Συνέντευξη Τύπου Παναγή Καππάτου: ''Έκανα ό,τι καλύτερο μπορούσα'' - Το έργο σε Κεφαλονιά και Ιθάκη και οι 145 παρεμβάσεις στην Βουλή (video)

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 11 Απριλίου 2023 15:41

Συνέντευξη Τύπου Παναγή Καππάτου: ''Έκανα ό,τι καλύτερο μπορούσα'' - Το έργο σε Κεφαλονιά και Ιθάκη και οι 145 παρεμβάσεις στην Βουλή (video)

Ρεπορτάζ: Δέσποινα Χαρώνη 

Το απόγευμα της Δευτέρας έλαβε χώρα η συνέντευξη Tύπου του Βουλευτή Κεφαλονιάς και Ιθάκης Παναγή Καππάτου στo ξενοδοχείο ''Μουίκης'' στο Αργοστόλι.

Ξεκινώντας την ομιλία του ο Βουλευτής ευχήθηκε καλό αγώνα στους υποψηφίους βουλευτές όλων των κομμάτων και εξέφρασε τη χαρά του που στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας είναι μαζί με την Σμαράγδα Σαρδελή και τον Ναπολέοντα Μαραβέγια.

Για τον απολογισμό της κοινοβουλευτικής θητείας στη βουλή ο κ. Καππάτος ανέφερε ότι ''ήταν μεγάλη τιμή αλλά και ευθύνη η εκπροσώπηση των νησιών μας στη Βουλή. Στα τέσσερα αυτά χρόνια αναθεωρήθηκαν σημαντικά άρθρα του συντάγματος, παρά τις δυσκολίες που έφερε η πανδημία, και ψηφίστηκαν 400 νόμοι οι οποίοι οδηγούν στην αλλαγή της χώρας. Μια από τις σημαντικότερες νομοθετικές διαδικασίες που συμμετείχε ο κ. Καππάτος ήταν αυτή που αφορούσε τη νομοθεσία για τους δασικούς χάρτες η οποία ταλαιπωρούσε πλήθος συμπολιτών μας. Πλέον το δημόσιο δεν διεκδικεί ιδιωτικές εκτάσεις σε Κεφαλονιά και Ιθάκη παρά μόνο ένα έχει τίτλούς ιδιοκτησίας. Ακόμη ένα σημαντικό γεγονός είναι η προσπάθεια να περάσει το συντομότερο από τη Βουλή νομοθετική ρύθμιση είναι η ρυμοτομική τακτοποίηση εργατικών κατοικιών του Ληξουρίου, έτσι ώστε να γίνει κατεδάφιση και κατ’ επέκταση η ανοικοδόμηση τους''.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, ''για την Κεφαλονιά και την Ιθάκη σε αυτή την τετραετία, ήρθαν οι μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις των τελευταίων ετών. Οι ενισχύσεις για τις φυσικές καταστροφές αγγίζουν το ποσό των 55 εκατομμυρίων ευρώ ενώ για την ενίσχυση επιχειρήσεων και εργαζομένων κατά τη διάρκεια της πανδημίας δόθηκαν 93 εκατομμύρια ευρώ.

Στον τομέα της υγείας υπάρχει αύξηση προσωπικού τις τάξεως 40% σε σχέση με το 2019 και το ιατρικό προσωπικού αυξήθηκε σε ποσοστό 30%. Τα νοσοκομεία Αργοστολίου και Ληξουρίου εξοπλίστηκαν με νέα μηχανήματα. Οικονομικά κίνητρα δίδονται σε γιατρούς από όλους τους Δήμους της Κεφαλονιάς, η Ιθάκη απέκτησε νέο ασθενοφόρο και τα αγροτικά ιατρεία ξεκίνησαν να λειτουργούν ξανά σε εβδομαδιαία βάση.

