Λ. Κρητικός στον Inkefalonia 89,2: ‘’Το ΠΑΣΟΚ είχε μια πολύ καλή παρουσία - Υπήρξε ανανέωση του 70% στους ψηφοφόρους του - Νέοι άνθρωποι συμμετείχαν στην διαδικασία’’

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 24 Μαΐου 2023 09:04

Λ. Κρητικός στον Inkefalonia 89,2: ‘’Το ΠΑΣΟΚ είχε μια πολύ καλή παρουσία - Υπήρξε ανανέωση του 70% στους ψηφοφόρους του - Νέοι άνθρωποι συμμετείχαν στην διαδικασία’’

Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι” στον Inkefalonia 89,2 με τους Δημοσιογράφους Γιώργο Χαλαβαζή και Ελευθερία Κουλουριώτου, μίλησε ο Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής και υποψήφιος Βουλευτής στις εκλογές της 21ης Μαίου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στην Κεφαλονιά και Ιθάκη, Λευτέρης Κρητικός, ο οποίος αναφέρθηκε:

Στα επιτυχή αποτελέσματα των εκλογών της 21ης Μαίου για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ:

«Το ΠΑΣΟΚ κατάφερε πανελλαδικά αλλά και σε τοπικό επίπεδο να αυξήσει κατά πολύ τις εκλογικές του δυνάμεις. Στην Κεφαλονιά από το 5,8 πήγαμε περίπου στο 9,8 , είχαμε αύξηση 70% του ποσοστού και το βασικότερο ήταν οι +1900 σταυροί, γεγονός που σημαίνει ότι παρά την μεγάλη αποχή που διέκρινε τις εκλογές αυτές, οι πολίτες που εμπιστεύονται το ΠΑΣΟΚ στο νομό μας αυξήθηκαν. Νομίζω ότι κάναμε μία πολύ καλή παρουσία και οι τρείς υποψήφιοι και είχαμε και πολύ καλό αποτέλεσμα το οποίο μας ικανοποιεί και βάζει μία πολύ καλή παρακαταθήκη για το μέλλον. Στην πολιτική το δύσκολο είναι το πρώτο βήμα για να πείσεις και να μεγαλώσεις έναν χώρο και από κει και πέρα όλα γίνονται πιο εύκολα».

Για το συντριπτικό εκλογικό αποτέλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ:

«Αυτή τη στιγμή μιλάμε για ένα  'momentum'  στο οποίο ο Σύριζα έχει υποστεί μία μεγάλη εκλογική ήττα, αδιαχείριστη και στο εσωτερικό του. Ο Αλέξης Τσίπρας καλείται στα όργανα να απολογηθεί για το ποσοστό που έφερε, γιατί η εσωστρέφεια μετά από μια τέτοια εκλογική ήττα μεγαλώνει. Κανένας νομίζω δεν περίμενε μια τέτοια τεράστια διαφορά. Είναι μία συντριβή που νομίζω ότι αποδοκίμασε όλη αυτή την αντιπολιτευτική τακτική που ο ΣΥΡΙΖΑ επί 4 χρόνια εμφάνιζε. Δεν αρκεί να κάνεις κριτική για την κριτική, πρέπει να είναι γόνιμη και πρέπει να έχεις να παρουσιάσεις κάτι νέο, κάτι το οποίο θα ακούγεται ως εναλλακτική στα αυτιά του εκλογικού σώματος. Δεν μπορεί να πηγαίνεις για εκλογές το 2023 μιμούμενος μόνο τα λόγια και τα συνθήματα του Ανδρέα (Παπανδρέου) του 1981. Ήταν όλο λάθος, δεν κατάφερε ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει αντιπολίτευση επί της ουσίας. Για 2-3 μήνες δεν πήγαινε καν στις ψηφοφορίες στην Βουλή με ένα είδους ακατανόητο ανένδοτο, όταν στελέχη του λίγες μέρες πριν τις εκλογές όπως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλούσαν για τοπικά νομίσματα, η ο Κατρούγκαλος έλεγε ότι απαιτείται αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 20% επί των ακαθάριστων εσόδων . Αυτό επηρέασε γιατί φάνηκε ότι υπάρχει μια ανακολουθία στο τι λένε και στο τι θα κάνουν, θύμισε σε πάρα πολλούς την περίοδο 2015-16, όταν οι ασφαλιστικές εισφορές των επαγγελματιών εκτινάχθηκαν και ένα κομμάτι των επαγγελματιών τους πήγε από τον ΣΥΡΙΖΑ στην ΝΔ».

