Nεκτάριος Αραβαντινός: "Στόχος η Αγροδιατροφική να έχει παρουσία σε όλο το Ιόνιο" (Inkefalonia 89,2)

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 04 Σεπτεμβρίου 2025 13:23

Nεκτάριος Αραβαντινός: "Στόχος η Αγροδιατροφική να έχει παρουσία σε όλο το Ιόνιο" (Inkefalonia 89,2)

Στον Inkefalonia 89,2 και στην εκπομπή «Μέρα Μεσημέρι» με τη δημοσιογράφο Ελευθερία Κουλουριώτου, μίλησε ο Περιφερειακός Σύμβουλος με την «Ιόνια Πνοή» και Πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Ιονίων Νήσων, Νεκτάριος Αραβαντινός, για το «Μικρό Φεστιβάλ Ιθάκης Γεύσης & Πολιτισμού» που προγραμματίστηκε για την Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2025 στην Ιθάκη, στο Επαρχείο.

Ο κ. Αραβαντινός, αφού ανέλυσε τα της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Ιονίων Νήσων, ενός συνεργατικού σχήματος μέσα από το οποίο η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, οι Δήμοι, οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί, τα Επιμελητήρια, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και οι επιχειρήσεις της αγροδιατροφικής αλυσίδας δραστηριοποιούνται και συμπράττουν για να αναδείξουν, να προβάλλουν και να προωθήσουν το «Καλάθι Αγροτικών Προϊόντων» της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ανέφερε πως η Αγροδιατροφική Σύμπραξη λειτουργεί από το 2017, όταν ήταν Περιφερειάρχης ο Θεόδωρος Γαλιατσάτος.

Υπογράμμισε ότι το στοίχημα που έχουν θέσει ως Περιφερειακή Αρχή και ως Διοικητικό Συμβούλιο της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης είναι να τη γνωρίσει ο κόσμος, καθώς αυτή είναι και η αποστολή της: να προωθήσει τα αγροτικά προϊόντα. Εξήγησε ότι πρέπει πρώτα να γνωρίσουν την Αγροδιατροφική οι πολίτες και οι παραγωγοί, γι’ αυτό και διοργανώνονται εκδηλώσεις σε όλα τα Ιόνια Νησιά.

Επεσήμανε ότι με τις προηγούμενες Περιφερειακές Αρχές η δράση περιοριζόταν στην έδρα της Περιφέρειας, ενώ από το 2024, που ανέλαβε και ο ίδιος μαζί με το Διοικητικό Συμβούλιο, έθεσαν στόχο η Αγροδιατροφική να έχει παρουσία σε όλα τα Ιόνια Νησιά. Τόνισε ότι επιδιώκουν, ως εταίροι, να κάνουν συνδιοργανώσεις με τους Δήμους και τα Επιμελητήρια σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα.

Σημείωσε ότι πιστεύει πως υπάρχει ένα θετικό πρόσημο στις τοπικές εκδηλώσεις, πέραν των μεγάλων εκθέσεων στις οποίες συμμετέχουν, όπως το Φεστιβάλ Μελιού στο Περιστέρι, όπου συμμετείχαν για πρώτη φορά και μάλιστα η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων ήταν τιμώμενη, καθώς και στην Food Expo και στην Expotroy. Πρόσθεσε ότι θεωρεί θετικό το αποτέλεσμα των εκδηλώσεων που έγιναν φέτος από την Κέρκυρα μέχρι τη Ζάκυνθο.

Ο κ. Αραβαντινός υπογράμμισε ότι το 2025 ήταν η χρονιά των μικρών Δήμων, καθώς πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις στο Ληξούρι, στη Σάμη, ενώ για πρώτη φορά η Αγροδιατροφική Σύμπραξη πήγε στο Μεγανήσι και επίσης για πρώτη φορά στην Ιθάκη.

Τόνισε ότι η Αγροδιατροφική είναι μία μη κερδοσκοπική εταιρεία και επεσήμανε ότι οι επιχειρήσεις την έχουν αγκαλιάσει, προσφέροντας τα προϊόντα τους δωρεάν για τα εκθέματα. Διευκρίνισε ότι, για παράδειγμα, το κόστος που είχαν στη Σάμη, με 200 μερίδες κεράσματα όπως κρεατόπιτα, μπακαλαόπιτα, χταποδόπιτα και πορτοκαλόπιτα, ήταν 400 ευρώ. Αυτό, όπως σημείωσε, δείχνει πως οι επαγγελματίες καταλαβαίνουν τον αγώνα που δίνεται και πραγματικά βοηθούν, καθώς και οι δύο επαγγελματίες της Σάμης πήραν ένα συμβολικό κόστος.