DSC 0026

Για τις υποδομές του οδικού άξονα 55 εκατομμύρια ευρώ, εξασφαλίστηκαν για το μεγάλο έργο στον επαρχιακό άξονα Αργοστολίου Πόρου. Ακόμη 6 εκατομμύρια θα δοθούν για την ανάπλαση τους δρόμου στην παραλία του Μύρτου και τη νέα γέφυρα του Χειμωνικού. Επιπλέον 11 εκατομμύρια ευρώ θα δοθούν σε αγροτική οδοποιία, συνολικά 85 εκατομμύρια σε οδικά έργα. Για ζητήματα ύδρευσης διατέθηκαν 17 εκατομμύρια στην Ιθάκη και ακόμη 2,5 εκατομμύρια για την ολοκλήρωση της προκυμαίας του Αργοστολίου.

Στον τομέα του αθλητισμού ανακατασκευάστηκε το κολυμβητήριο Αργοστολίου καθώς και αρκετές αθλητικές εγκαταστάσεις σε όλο το νησί. Για τον πολιτισμό δόθηκαν 3.5 εκατομμύρια για το μουσείο Σκλάβου, βρίσκεται σε λειτουργία η αρχαιολογική συλλογή Σάμης και το μουσείο Αργοστολίου έχει ενταχθεί στο ταμείο ανάκαμψης''.

Κλείνοντας ο κ. Καππάτος επισήμανε ότι ''οι περισσότερες χρηματοδοτήσεις που διεκδίκησε για τα νησιά μας κερδήθηκαν. Συνολικά ήταν μια άκρως παραγωγική τετραετία παρά τις δυσκολίες της πανδημίας και της παγκόσμιας κρίσης. Για την επόμενη τετραετία είναι απαραίτητο να έχουμε την πόρτα ανοιχτή στα υπουργεί και το Μέγαρο Μαξίμου και διεκδικεί το δικαίωμα επανεκλογής''.

Απαντώντας και σε όλες τις ερωτήσεις που του τέθηκαν επεσήμανε πως :‘’H Κυβέρνηση στήριξε τα νησιά μας όσο καμία άλλη. Παράλληλα, άνοιξαν οι πόρτες των υπουργείων. Αν με αντιπαθούσαν δεν θα άνοιγαν οι πόρτες’’.

Τόνισε επίσης πως είναι συκοφαντίες όσα αναφέρονται προς το πρόσωπό του για τους πλειστηριασμούς:

’Ας ψάξουν οι συκοφάντες και ο τοπικός συκοφάντης όσο θέλουν. Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας δεν έχει γίνει από μένα στα 34 χρόνια που είμαι δικηγόρος. Και φυσικά δεν έχω κάνει ούτε όσο είμαι βουλευτής και ξέρετε ποιος είναι ο δικηγορικός μου βίος. Δεν έβγαλα κανέναν άνθρωπο από την πρώτη του κατοικία. Με ξέρουν οι πελάτες μου, με ξέρουν οι αντίδικοί μου. Υπηρετώ την δικηγορία σωστά όπως ο νόμος προβλέπει όσο και η ηθική προβλέπει. Συκοφαντούμαι επειδή δεν υπάρχει πολιτικός λόγος αντιπαράθεσης από τον ΣΥΡΙΖΑ’’.  

Ο κ. Καππάτος, δήλωσε παράλληλα ‘’Υπερήφανος που συνεργάστηκα με τους Δήμους και τους Δημάρχους της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης, κατά την διάρκεια της θητείας μου ως βουλευτής’’.

{https://www.facebook.com/www.inkefalonia.gr/videos/1433977660726265}

Παρακάτω αναλυτικά στα όσα αναφέρθηκε στην συνέντευξη Τύπου.

''Θέλω να σας ευχαριστώ για την προσπάθεια που κάνετε για την ενημέρωση των πολιτών, ειδικά τη δύσκολη περίοδο που περάσαμε με την πανδημία. Εύχομαι καλή δύναμη γιατί έχετε κι εσείς περισσότερη δουλειά λόγω των εκλογών.

Όπως γνωρίζετε σε λίγες εβδομάδες θα έχουμε εθνικές εκλογές. Επίσημα δεν είμαστε ακόμα σε προεκλογική περίοδο. Ωστόσο θέλω να ευχηθώ καλό αγώνα σε όλους τους υποψηφίους όλων των κομμάτων.

