“Γκιουλμπαχάρ” : Το ρόδο της άνοιξης στην καρδιά της Κεφαλονιάς

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 15 Μαΐου 2025 10:56

“Γκιουλμπαχάρ” : Το ρόδο της άνοιξης στην καρδιά της Κεφαλονιάς

Σε μια εποχή που οι γεύσεις τυποποιούνται και τα τρόφιμα χάνουν το χαρακτήρα τους, τα μπαχαρικά παραμένουν η πιο φυσική και πολύτιμη προσθήκη στην κουζίνα μας. Δεν είναι απλώς μυρωδικά – είναι φορείς παράδοσης, ευεξίας και, πολλές φορές, φυσικής θεραπείας.

Επιμέλεια: Μαρίνα Μπουνάι

Eπισκεφθήκαμε το κατάστημα “Γκιουλμπαχάρ”, στην Λιθοστρώτου 4,  έναν μικρό θησαυρό για τους λάτρεις των μπαχαρικών, όπου συζητήσαμε με την ιδιοκτήτρια Αρχοντούλα Μανώλη για τη σωστή χρήση, τη συντήρηση και τη θεραπευτική δύναμη των πιο γνωστών αρωματικών της φύσης.

 Ποιότητα: Πώς αναγνωρίζουμε ένα καλό μπαχαρικό;

Η πρώτη ερώτηση ήταν φυσική: Πώς ξεχωρίζουμε ένα ποιοτικό μπαχαρικό;

«Από το χρώμα και τη μυρωδιά», απαντησε με σιγουρά η κα Αρχοντούλα. «Ένα καλό μπαχαρικό έχει ζωντανό χρώμα — όχι ξεθωριασμένο — και έντονο, καθαρό άρωμα

Αυτά τα δύο χαρακτηριστικά δεν είναι απλώς αισθητικά. Είναι ένδειξη φρεσκάδας, καθαρότητας και σωστής αποθήκευσης.

gioul mpaxar argostoli3

Η παρεξηγημένη κανέλα: Κάσσια ή Κεϋλάνης;

Το επόμενο θέμα της κουβέντας ήταν η κανέλα — και μάλιστα με τρόπο που αποκαλύπτει όσα οι περισσότεροι δεν γνωρίζουμε.

«Το πιο παρεξηγημένο μυρωδικό είναι η κανέλα Κάσσιας», μας λέει. «Έχει πιο έντονο άρωμα, είναι πιο γλυκιά, και βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου. Όμως, επειδή περιέχει περισσότερη κουμαρίνη, χρειάζεται μέτρο.»

Η κανέλα Κεϋλάνης, αντίθετα, είναι πιο φίνα:

  • Έχει πιο ήπιο άρωμα,
  • περιέχει πολύ λιγότερη κουμαρίνη, άρα είναι πιο ασφαλής για καθημερινή χρήση,
  • και είναι πιο ακριβή, ακριβώς λόγω της ποιότητάς της.

Αν η χρήση είναι περιστασιακή και για άρωμα, η Κάσσια μπορεί να λειτουργήσει. Αν όμως καταναλώνεται συστηματικά , η Κεϋλάνης είναι η σωστή επιλογή.

gioul mpaxar argostoli2

Ο κουρκουμάς: ο «χρυσός» της Ανατολής

Ανάμεσα στα πιο θεραπευτικά μπαχαρικά, ο κουρκουμάς ξεχωρίζει. Ένα βαθύ κίτρινο μπαχαρικό με ήπια γεύση, πλούσιο σε κουρκουμίνη, που προσφέρει:

  • αντιοξειδωτική δράση,
  • αντιφλεγμονώδη ιδιότητες,
  • και προστασία του εγκεφάλου, μελετημένη σε νευροεκφυλιστικές παθήσεις.

«Για να απορροφηθεί σωστά η κουρκουμίνη, χρειάζεται να συνδυάζεται με μαύρο πιπέρι», μας εξηγεί. Η πιπερίνη που περιέχει το πιπέρι πολλαπλασιάζει τη δράση του κουρκουμά στο σώμα.

Μια απλή προσθήκη σε φαγητό ή σε ρόφημα , αρκεί για να αξιοποιήσουμε την ισχύ αυτού του μοναδικού μπαχαρικού.

 Συντήρηση: Γιατί τα μπαχαρικά χάνουν τη δύναμή τους

Η διάρκεια ζωής ενός μπαχαρικού εξαρτάται από το πώς θα αποθηκευτεί. Πολλά από αυτά που καταναλώνουμε στην καθημερινότητα είναι ήδη ξεθυμασμένα ή κακώς διατηρημένα.

Οι συμβουλές του καταστήματος:

  • Προμηθευτείτε τα φρεσκοκοπανισμένα ή φρεσκοαλεσμένα.
  • Αποθηκεύστε τα σε γυάλινα βάζα, καλά κλεισμένα.
  • Φυλάξτε τα σε δροσερό, σκοτεινό μέρος, μακριά από ζέστη και υγρασία (όχι πάνω από τον φούρνο!).

Αν εφαρμοστούν όλα αυτά, τα μπαχαρικά διατηρούνται αρωματικά και δραστικά για πολλούς μήνες.

gioul mpaxar argostoli1

Για αρχάριους στην κουζίνα

«Όποιος ξεκινά τώρα να μαγειρεύει, συχνά μπερδεύεται με τα μπαχαρικά», μας λέει η κα Αρχοντούλα . «Για αυτό προτείνουμε έτοιμα μείγματα, ώστε να πάρουν μια ιδέα γεύσης και ισορροπίας.»

{https://www.youtube.com/watch?v=AC4m7E6G3o8/}


Ετικέτες:


336 X 280

16122257999808197650 2

 

 

ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250