Σταύρος Τουλάτος: “Περί φορολογίας το ανάγνωσμα”

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 01 Ιουνίου 2023 19:15

Σταύρος Τουλάτος: “Περί φορολογίας το ανάγνωσμα”

Καθώς τις τελευταίες μέρες παρατηρείται μια συστηματική αναφορά από ορισμένα ΜΜΕ σε πανελλαδικό επίπεδο για τα εταιρικά φορολογικά σχεδια του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να δώσουμε κάποιες οφειλόμενες απαντήσεις:

Για τα κέρδη μερισμάτων, σαν κόμμα έχουμε δηλώσει τη κλιμακωτή αύξηση στο φόρο μερισμάτων και συγκεκριμένα 15% για ποσά πάνω από 100.000. Καλό θα ηταν κάποιοι να μην προσπαθούν τεχνηέντως να συγχέουν τα κέρδη μιας επιχείρησης με τα μερίσματα της, καθώς ειναι κάτι το εντελώς διαφορετικό. Οι εταιρείες που έχουν τη δυνατότητα να μοιράσουν μερίσματα για τέτοια ποσά ειναι αρκετά λίγες και φυσικά δεν ανήκουν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά σε ένα κλειστό κλαμπ μεγάλων εταιριών. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η Ιρλανδία ( φιλελεύθερη πολιτική ) έχει φόρο μερισμάτων για τέτοιου είδους εταιρίες στο 51% και φυσικά δεν ειναι τυχαίο, καθώς έτσι ενισχύεται η οικονομία από αυτούς που έχουν την οικονομική δυνατότητα αλλα κυρίως γιατί επιλέγουν το δρόμο της επένδυσης των μερισμάτων όχι προς διανομή αλλά προς την ίδια τους την εταιρία, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και υγιούς ανταγωνιστικότητας.

Για το θέμα της δωρεάν γονικής παροχής έως του ποσού των 800.000, θα πρέπει να αναφέρουμε κάτι που πάλι τεχνηέντως δεν αναφέρεται, ότι οι 800.000 αφορολόγητο ειναι για κάθε φυσικό πρόσωπο και όχι εν συνόλο. Αν πχ ένας γόνος μιας εύπορης οικογένειας λάβει από τους γονείς του αλλα και τους παππούδες του συνολικά 4,8 εκατομμύρια, δεν θα αποδώσει στο ελληνικό δημόσιο ούτε ένα ευρω. Γι αυτό στο ΠΑΣΟΚ μιλάμε για δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών, για μείωση των έμμεσων φόρων, όπως πχ στο ΦΠΑ που και μετά την ραγδαία αύξηση του πληθωρικού παρέμεινε στο 24%, δημιουργώντας υπεραπόδοση εσόδων που οδηγεί σε αφαίμαξη της μικρομεσαίας τάξης, όπως επίσης και στη δυνατότητα επιδοματικής πολιτικής της ΝΔ με τα χρήματα αυτά.

Συνεχιζουμε με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και βιώσιμες προτάσεις, να δίνουμε τη μάχη για ένα καλύτερο αυριο στο τοπο και τη χώρα μας!!!

Σταύρος Κ. Τουλάτος
Υπ.Βουλευτής ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ
Κεφαλονιας-Ιθάκης




00 inkefalonia general ad 300X250