Οι υποψήφιοι έχουν ξεκινήσει τις δράσεις τους και καλό είναι η κοινωνία να ενημερωθεί και δια ζώσης αλλά και από τη δική σας δουλειά στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Επειδή υπάρχει αργότερα και η συνέντευξη τύπου για το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας, θα προσπαθήσω να είμαι σύντομος για να έχετε χρόνο για τις ερωτήσεις.

Όπως θα πούμε και αργότερα, χαίρομαι που στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας είμαστε με τον Ναπολέοντα και τη Σμαράγδα στον ίδιο δρόμο για την επόμενη μέρα της χώρας. Θα αγωνιστούμε για τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας.

Σε ότι με αφορά, επειδή ολοκληρώνεται αυτός ο κοινοβουλευτικός κύκλος.

DSC 0033

Αρχικά θέλω με την ευκαιρία της συνέντευξης τύπου να πω δυο λόγια για τη βασική μου αποστολή ως μέλος του νομοθετικού μας σώματος, εκπροσωπώντας τα νησιά μας στη Βουλή.

Ήταν μια μεγάλη τιμή και ευθύνη για μένα. Ήταν μια Βουλή αναθεωρητική. Αναθεωρήσαμε σημαντικά άρθρα του Συντάγματος και αποσυνδέσαμε τη διάλυση της Βουλής σε περίπτωση μη εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας για τη σταθερότητα του πολιτεύματος.

Ήταν μια Βουλή που εξέλεξε και τη νέα Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αλλά ήταν και μια Βουλή που λειτούργησε με πρωτοφανείς συνθήκες λόγω της πανδημίας. Ξέρετε ότι για περίπου 1 χρόνο οι συνεδριάσεις γίνονταν κατά βάση από απόσταση.

Θεωρώ ότι έκανα ό,τι καλύτερο μπορούσα για να εκπροσωπήσω τους Κεφαλονίτες και τους Ιθακησίους συμπολίτες μας στο Κοινοβούλιο.

Ήμουν παρών στη Βουλή και στο νομοθετικό έργο. Συμμετείχα ενεργά και στις επιτροπές και στην Ολομέλεια. Παρά την πανδημία, είχαμε μια πολύ παραγωγική Βουλή που ψήφισε 400 νόμους.

Οι παρεμβάσεις μου στο Κοινοβούλιο ήταν 145:

  • 89 ομιλίες την Ολομέλεια
  • 56 παρεμβάσεις σε Επιτροπές
  • 2 φορές ορίστηκα από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας ως Αντιλέγων από την πλευρά πλειοψηφίας για ενστάσεις αντισυνταγματικότητας κατά νομοσχεδίων.
  • 4 φορές ορίστηκα από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας εισηγητής σε Νομοσχέδια.

Τον Ιούνιο του 2022 στο Ν/Σ του Υπουργείου Εσωτερικών για την αξιολόγηση των Δημοσίων Υπαλλήλων. «Σύστημα στοχοθεσίας, αξιολόγησης και ανταμοιβής για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης». Εδώ πρέπει να σας πω ότι για πρώτη φορά πλέον, όταν διορίζεσαι στο δημόσιο, για δύο χρόνια είσαι δόκιμος και μονιμοποιείσαι μετά την πάροδο διετίας, μετά από αξιολόγηση. 

Τον Μάιο του 2021 στο Ν/Σ του Υπουργείου Εσωτερικών για την Αυτοδιοίκηση. «Εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών». Είναι ο νόμος με βάση τον οποίο θα διεξαχθούν οι επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές και αντικαθιστά την απλή αναλογική στα δημοτικά συμβούλια.

Τον Φεβρουάριο του 2021 ήμουν εισηγητής στο Ν/Σ του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό για τα οπτικοακουστικά μέσα και τα ΜΜΕ.

Και τέλος τον Οκτώβριο του 2019 στο Ν/Σ του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για το Μεταναστευτικό με τίτλο «Περί Διεθνούς Προστασίας». Με το νομοσχέδιο αυτό έγινε μια μεγάλη αλλαγή στη διαδικασία παροχής Ασύλου και έχει βοηθήσει σημαντικά να μειωθούν οι μεταναστευτικές ροές κατά 80% από το 2019.

