Ο Γιώργος Κακοσαίος στο INKEFALONIA.GR : Ψάχνω τον ήχο μου, όμως με τα τραγούδια μου νιώθω πως έχω μια ταυτότητα

Ο Γιώργος Κακοσαίος έρχεται στην Κεφαλονιά για μια ξεχωριστή καλοκαιρινή εμφάνιση στο Αργοστόλι, την Δευτέρα, 21 Ιουλίου, και με αυτή την αφορμή μιλά αποκλειστικά στο INKEFALONIA.GR για την πορεία του, τη δημιουργική του καθημερινότητα, αλλά και τα όνειρα που τον καθοδηγούν.
Μιλά ανοιχτά για την ανάγκη του να διαμορφώσει τη δική του μουσική ταυτότητα, για τη χαρά του να γράφει ο ίδιος τα τραγούδια του, αλλά και για τη σημασία που έχουν για εκείνον οι απλές, ανθρώπινες στιγμές – αυτές που τον κρατούν προσγειωμένο και δημιουργικό.
Θυμάται την πρώτη του συναυλία δίπλα στον πατέρα του, εξηγεί τι αποκόμισε από τη συνεργασία του με σπουδαίους καλλιτέχνες όπως η Νατάσα Θεοδωρίδου και ο Γιώργος Σαμπάνης, και αποκαλύπτει τι να περιμένει το κοινό της Κεφαλονιάς από την εμφάνισή του.
΄Όλη η συνέντευξη του Γιώργου Κακοσαίου στο INKEFALONIA.GR:
Από την αρχή της πορείας σου θέλησες να γράφεις ο ίδιος τα τραγούδια σου, γιατί – όπως έχεις πει – δεν ήθελες κάποιοι να πουν ότι «έχεις τον πατέρα σου και σου φέρνει τα καλύτερα τραγούδια» . Πόσο σημαντική ήταν αυτή η απόφαση για σένα στο να διαμορφώσεις τη δική σου μουσική ταυτότητα; Νιώθεις πως πλέον έχεις καθιερωθεί με τη δική σου φωνή;
Οχι δεν νιώθω ότι έχω καθιερωθεί ακόμα με την δική μου φωνή. Ακόμα πάω «ψάχνοντας». Ψάχνω τον ήχο μου. Την χροιά μου. Όμως με τα τραγούδια που γράφω νιώθω πως έχω μια ταυτότητα. Αυτήν του λαϊκού τραγουδιστή. Με περιμένουν πολλές ώρες δουλειάς και κόπου ώστε να μπορέσω να έχω την δική μου ταυτότητα όμως. Αυτή του Γιώργου Κακοσαίου.
Έχεις αναφέρει ότι δεν σταματάς να γράφεις μουσική – κάθε μέρα θα πιάσεις την κιθάρα σου έστω και για δέκα λεπτά, ακόμα κι αν δεν βγει κάτι ιδιαίτερο . Πώς σε έχει διαμορφώσει αυτή η καθημερινή ρουτίνα δημιουργίας;
Δεν υπάρχει πιο ωραίο πράγμα από το να κάνεις το χόμπι σου επάγγελμα. Η ζωή μου τα έχει φέρει έτσι όπου μπορώ και το κάνω. Είτε πιο μικρός είτε τώρα πάντα ήμουν με μια κιθάρα στο χέρι. Η ένα μικρόφωνο. Δεν έχει αλλάξει κάτι. Για μένα αυτό είναι το φυσιολογικό. Αυτή είναι η καθημερινότητα μου.
