ΛΑΣΥ: «Εγκληματική αδιαφορία για την πυροπροστασία στα Ιόνια Νησιά»

ΕΡΩΤΗΣΗ: Η Αντιπυρική Περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει. Η Περιφερειακή Αρχή δεν έχει φέρει το Θέμα στο Π.Σ. και δεν δέχτηκε να μπει μετά από πρόταση που έγινε από την Λαϊκή Συσπείρωση. Έστω και στο και πέντε, ενημερώστε μας τι μέτρα και τι ενέργειες έχετε κάνει για κάθε Π.Ε.;
Ως Λαϊκή Συσπείρωση στην πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 21.04.2025 καταθέσαμε δύο Θέματα προς συζήτηση τα οποία παραμένουν πολύ κρίσιμα αλλά και αλληλένδετα:
- Αντιπυρική Περίοδος: Μέτρα για την ασφάλεια και την ζωή των κατοίκων, των επισκεπτών και των υποδομών.
2.ΝΕΡΟ: Έργα και Άμεσες παρεμβάσεις για την επίλυση του προβλήματος στα νησιά μας πριν την καλοκαιρινή και τουριστική περίοδο.
Και τα δύο απορρίφτηκαν από την Περιφερειακή Αρχή(ΝΔ).
Ειδικά για τα μέτρα εν όψει της Αντιπυρικής περιόδου απαντήθηκε ότι θα συνεδριάσουν τα ΠΕ.Σ.Ο.Π.Π. των Π.Ε. και θα υπάρξει ενημέρωση. Μέχρι σήμερα δεν έχουν συνεδριάσει τα συγκεκριμένα όργανα σε όλες τις Π.Ε., στα οποίο άλλωστε υποχρεούται η Περιφερειακή Αρχή να καλέσει τους εκπροσώπους της Λαϊκής Συσπείρωσης.
Ήδη ξέσπασαν οι παρακάτω πυρκαγιές στα νησιά μας:
- 03.2025 σε δασική έκταση στην περιοχή Αγ. Νικήτα Λευκάδας.
- 04.2025 στην περιοχή Λιβάδι και Κουβαλάτα Ληξουρίου.
- 04.2025 στην περιοχή των Σισσίων έξω από τα Σιμωτάτα πάνω από τον κεντρικό δρόμο Αργοστολίου- Πόρου.
- 04.2025 στο Λίβα και μία στην περιοχή Άγιος Λέων της Ζακύνθου.
Για μια ακόμη χρονιά:
- Λίγο πριν την έναρξη της Αντιπυρικής περιόδου παραμένουν όλες οι αιτίες και οι αρνητικοί παράγοντες που τα προηγούμενα χρόνια συνέβαλαν στην εκδήλωση και εξάπλωση καταστροφικών πυρκαγιών.
- Παραμένει ίδια η τακτική της καλλιέργειας του εφησυχασμού από τους πολιτικά υπεύθυνους στην προσπάθεια να κρυφτεί η μεγάλη γύμνια του κρατικού μηχανισμού.
- Συνεχίζεται η ανυπαρξία πραγματικών και ουσιαστικών μέτρων πρόληψης.
Η κυβέρνηση προβάλλει ως πανάκεια το 112 υπηρετώντας το αφήγημα της ατομικής ευθύνης. Μεταφέρει στο λαό την ευθύνη της προστασίας των σπιτιών του με υψηλό κόστος και με την απειλή προστίμων. Παρακολουθούμε τις επικοινωνιακές φιέστες της κυβέρνησης, με τις κυβερνητικές εξαγγελίες «άδεια πουκάμισα», για επιχειρησιακά σχέδια περί ετοιμότητας και συντονισμού και διαβεβαιώσεις για τον καλύτερο σχεδιασμό .
Από την άλλη:
Η υποστελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων είναι σε δραματική κατάσταση. Ένας υπάλληλος έως δυο και πολλές φορές με πολλαπλά καθήκοντα που μαζί με τον ελλιπέστατο εξοπλισμό και μέσα κάνουν την κατάσταση επικίνδυνη.
Ο πληθυσμός παραμένει ανεκπαίδευτος.
Τα αναγκαία έργα πρόληψης, αντιπυρικών ζωνών κλπ είναι ελάχιστα και αποσπασματικά. Πολλά χωριά παραμένουν χωρίς δρόμους διαφυγής.
Υποστελεχωμένες και υποχρηματοδοτούμενς Δασικές Υπηρεσίες , με απουσία δασεργατών που χωρίς αυτούς δεν μπορούν να γίνουν οι αναγκαίες εργασίες στους ορεινούς όγκους , συντήρηση διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών και δρόμων, δασοτεχνικά έργα.
Παραμένουν χιλιάδες κενές οργανικές θέσεις στο Πυροσβεστικό Σώμα, όπως επίσης και τα κενά σε εξοπλισμό και μέσα. Οι «μεταφερόμενοι πυροσβέστες» δεν αποτελούν απάντηση, ιδιαίτερα κα τα το ξέσπασμα ταυτόχρονων πυρκαγιών στη χώρα.
Διαχρονικά οι κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν τα δάση ως εμπόρευμα και πεδίο κερδοφορίας για τους μονοπωλιακούς ομίλους, στη λογική «κόστος - όφελος».
Εύφλεκτη ύλη αποτελούν τα εγκαταλελειμμένα από χρόνια δέματα από την λεγόμενη ενδιάμεση Διαχείριση των Απορριμμάτων στους επονομαζόμενους ΧΥΤΥ -χωματερές, στο Τεμπλόνι και την Λευκίμμη στην Κέρκυρα, στο Λίβα στην Ζάκυνθο. Μοιάζουν με βραδυφλεγή βόμβα την ίδια ώρα που οι
οι επιχειρηματικοί όμιλοι που έχουν αναλάβει την Διαχείριση των Αποβλήτων μέσω του ΦΟΔΣΑ ταΐζονται με εκατομμύρια.
Για όλα τα παραπάνω η κυβέρνηση επικαλείται την έλλειψη χρημάτων για την ασφάλεια της ζωής, της υγείας και της περιουσίας του λαού, για πρόληψη, πυρόσβεση, προστασία των δασών και του περιβάλλοντος. Ενώ για την διασφάλιση των συμφερόντων των μεγαλοξενοδόχων, των εφοπλιστών αλλά και τους εξοπλισμούς του ΝΑΤΟ διαθέτει δισεκατομμύρια.
Ερωτάται ο κ. Περιφερειάρχης:
- Ποιες ενέργειες έχετε κάνει ώστε να θωρακιστούν τα νησιά μας έναντι του κινδύνου των πυρκαγιών;
- Ποια χρηματοδότηση έχετε διεκδικήσει και τι διαθέσιμα έχετε ώστε να χρησιμοποιηθούν για την Αντιπυρική Προστασία;
- Τι παρεμβάσεις έχετε κάνει προς την κυβέρνηση για την κάλυψη των τεράστιων αναγκών σε προσωπικό της Περιφέρειας, της Δασικής Υπηρεσίας και της Πυροσβεστικής με μόνιμο προσωπικό;
- Ποιος είναι ο σχεδιασμός για τα απαραίτητα δασοτεχνικά - αντιδιαβρωτικά – αντιπλημμυρικά έργα και ποιες οι αναγκαίες χρηματοδοτήσεις που χρειάζονται;
Παναγιώτης Σοφός
Περιφερειακός Σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης
30.04.2025