Ήμουν επίσης μέλος της ειδικής Προανακριτικής Επιτροπής για την γνωστή υπόθεση του Υπουργού της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ κ. Παπαγγελόπουλου.

Συμμετείχα ως Μέλος συνολικά σε 4 Επιτροπές της Βουλής. Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η συμμετοχή μου στην Επιτροπή Περιφερειών και στην Υποεπιτροπή Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών, που είχε άμεση σχέση με τα προβλήματα της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης. Ήταν τιμή μου που ορίστηκα και εισηγητής για την ετήσια έκθεση της Επιτροπής Περιφερειών για το 2020.

Στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης επεξεργαστήκαμε πολύ σημαντικά νομοσχέδια, όπως των Υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δικαιοσύνης, Προστασίας του Πολίτη και Εσωτερικών. Και κάποια λιγότερο γνωστά, όπως για παράδειγμα η «Πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση» του ΥΠΕΣ που έχει στόχο να ξεκαθαρίσουν σε βάθος χρόνου όλες οι επικαλύψεις αρμοδιοτήτων μεταξύ φορέων στο δημόσιο και την αυτοδιοίκηση.

Όσον αφορά τον Κοινοβουλευτικό Έλεγχο κατέθεσα 11 έγγραφα. 7 ερωτήσεις και 4 αναφορές σε Υπουργούς. Για θέματα της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης. Κυρίως για θέματα Χωροταξίας & χρήσεων γης.

Έστειλα εκατοντάδες υπομνήματα και ενημερωτικά σημειώματα σε Υπουργεία και είχα συναντήσεις με υπηρεσιακούς παράγοντες για θέματα της Κεφαλονιάς, της Ιθάκης. Για δήμους, φορείς, επαγγελματίες, κοινωνικές ομάδες.

Είχα την τιμή να συμμετέχω σε πολύ σημαντικές νομοθετικές διαδικασίες που αφορούν ειδικά την Κεφαλονιά και την Ιθάκη.

Το κυριότερο ήταν η νομοθεσία για το Δασικό. Μια εκκρεμότητα πολλών δεκαετιών που ταλαιπωρούσε τους συμπολίτες μας στα δικαστήρια που τη λύσαμε. Σε συνεργασία με τους Βουλευτές Ιονίων Νήσων της ΝΔ.

Πλέον με το νόμο 4819/2021 το Δημόσιο δεν διεκδικεί δασικές εκτάσεις ιδιωτών στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη, παρά μόνο αν έχει το ίδιο τίτλους. Για να εφαρμοστεί ο νόμος χρειάστηκε να σταλεί πρόσφατα και ειδική εγκύκλιος στα δασαρχεία, αλλά πλέον είμαστε στο σημείο που πρέπει.

DSC 0038

Επιδίωξα επίσης να περάσει το συντομότερο από τη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση για την ρυμοτομική τακτοποίηση των Εργατικών Κατοικιών Ληξουρίου, ώστε να αρχίσει η κατεδάφισή τους και να μπούμε στη διαδικασία ανοικοδόμησης.

Πέρα από το αμιγώς Κοινοβουλευτικό κομμάτι της δουλειάς μου και επειδή ξέρω ότι σας ενδιαφέρει περισσότερο ως τοπικά ΜΜΕ, θα πω κάποια πράγματα για την Κεφαλονιά και την Ιθάκη.

Το κυριότερο είναι ότι με τη συνεργασία όλων στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη την περασμένη τετραετία ήρθαν οι μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις των τελευταίων πολλών ετών.

Με πρωτοβουλία και αγώνα κύρια των ανθρώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την οποία υποστήριξα όσο μπόρεσα με το θεσμικό μου ρόλο.

Εδώ θα κάνω μια αναφορά σε αυτό τον απολογισμό ειδικά για την Κεφαλονιά και την Ιθάκη. Πολύ σύντομα για τα έκτακτα γεγονότα και τη στήριξη που παρείχε η Κυβέρνηση στα νησιά μας.