Η έμπνευσή σου – όπως έχεις πει – μπορεί να έρθει από παντού: μπορεί να μην είσαι καλά ερωτικά, να ανοίξεις το παράθυρο και ξαφνικά να σου έρθει μια μελωδία. Μάλιστα, έχεις αποκαλύψει ότι στις μπαλάντες σου σημειώνεις ονόματα γυναικών δίπλα, ώστε να ξεχωρίζεις τις διαφορετικές μελωδίες . Θυμάσαι κάποια πρόσφατη στιγμή που μια έμπνευση σού ήρθε εντελώς απροσδόκητα;
Ναι. Όπως καθόμουνα στο κρεβάτι μια μέρα προσπαθώντας να κοιμηθώ έπαιζε μια μελωδία στο μυαλό μου. Κάποια στιγμή απλά σηκώθηκα γιατί δεν με άφηνε να κοιμηθώ. Έπιασα την κιθάρα και έβγαλα το τραγούδι μου με τίτλο «έτσι όπως είσαι» που συμπεριλαμβάνεται στον πρώτο μου δίσκο.
Προέρχεσαι από μια οικογένεια όπου το τραγούδι ήταν πάντα τρόπος ζωής . Πώς ήταν να μεγαλώνεις μέσα σε μια τόσο μουσική ατμόσφαιρα;
Θυμάμαι ότι ποτέ δεν ακούγαμε μουσική μέσα στο σπίτι. Οσο περίεργο και να ακούγεται. Ο καθένας άκουγε μόνος του στο δωμάτιο του. Θυμάμαι μια ζωή τον πατέρα μου να τραγουδάει τα βράδια στίχους που προσπαθούσε να μελοποιήσει. Πάντα όταν καθόμασταν μαζί θα μας μάθαινε και από ένα καινούργιο τραγούδι. Κυρίως Καζαντζίδη, Πουλόπουλο και Πάριο.
Τι αποκόμισες από τη συνεργασία σου με τη Νατάσα Θεοδωρίδου και το Γιώργο Σαμπάνη;
Τα καλύτερά. Οταν δουλεύεις δίπλα σε τόσο μεγάλους καλλιτέχνες παίρνεις πολλά πράγματα. Από την άνεση, την θετικότητα και την σκληρή δουλειά της Νατάσας, που μέχρι και σήμερα προφυλάσσει την φωνή της σαν θυσαυρό, μέχρι την εργατικότητα, την πολυπλευρικότητα και το ταλέντο στον αυτοσχεδιασμό πάνω στην πίστα του Σαμπάνη.
Σε συνέντευξή σου μοιράστηκες στιγμές από την καθημερινότητά σου: ότι ξυπνάς λογική ώρα, φτιάχνεις καφέ, βλέπεις τις πρωινές εκπομπές, το απόγευμα «Εκατομμυριούχο», κάνεις γυμναστική και μαγειρεύεις παρέα με την κοπέλα σου – γενικά ζεις μια φυσιολογική, όμορφη ρουτίνα και είσαι ερωτευμένος . Πόσο σημαντικό είναι για σένα να διατηρείς αυτές τις απλές, ανθρώπινες στιγμές μέσα σε μια ζωή γεμάτη μουσική και προβολείς;
Είναι πολύ απλό. Πάντα είναι απλό. Ο καθένας μπορεί να το κάνει. Ολα στη ζωή είναι επιλογές. Αυτό μπορώ να πω από μεριάς μου.
Υπάρχει κάποια συγκεκριμένη στιγμή από κάποια συναυλία που σου έχει μείνει αξέχαστη ;
Η πρώτη μου συναυλία. Πλάι στον πατέρα μου. Στην Αγία Νάπα στην Κύπρο. Αυτή ήταν η πιο ωραία μου στιγμή. Εκεί που ξεκίνησε το όνειρο.
Αυτή την περίοδο διανύεις μια έντονη καλοκαιρινή περιοδεία, με συναυλίες σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο. Οι καλοκαιρινές αυτές συναυλίες σε ανοιχτά θέατρα και στάδια έχουν για σένα μια ξεχωριστή γοητεία; Τι διαφορετικό αισθάνεσαι όταν τραγουδάς κάτω από τον ανοιχτό ουρανό, δίπλα στη θάλασσα, σε σχέση με τις χειμερινές εμφανίσεις σε κλειστούς χώρους;
Δεν με νοιάζει ο χώρος. Με νοιάζει να κάνω τον κόσμο να περνάει καλά. Όπου κι αν είναι αυτό. Είτε έξω. Είτε μέσα. Όπου βρίσκομαι με τον κόσμο και τραγουδάμε μ αρέσει. Σημασία έχει να περνάμε όλοι καλά. Όπου κι αν είμαστε.
