Ειρήνη Κατωπόδη (Υπ. Ευρωβουλεύτρια ΜέΡΑ 25): ''Εμείς θέλουμε την Ευρώπη των πολιτών, γιατί η Ευρώπη πλέον έχει γίνει πολεμική ένωση'' (Inkefalonia 89,2)

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 10 Μαΐου 2024 22:22

Ειρήνη Κατωπόδη (Υπ. Ευρωβουλεύτρια ΜέΡΑ 25): ''Εμείς θέλουμε την Ευρώπη των πολιτών, γιατί η Ευρώπη πλέον έχει γίνει πολεμική ένωση'' (Inkefalonia 89,2)

Συνέντευξη στο Ραδιόφωνο του Inkefalonia 89,2 

Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι” στον Inkefalonia 89,2 με την δημοσιογράφο Ελευθερία Κουλουριώτου, μίλησε η κ. Ειρήνη Κατωπόδη, υποψήφια ευρωβουλευτρια με την "ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ"-ΜΕΡΑ 25-ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ.

Η κ Κατωπόδη Πανεπιστημιακός ΔΠΘ, Συνταξιούχος

Γεννήθηκε στον Βουρνικά Λευκάδας.
Σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με μεταπτυχιακά στο Ντελφτ της Ολλανδίας.
Επί 41 χρόνια εργάστηκε ως Επιστημονικός Συνεργάτης στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης στην Ξάνθη. Εκτός της διδασκαλίας, έχει παρουσιάσει διεθνώς εργασίες στα Λιμενικά Έργα με έμφαση στη διάβρωση των ακτών.
Για πολλά χρόνια μέλος ή επικεφαλής πανευρωπαϊκών ερευνητικών ομάδων διεξαγωγής θεωρητικής και πειραματικής έρευνας σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα της θαλάσσιας επιστήμης και τεχνολογίας.
Μέλος του ΜέΡΑ25 από το 2019, και ενεργό μέλος των τομέων παιδείας, νησιωτικότητας και εξωτερικών. Υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος Ιονίων Νήσων (για τη Λευκάδα) το 2023 με την Αριστερή Αγωνιστική Συνεργασία στα Ιόνια.
Ενεργή στα κοινωνικά κινήματα ιδίως μετά την υπαγωγή της χώρας στα μνημόνια.

Η κ Κατωπόδη υπήρξε υποψήφια στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων με την ΑΡ.Σ.Ι. το 2023 και χαρακτήρισε ως μεγάλη εμπειρία το εγχείρημα της αυτό.

Αναφερόμενη στα Ιόνια νησιά και στα όσα την συνδέουν με αυτά, στάθηκε στο ρήγμα της Κεφαλονιάς και στις επιπτώσεις του που λόγω επαγγέλματος την έχει απασχολήσει, στα λιμενικά έργα και στις υποδομές της Λευκάδας και στην διάβρωση των ακτών στο Ιόνιο αλλά και εν γένει στην Ελλάδα: « Είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα και το οποίο και αυτό είναι πολιτικό. Στο ΜέΡΑ 25 έχουμε την τύχη να έχουμε διάφορους τομείς και έχουμε τώρα και με την τεχνολογία έναν πολύ δυνατό τομέα νησιωτικότητας και βλέπω ποια είναι τα προβλήματα στα νησιά. Όταν ήρθα στην Λευκάδα και ήμουν μέλος αυτής της κίνησης για την Περιφέρεια, είδα ότι ήταν ίδια τα προβλήματα με το Αιγαίο, απλώς οι άλλοι ήταν ακόμη ποιο μπροστά. Μεγάλες εταιρείες που πάνε να πάρουν τα πάντα, τους αιγιαλούς κλπ, που έρχονται και στο Ιόνιο με μεγάλη ταχύτητα».

Όπως ενημέρωσε, η Ενωτική πρωτοβουλία, ΜέΡΑ 25|Ανατρεπτική οικολογική Αριστερά, ξεκίνησε από τις  τελευταίες εθνικές εκλογές , με τη συγκρότηση της ‘Συμμαχίας για τη Ρήξη’. Συνεχίσθηκε και στις αυτοδιοικητικές εκλογές σε κάποιες Περιφέρειες ,όπως στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων με επικεφαλής τον Γιώργο Ρεδεστινό και διευρύνεται τώρα ενόψει ευρωεκλογών με τη σύμπραξη και συνεργασία κι άλλων κινημάτων από το χώρο της αριστεράς , της οικολογίας και της ειρήνης. Σημείωσε δε: « Ο Γιάνης Βαρουφάκης μας έλεγε μέσα σε συνέδριο, δεν πρέπει να λέμε αριστερά, ας κάνουμε αριστερά. Όλες αυτές οι προσπάθειες να κάνουμε συμμαχίες , είναι πολύ επίπονες, όμως στο τέλος νομίζω ανταμειβόμαστε». Δεν παρέλειψε δε να αναφερθεί στην υποψηφιότητα του Ελ Μασρί Φαίσαλ Ζαχαρία Παλαιστίνιου γιατρού που είναι πρόεδρος της Παλαιστινιακής Κοινότητας Θεσσαλονίκης.