Φυσικές καταστροφές, ιδίως ο Ιανός, είχαμε ενίσχυση επιχειρήσεων και νοικοκυριών με 55 εκ. ευρώ. Και πληρώθηκαν και αποζημιώσεις περασμένων ετών που δεν είχαν δοθεί.

Πανδημία. Ενίσχυση εργαζομένων και επιχειρήσεων με 93 εκ. ευρώ. Μιλάμε για χρήματα που κράτησαν όρθια την κοινωνία μας σε πολύ δύσκολες συνθήκες.

Όμως θα ήθελα κυρίως να μιλήσω για τις χρηματοδοτήσεις από τα εργαλεία που είχαμε στη διάθεσή μας από τα διάφορα Υπουργεία. Με πρωτοβουλίες της τοπικής αυτοδιοίκησης που είχα τη χαρά να υποστηρίξω. Αλλά και τις άλλες παρεμβάσεις, όπως το προσωπικό που έχουμε ανάγκη σε πολλές υπηρεσίες.

Ξεκινώ με την Υγεία. Το προσωπικό των νοσοκομείων μας αυξήθηκε κατά 40% σε σχέση με το 2019. Από τα 201 άτομα στα 309. Το ιατρικό προσωπικό αυξήθηκε 30%.

Τα νοσοκομεία μας εξοπλίστηκαν και στο Αργοστόλι και στο Ληξούρι με πολύ σημαντικά ιατρικά μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας. Ακτινολογικά, υπέρηχους, γαστρεντερολογικά κ.λ.π.

Ο Προϋπολογισμός του νοσοκομείου μας είναι σημαντικά αυξημένος σε σχέση με το 2019. Σε όλη τη χώρα ο προϋπολογισμός για την υγεία από 3,8 δις το 2019, σήμερα είναι αυξημένος στα 5,2 δις.

Δόθηκε αύξηση στους μισθούς των γιατρών και σημαντικά οικονομικά κίνητρα που σταδιακά φέρνουν αποτελέσματα. Έρχονται πλέον μόνιμοι γιατροί στην Κεφαλονιά από την Κύπρο, από την Αθήνα, από την Κοζάνη.

Για το ΕΚΑΒ καταφέραμε να εξασφαλίσουμε 2 μόνιμους και 5 επικουρικούς. Αν υπάρχει ενδιαφέρον από τους αποφοίτους της σχολής της Κεφαλονιάς, θα μπορέσουμε να προσθέσουμε 3η βάρδια ασθενοφόρου. Επίσης με τη βοήθεια του Πρωθυπουργού εξασφαλίσαμε νέο ασθενοφόρο για την Ιθάκη.

Τα περισσότερα αγροτικά ιατρεία στα χωριά λειτουργούν σταθερά σε εβδομαδιαία βάση. Έχουμε προβλήματα ακόμα σε 2-3 ιατρεία, αλλά παράλληλα πρέπει να πούμε οτι ανοίγουν και ιατρεία που είχαν να λειτουργήσουν πάνω από 10 χρόνια, όπως στο Πυργί ή τα Διλινάτα.

Στο κτιριακό, σε λίγες μέρες εγκαινιάζουμε το νέο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών χάρη σε δωρεά του Κληροδοτήματος Βεργωτή και μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης περιμένουμε επίσημα την χρηματοδότηση με 7 εκ. για την αποκατάσταση του νοσοκομείου Αργοστολίου από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Τα προβλήματα στην υγεία παραμένουν και είναι πολύ μεγάλα. Συνεχίζει να είναι το βασικό θέμα που μας απασχολεί, αλλά σίγουρα είμαστε σε πολύ καλύτερο σημείο από αυτό που είμασταν το 2019. Σε κάθε επίπεδο.

Σε ότι αφορά τις υποδομές. Διεκδικήσαμε και πετύχαμε τη χρηματοδότηση του μεγαλύτερου έργου υποδομής που συζητάμε για δεκαετίες στην Κεφαλονιά. Του οδικού άξονα Αργοστόλι-Πόρος με 53.000.000. Με προσωπική παρέμβαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Οι αδειοδοτήσεις έχουν ολοκληρωθεί. Απομένουν μόνο τυπικές διαδικασίες για να ξεκινήσει η διαδικασία δημοπράτησης.