Ανέφερε ότι θα προσπαθήσουν από του χρόνου να οργανώνονται οι εκδηλώσεις ανά Δήμο. Παραδέχθηκε ότι δεν είναι εύκολο να «μπει το νερό στ’ αυλάκι», ωστόσο θα το επιχειρήσουν, καθώς αυτό είναι το επόμενο βήμα που θα κάνουν, και για τους μεγάλους Δήμους, ώστε οι εκδηλώσεις να είναι ακόμη μεγαλύτερες. Τόνισε ότι πάντα θα υπάρχει συνεργασία με τους εταίρους, με το Επιμελητήριο και με κάθε Δήμο, και όσο περισσότεροι συνεργάζονται τόσο καλύτερο θα είναι το αποτέλεσμα.

Ευχαρίστησε δημόσια και από καρδιάς τον Σύλλογο Οινοποιών Κεφαλονιάς (ΣΟΚ), ο οποίος όπως είπε, βρίσκεται πάντα δίπλα τους, προσφέροντας τα κρασιά του.

Επεσήμανε ότι ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι στις δράσεις της Αγροδιατροφικής και στην εκδήλωση της Ιθάκης υιοθετήθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο η αρχή ότι, όσον αφορά την παραδοσιακή κουζίνα, «χρειάζονται ντόπια χέρια». Υπογράμμισε ότι αυτό είναι και το σύνθημα της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης, καθώς προτιμούν τοπικούς μάγειρες «της διπλανής πόρτας», οι οποίοι αναδεικνύονται και είναι οι πλέον κατάλληλοι για να προβάλλουν τη γευσιγνωσία των Ιονίων Νήσων.

Δήλωσε ότι χαίρεται που αυτή η πρακτική έχει υιοθετηθεί και βρήκε ανταπόκριση, τουλάχιστον φέτος, στους μικρούς Δήμους. Αναφέρθηκε ειδικά στην Κέρκυρα, την οποία χαρακτήρισε πιο πρωτοπόρα, επειδή εκεί είχε δραστηριοποιηθεί η Αγροδιατροφική τα προηγούμενα χρόνια. Τόνισε ότι υπάρχει ο Σύλλογος Αρχιμαγείρων Κέρκυρας, τα μέλη του οποίου είναι πάντα στη διάθεσή του και τους ευχαρίστησε θερμά για την προσφορά τους όλα αυτά τα χρόνια.

Στη συνέχεια, ο κ. Αραβαντινός ενημέρωσε για το «Μικρό Φεστιβάλ Ιθάκης Γεύσης & Πολιτισμού», που θα πραγματοποιηθεί στις 4 Σεπτεμβρίου με ώρα έναρξης 19:30, στον χώρο μπροστά από το Επαρχείο Ιθάκης. Ανέφερε ότι θα υπάρχει περίπτερο της Αγροδιατροφικής με έκθεση προϊόντων της Ιόνιας Γης, ενώ για κέρασμα θα προσφερθούν κρασί από τον Συνεταιρισμό Ζακύνθου, μάντολες από την Κεφαλονιά, μαντολάτο Κέρκυρας του Λάζαρη, λουκούμι με κουμ κουάτ Βασιλάκη, καθώς και εδέσματα μαγειρεμένα από Ιθακήσιους μάγειρες. Πρόσθεσε ότι το φεστιβάλ θα περιλαμβάνει γεύση, μουσική, χορό και δημιουργικότητα, με φαγητό μαγειρεμένο σε τσερέπα και δράσεις για μικρά παιδιά 6-12 ετών, σχετικές με την πολιτιστική και γαστρονομική κληρονομιά.

Ανέφερε επίσης ότι στο πρόγραμμα της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Ιονίων Νήσων για το επόμενο διάστημα εντάσσονται κυρίως δράσεις στα Δημοτικά Σχολεία της Περιφέρειας. Σε συνεργασία με την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση θα υπάρξει εργασία που θα υλοποιηθεί από ομάδες παιδιών, με αντικείμενο τα προϊόντα της Ιόνιας Γης και τη γαστρονομική κληρονομιά των Ιονίων Νήσων.

Ολοκληρώνοντας, ευχαρίστησε θερμά για την προσφορά τους τις δύο κυρίες που αποτελούν θεματοφύλακες της προετοιμασίας και οργάνωσης των εκδηλώσεων της Αγροδιατροφικής στην Κέρκυρα, την Άννα Χυτήρη και τη Ναταλία Βλάχου.

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης.

 

{https://soundcloud.com/user-46829938/inkefalonia-89-2-nektarios}




336 X 280

16122257999808197650 2

 

 

00 inkefalonia general ad 300X250