήξουμε οι ιθαγενείς που απλώς εξυπηρετούν τους τουρίστες», είπε, τονίζοντας ότι συχνά οι αγρότες μένουν εκτός του δημόσιου διαλόγου.
Αναφερόμενη στην Κοινή Αγροτική Πολιτική, σημείωσε ότι υπάρχουν μεν κοινοί άξονες, αλλά και δυνατότητες προσαρμογής ανά χώρα. «Πολλές φορές, όταν ακούμε ότι “δεν γίνεται λόγω Ευρώπης”, αυτό δεν είναι παρά ένα βολικό άλλοθι», ανέφερε, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν περιθώρια διαπραγμάτευσης.
Πολιτικές αιχμές και προσωπικές τοποθετήσεις
Στο τέλος της συζήτησης, η κ. Φιλιππάτου τοποθετήθηκε και για το άρθρο 86 του Συντάγματος, λέγοντας ότι κατά την προσωπική της άποψη «θα έπρεπε να έχει καταργηθεί χθες», καθώς σε μια δημοκρατία δεν μπορεί να υπάρχουν πολίτες δύο ταχυτήτων απέναντι στη Δικαιοσύνη.
Η συνέντευξη ολοκληρώθηκε σε κλίμα ευχαριστιών, με ανταλλαγή ευχών για καλές γιορτές.
{https://soundcloud.com/user-46829938/cosmos-96-5-eya-filippatoy-18}


