Στα άλλα οδικά έργα. Με τη συμβολή της Περιφέρειας και του Υπουργείου Υποδομών έχουμε εξασφαλίσεις πλέον 6 εκ. ευρώ για να δοθεί μόνιμη λύση στο δρόμο του Μύρτου και για να φτιαχτεί νέα γέφυρα στο Χειμωνικό.

Στην Αγροτική οδοποιία 11 εκ. ευρώ. 55 δρόμοι μήκους 75 χιλιομέτρων. Εκτελούνται σε Αργοστόλι και Ληξούρι, ενώ ακολουθεί η Σάμη.

Στην Ιθάκη έχουν εκτελεστεί έργα οδοποιίας σε όλο το νησί ύψους 1.700.000 ευρώ. Με ρεκόρ απορροφητικότητας εκεί στο 95% των χρηματοδοτήσεων.

Τα υπόλοιπα έργα επαρχιακής-δημοτικής και κοινοτικής οδοποιίας έχουν χρηματοδότηση από τα Υπουργεία περίπου 15 εκ. ευρώ.

Μιλάω μαζί με τις προγραμματικές συμβάσεις Περιφέρειας-Δήμων και τις έκτακτες χρηματοδοτήσεις για φυσικές καταστροφές που έχουν εκτελεστεί.

Έχουν ξεκινήσει ασφαλτοστρώσεις μέσα στο Αργοστόλι και το Ληξούρι. Θα συνεχιστούν από τις προγραμματικές. Ξεκίνησε η αποκατάσταση όλου του εσωτερικού δικτύου της Σκάλας.

Έχουν ολοκληρωθεί πολλά έργα Ιανού. Όπως στο Δήμο Σάμης και σε πολλά σημεία στο Ληξούρι. Επίσης το έργο 1 εκ. ευρώ για σημαντικούς δρόμους σε 10 κοινότητες του Δήμου Αργοστολίου. Σε Πόρο, Μουσάτα, Φάρσα, Καραβάδο, Χελμάτα, Σπαρτιά, Φαρακλάτα και άλλα χωριά. Ολοκληρώθηκε.

Μέσω των προγραμματικών Περιφέρειας-Δήμων -όπου εκεί είχαμε πράγματι καθυστέρηση- θα γίνουν παρεμβάσεις και σε πολλά σημεία στο επαρχιακό δίκτυο.

Αλλά όπως βλέπετε πολλά έργα έχουν ήδη γίνει ή γίνονται. Το σύνολο των χρηματοδοτήσεων για τα οδικά έργα, διευκρινίζω μαζί με το Αργοστόλι-Πόρος, το δρόμο του Μύρτου και τις έκτακτες χρηματοδοτήσει, είναι 85 εκ.

Στην Ύδρευση έχουμε χρηματοδοτήσεις 17 εκ. ευρώ. Το σημαντικότερα είναι ότι λύθηκε οριστικά το διαχρονικό πρόβλημα ύδρευσης της Ιθάκης με πολύ μεγάλο αγώνα του Δήμου. Η Ιθάκη για πρώτη φορά έχει νερό όλο το 24ωρο το καλοκαίρι και συνεχίζουμε εκεί με νέες χρηματοδοτήσεις για να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο η κατάσταση.

Στην Κεφαλονιά κάποια μικρότερα έργα έχουν τελειώσει όπως στα Κουβαλάτα ή τους Πετανούς ή εκτελούνται όπως στα Ομαλά. Θα ξεκινήσει σύντομα η αντικατάσταση αμιαντοσωλήνων με 6 εκ. στο Δήμο Αργοστολίου, έργο που καλύπτει πολλά χωριά της Λειβαθούς. Πρόσφατα εξασφαλίσαμε και 3 εκ. για την ύδρευση από το Πυργί ως τα Ζερβάτα και ξεκινά και η νέα αφαλάτωση του Φισκάρδου που θα αποδίδει 1000 κυβικά τη μέρα. Βλέπετε ότι χρηματοδοτούνται έργα στα περισσότερα χωριά μας.