Στην διαφαινόμενη κόντρα ΠΑΣΟΚ- ΣΥΡΙΖΑ για την ηγεμονία της κεντροαριστεράς: «Το ΠΑΣΟΚ με το ποσοστό που έλαβε και με το να καταφέρει να εκλεγούν εξαιρετικοί εκπρόσωποι μας στο Εθνικό Κοινοβούλιο και με τον ΣΥΡΙΖΑ που βλέπουμε να αποδομείται είναι ορατή μία μεταστροφή του εκλογικού σώματος που επιστρέφει στο ΠΑΣΟΚ. Υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι ψηφοφόρων στην Ελλάδα που λειτουργεί με μία λογική αντιδεξιά. Αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε στον ρόλο του αυτό, οπότε για ένα μεγάλο κομμάτι ψηφοφόρων , η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται χαμένη ψήφος. Το αντίθετο συμβαίνει με το ΠΑΣΟΚ, που και ο Νίκος Ανδρουλάκης με έναν δομημένο λόγο και με μία σοβαρή παρουσία ,όπως και τα στελέχη του κόμματος, πείθουν ολοένα την Ελληνική κοινωνία ότι μπορούν να ασκήσουν αντιπολίτευση. Αυτό το βλέπαμε και με την Φώφη Γεννηματά την περίοδο της πανδημίας που ήταν εκείνη που πρότεινε στον Μητσοτάκη τι να κάνει και δεν έμενε στο κατηγορώ όπως ο Αλέξης Τσίπρας. Ανοίγει το παιχνίδι για το ΠΑΣΟΚ επί της ουσίας για την κεντροαριστερά».

Στον στόχο του ΠΑΣΟΚ να βρίσκεται στην δεύτερη θέση στις επαναληπτικές εκλογές και να αποτελέσει τον ισχυρό πόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα. « Δεν ξέρω εάν θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε σ αυτή την εκλογική μάχη τον ΣΥΡΙΖΑ, σίγουρα όμως μια άνοδος του ποσοστού του ΠΑΣΟΚ με μία μικρή μείωση του ποσοστού του ΣΥΡΙΖΑ , κλυδωνίζει το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Ήδη αυτή τη στιγμή υπάρχουν τριβές στο εσωτερικό του, μετά θα τεθεί και θέμα ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ και θα ειπωθεί πιο έντονα σε περίπτωση νέας ήττας του ΣΥΡΙΖΑ. Η ΝΔ έχει ένα προβάδισμα μεγάλο , δεν ξέρω εάν το εκλογικό σώμα θα δείξει αντανακλαστικά να περιορίσει την ΝΔ. Δεν ξέρω και πως θα λειτουργήσει ένα μεγάλο κομμάτι ανθρώπων που απογοητευμένοι δεν πήγαν να ψηφίσουν και αν θα ενεργοποιηθούν στις δεύτερες εκλογές. Είναι μια νέα εκλογική διαδικασία ,θα είναι με λίστα, θα είναι περισσότερο πολιτικές εκλογές και θα πρέπει να πείσουμε πολιτικά που είναι πιο δύσκολο και πιο ουσιαστικό. Όμως έχει γίνει πάρα πολύ καλή δουλειά και από τις οργανώσεις μας τα προηγούμενα χρόνια και δεν κάναμε προσωπικά σπριντ οι συνυποψήφιοι , κάναμε μία ενωτική προσπάθεια και οι τρείς υποψήφιοι και το καταφέραμε στην πρώτη κάλπη. Ο κόσμος θα ψηφίσει πιο απελευθερωμένα στις εκλογές της 25ης Ιουνίου , οπότε η καλή εικόνα και η καλή προεκλογική εκστρατεία που έκανε το ΠΑΣΟΚ στον νομό, θα του αποδώσει πολύ περισσότερο και στην 2η εκλογική διαδικασία. Επειδή τα εκλογικό σώμα της κεντροαριστεράς είναι συγκεκριμένο, το ΠΑΣΟΚ έχει πείσει περισσότερο και βλέπουμε ότι ο Αλέξης Τσίπρας αντί να κάνει αυτοκριτική για τα λάθη του, το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν να επιτεθεί στο ΠΑΣΟΚ. Λάθος του, γιατί πρέπει ο καθένας να δει πρώτα στο σπίτι του τι γίνεται λάθος, Δεν μπορεί με το ίδιο αφήγημα να πάει παραπέρα και δεν ξέρω αν έχει και την ικανότητα να βγάλει ένα νέο αφήγημα. Μου έκανε αλγεινή εντύπωση ότι προσπαθούσε να μιμηθεί τον Ανδρέα Παπανδρέου, στην Κεφαλονιά ζήσαμε πολιτικούς να προσπαθούν να μιμηθούν τον Αντώνη Τρίτση, μα δεν γίνεται με καρικατούρες να προσπαθήσεις να παρουσιάσεις κάτι σύγχρονα πολιτικό. Πρέπει να έχεις την δική σου αυτόνομη παρουσία, δεν μπορείς απλά να παίρνεις συνθήματα του παρελθόντος και να φτιάχνεις μια μορφή που να προσπαθείς να την μιμηθείς στο σήμερα. Είναι άλλες εποχές, είναι άλλες οι ανάγκες και νομίζω ότι απέδειξε το εκλογικό σώμα ότι θέλει γόνιμη πολιτική και γόνιμη αντιπολίτευση. Εμείς θεωρούμε ότι αυτή τη στιγμή το μοναδικό κόμμα που μπορεί να αντιπολιτευτεί σοβαρά την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε και εντός Κοινοβουλίου και στην εκλογική διαδικασία, που απέδειξε ότι η υπόσταση του αυτή τη στιγμή βρίσκεται στον αέρα».  