Έχεις εκφράσει την επιθυμία να τραγουδήσεις κάποια στιγμή μαζί με τον πατέρα σου αλλά και με την αδερφή σου . Υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο τραγούδι – δικό σου ή του πατέρα σου – που ονειρεύεσαι να μοιραστείτε στη σκηνή;
Εχουμε κάνει πλέον τόσες συναυλίες μαζί που τα έχουμε πει όλα. Με την αδερφή μου κάναμε μαζί και ένα ντουέτο «μου λένε πως ο έρωτας» που είναι στον καινούργιο μου δίσκο. Τώρα μένει να κάνω κάτι με τον πατέρα μου. Δισκογραφικά μιλώντας.
Όταν ήσουν μικρός, ονειρευόσουν να γίνεις ποδοσφαιριστής, όμως τελικά η ζωή σού έδειξε έναν άλλο δρόμο – τη μουσική. Σκεπτόμενος αυτή τη διαδρομή από το παιδικό όνειρο μέχρι τη σημερινή σου επιτυχία, για ποια πράγματα αισθάνεσαι πιο ευγνώμων; Και κοιτώντας μπροστά, υπάρχει κάποιο νέο όνειρο ή μεγάλος στόχος που βάζεις πλέον για το μέλλον της καριέρας σου ;
Πάντα υπάρχει ο μεγάλος στόχος. Τον οποίο και κρατάω για μένα. Είμαι ευγνώμων γιατί το ποδόσφαιρο μου πρόσφερε πάρα πολλά όλα αυτά τα χρόνια. Κυρίως «γερό στομάχι». Ενας από τους στόχους μου όμως γενικά είναι να μην απογοητεύσω τους ανθρώπους που αγαπάνε και ακούνε την μουσική μου.
Στις 21 Ιουλίου θα βρεθείς στο Αργοστόλι, πραγματοποιώντας την πρώτη μεγάλη συναυλία του φετινού καλοκαιριού στο νησί μας. Τι να περιμένουμε από αυτή την εμφάνιση;
Σίγουρα πολύ κέφι. Ανυπομονώ να έρθω να γίνουμε όλοι μια φωνή, να χορέψουμε, να πονέσουμε και να τα δώσουμε όλα γενικά. Και εγώ και ο κόσμος. Σίγουρα ο κόσμος να περιμένει να ακούσει λαϊκά τραγούδια.
Έχεις έρθει για διακοπές ποτέ στο νησί μας, ή θα ήθελες με την ευκαιρία της παρουσίας σου, να παρατείνεις την παραμονή σου για λίγες στιγμές καλοκαιρινών διακοπών;
Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω έρθει για διακοπές ποτέ. Μακάρι να μπορούσα να μείνω παραπάνω. Επιφυλάσσομαι για το μέλλον όμως.
Τι σχεδιάζεις για την επόμενη σεζόν τόσο σε επίπεδο εμφανίσεων όσο και δισκογραφικά;
Θα δουλέψουμε με την εταιρία μου επάνω στα τραγούδια του δίσκου κυρίως. Και όσο για τις εμφανίσεις μου του χρόνου το χειμώνα θα τα μάθετε όλα σε λίγο καιρό
Η συναυλία του Γιώργου Κακοσαίου θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 21 Ιουλίου στις 21.00 στο ΔΑΚ Αργοστολίου.
Χορηγοί επικοινωνίας της συναυλίας το INKEFALONIA.GR καθώς και οι ραδιοφωνικοί σταθμοί COSMOS 96,5 , ΝΗΣΙ 93,9 και INKEFALONIA 89,2.
Η προπώληση των εισιτηρίων γίνεται μέσω του MORE.COM.
Για αγορά εισιτηρίου μεταβείτε σε αυτόν εδώ το σύνδεσμο.
Επιμέλεια : Χρήστος Λαμπράκης