Το Μέτωπο Ευρωπαϊκής Ρεαλιστικής Ανυπακοής (Μέρα25) είναι ελληνικό πολιτικό κόμμα, το οποίο ιδρύθηκε το 2018. Ιδρυτής και γενικός γραμματέας του κόμματος είναι ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Αποτελεί μέλος του Κινήματος για τη Δημοκρατία στην Ευρώπη (DiEM25), της Ευρωπαϊκής Άνοιξης και της Προοδευτικής Διεθνούς: « Είμαστε φτιαγμένοι για να είμαστε στην Ευρώπη για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε. Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορείς να κάνεις πολλά, όμως αποκτάς ένα βήμα σημαντικό (έκανε αναφορά στην κ Καρυστιανού). Εμείς αυτό θέλουμε, την Ευρώπη των πολιτών, που είναι πολύ μακρινό όνειρο και όσο πάει απομακρύνεται , γιατί η Ευρώπη έχει γίνει πολεμική ένωση» τόνισε.

Η κ. Κατωπόδη δήλωσε υπέρμαχος της επιστολικής ψήφου και έθεσε τις προτεραιότητες της "Ενωτικής Πρωτοβουλίας "-ΜΕΡΑ 25-Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά, ανάγοντας σε μείζον θέμα τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και σχολιάζοντας τις επικρατούσες σημερινές καταστάσεις σε σχέση με την προμήθεια φυσικού αερίου: « Είμαστε ενάντια στις εξορύξεις και ενάντια στην πυρηνική ενέργεια η οποία βαφτίστηκε πράσινη και μάλιστα από τους Πρασίνους της Γερμανίας. Η λύση υπάρχει και λέγεται πράσινο υδρογόνο (ανέπτυξε τον τρόπο παραγωγής του)».   Η Ε.Ε επίσης εκτίμησε , ότι μετατρέπεται σε μια πολεμική ένωση εντελώς εξαρτημένη από την Αμερική.

Από τους 42 συνολικά υποψήφιους , οι 25 προέρχονται από τις συνεργαζόμενες κινήσεις και οι 21  από το ΜέΡΑ 25, οι οποίοι αναδείχθηκαν  με μια ιδιαίτερη διαδικασία στο τελευταίο συνέδριο του κόμματος. Αυτοπροτάθηκαν και ψηφίσθηκαν από τους υπόλοιπους συνέδρους. Η κ Κατωπόδη ανέφερε σχετικά: « Εμείς πάμε για 1, να πιάσουμε το 3% και υπάρχει συμφωνία, ότι θα είναι τουλάχιστον 3 οι εναλλαγές, δεν θα κάτσει κανένας πάνω από 20 μήνες. Τον σταυρό τον θεωρώ πολύ θετικά, εξεπλάγην που ψηφίστηκα εσωκομματικά με ένα 35% και στις Ευρωεκλογές είναι καλός ο σταυρός , γιατί δίνει δυνατότητα και σε άλλους ανθρώπους και όχι μόνο σα αυτούς που θα πρότεινε το κόμμα σε εκλόγιμη θέση».

Τέλος η κ. Κατωπόδη δήλωσε εντυπωσιασμένη με την βιβλιογραφία του Μυκηναϊκού Τάφου (Ομηρική Ιθάκη, ένα αταύτιστο Μυκηναϊκό Κέντρο στα νησιά των Κεφαλλήνων) στα Τζανάτα Κεφαλονιάς και εκδήλωσε την επιθυμία να γνωρίσει τους άμεσα εμπλεκόμενους (τον κ. Μεταξά).

Κλείνοντας κάλεσε όλους τους πολίτες να προσέλθουν στην κάλπη στις 9 Ιουνίου.

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης της υποψήφιας ευρωβουλευτού της  Ενωτικής Πρωτοβουλίας, ΜέΡΑ 25|Ανατρεπτική οικολογική Αριστερά κ. Ειρήνης Κατωπόδη.

{https://soundcloud.com/user-46829938/nkefalonia-892-9-5-2024?si=63044b13766f446489dd6e3d5579acc5&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing}




00 inkefalonia general ad 300X250