Στην απήχηση του ΠΑΣΟΚ στο νεανικό κοινό: «Σ αυτές τις εκλογές υπήρξε μία ανανέωση του 70% στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, νέοι άνθρωποι συμμετείχαν στην διαδικασία και έφερε και νέους ανθρώπους κοντά του, όμως νομίζω ότι στην αποχή ήταν πάρα πολύ και οι νέοι. Είναι ένα στοίχημα για όλα τα πολιτικά κόμματα και για εμάς ειδικότερα που είμαστε πιο κοντά ηλικιακά στους νέους ανθρώπους να τους πείσουμε ακόμα περισσότερο, όχι μόνο να συμμετέχουν σε μια εκλογική διαδικασία, αλλά και στα πολιτικά κόμματα. Είναι ο μόνος τρόπος για να έρθει μια πραγματικά αλλαγή φιλοσοφίας και σκέψης των πολιτικών κομμάτων. Δεν αρκεί να επιδοκιμάζεις πολιτικές μέσω πληκτρολογίου, απαιτείται η ενεργή συμμετοχή. Εμείς ως ΠΑΣΟΚ ανοίξαμε και θα ανοίξουμε ακόμα περισσότερο τις πόρτες μας στην νέα γενιά, γιατί θέλουμε νέους ανθρώπους».

Στην χαλαρότητα της πρώτης εκλογικής διαδικασίας της 21ης Μαίου: «Υπήρξε μια χαλαρότητα, όμως αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν ότι η άρνηση και η απογοήτευση οδήγησε στην αποχή. Στην επόμενη εκλογική διαδικασία ίσως κάποιος κόσμος κινητοποιηθεί περισσότερο. Το ατύχημα στα Τέμπη δεν στοίχισε τόσο πολύ εκλογικά στην ΝΔ, γιατί οι άνθρωποι αυτοί δεν πήγαν να ψηφίσουν, είπαν το σύστημα είναι σάπιο και δεν πήγαν να ψηφίσουν, όμως αυτό στην ουσία ευνόησε το πρώτο κόμμα. Ίσως και κάποιοι έχοντας να ψηφίσουν για δύο εκλογικές διαδικασίες το άφησαν για την επόμενη».

Στο μήνυμα του ΠΑΣΟΚ εν όψει των επόμενων εκλογών: «Το μήνυμα είναι ένα μήνυμα ενότητας , συσπείρωσης, είναι ένα μήνυμα ότι ήρθε η ώρα το ΠΑΣΟΚ να διεκδικήσει ξανά την ηγεμονία της κεντροαριστεράς. Είναι ένα μήνυμα ότι η σοβαρή και αξιόπιστη αντιπολίτευση που ασκήθηκε τα προηγούμενα χρόνια κεφαλαιοποιήθηκε μέσα από μια εκλογική διαδικασία με ποσοστά πολύ μεγαλύτερα από αυτά που μας έδιναν οι δημοσκοπήσεις. Αποτυπώθηκε μία τεράστια δυναμική και αυτή θα πρέπει να κεφαλαιοποιηθεί και από την κοινοβουλευτική ομάδα που θα εκλεγεί και η παρουσία του Παύλου Γερουλάνου μας χαροποιεί πάρα πολύ, γιατί ήταν η ώρα του να εκλεγεί και να προσφέρει, γιατί έχει πολλά να προσφέρει. Ελπίζω και οι υπόλοιποι να εκλεγούν στην επόμενη διαδικασία , γιατί είναι η καλύτερη εγγύηση ότι θα υπάρχει ένα σοβαρό κοινοβουλευτικό έργο από το ΠΑΣΟΚ. Εμείς σε τοπικό επίπεδο θέλουμε και θα παλέψουμε οι δυνάμεις μας να αυξηθούν , ο χώρος μας να δυναμώσει, να αρθρώσει σοβαρό πολιτικό λόγο και να μπορέσουμε κι εμείς τα επόμενα χρόνια να έχουμε μία δυναμική αντάξια της ιστορίας του χώρου και των προσδοκιών που έχει η κοινωνία για μας. Αποφύγαμε να κάνουμε μια τοξική πολιτική στις προηγούμενες εκλογές, ο κόσμος θέλει να ακούσει ποιος είσαι και να ακούσει τις προτάσεις σου, πρέπει να αντιπολιτεύεσαι και να προτείνεις και νομίζω ότι μπροστά μας είναι τα καλύτερα βλέποντας κοντά μας και την σπείρωση ανθρώπων που είχαν απομακρυνθεί από τον χώρο μας και πολλά νέα παιδιά που πιστεύουν ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να αλλάξει την χώρα και αυτό είναι το ζητούμενο».

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης

{https://soundcloud.com/user-46829938/inkefalonia-89-2-339577320?si=c38b29a987dd44c0aa7bff0feacecfaf&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing}




00 inkefalonia general ad 300X250