Στα λιμενικά εργα. Χρηματοδοτήθηκε και ολοκληρώθηκε με 2,5 εκ. η προκυμαία στην αγορά Αργοστολίου. Χρηματοδοτήθηκε και ολοκληρώθηκε με 700 χιλιαδες ο καθαρισμός του λιμένα Αγίας Ευφημίας. Για το Αργοστόλι περιμένουμε να ξεκινήσει με 1,4 εκ η ανάπλαση από το άγαλμα Καββαδία ως το Λιμεναρχείο και στην Αγία Ευφημία με 2,8 εκ. η ανάπλαση όλης της Λιμενικής ζώνης του χωριού.

DSC 0036

Εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ του Υπουργείου Ναυτιλίας τα λιμάνια Φρικών και Πεσσάδας. Από το ταμείο Ανάκαμψης περιμένουμε τη χρηματοδότηση και για το λιμάνι του Ληξουρίου με πάνω από 1 εκ. ευρώ.

Επίσης με τη σύμφωνη γνώμη όλων των φορέων διεκδικήσαμε και πετύχαμε να αλλάξει η χωροθέτηση του εμπορικού λιμένα Αργοστολίου.

Συνολικά για λιμενικά έργα εξασφαλίσαμε 10 εκ. ευρώ περίπου, αν υπολογίσουμε και το έργο που έρχεται για το Ληξούρι.

Στον Αθλητισμό

Στο Αργοστόλι

  • Ανακατασκευάστηκε πλήρως το κολυμβητήριο με 400 χιλ.
  • Ολοκληρώθηκε η ανακατασκευή των γηπέδων Κεραμειών και Διλινάτων με 700 χιλ.
  • Ανακατασκευάζεται τώρα με 200 χιλ. το αθλητικό κέντρο Κουρκουμελάτων.
  • Επισκευάζεται το κλειστό γυμναστήριο με αλλαγή παρκέ.
  • Χρηματοδοτήθηκε η αλλαγή του τάπητα στίβου στο στάδιο Αργοστολιου.
  • Χρηματοδοτήθηκε η αλλαγή αγωνιστικού χώρου στο γήπεδο Φαρακλάτων και η κατασκευή γηπέδου 8 επι 8 στα Ομαλά.

Στο Ληξούρι, χρηματοδοτήθηκε η αλλαγή παρκέ στο κλειστό γυμναστήριο και ο εξοπλισμός μετατροπής του σε χώρο πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Στην Ιθάκη, χρηματοδοτήθηκε η αλλαγή του αγωνιστικού χώρου στο στάδιο.

Στη Σάμη, με 150.000 χρηματοδοτήθηκε η επισκευή γηπέδων τένις, μπάσκετ και 5 επί 5, όπως και η κατασκευή γηπέδων τένις και μπάσκετ στα Μεσοβούνια.

Μαζί με το έργο της Περιφέρειας στο Αντώνης Τρίτσης 2,5 εκ. ευρώ, είμαστε σε ύψος νέων χρηματοδοτήσεων 4 εκ. ευρώ για αθλητικές υποδομές.

Στον Πολιτισμό

  • Ολοκληρώθηκε και λειτουργεί η Αρχαιολογική Συλλογή Σάμης
  • Ξεκίνησε το Μουσείο Σκλάβου με 3 εκ. ευρώ
  • Εντάχθηκε το Αρχαιολογικό Μουσείο με 7 εκ. στο Ταμείο Ανάκαμψης.
  • Εκτελούνται διάφορα έργα ανασκαφές, αποκαταστάσεις ναών ή ανάδειξη μνημείων ύψους 8 εκ. ευρώ.
  • Η Ιακωβάτειος στο Ληξούρι ενισχύθηκε με 400 χιλιάδες.

Υπάρχουν διάφορες καθυστερήσεις, αλλά και πάλι έχουμε εξασφαλίσει μεγάλες χρηματοδοτήσεις στο πολιτισμό που το στοίχημα εδώ είναι να υλοποιηθούν σε έργα.

Αστικές Παρεμβάσεις

Έχουμε εξασφαλίσει 15 εκ. ευρώ.

  • Στο Αργοστόλι ξεκίνησε ήδη από τις Λαϊκες Κατοικίες το έργο 6 εκ. για ανάπλαση 35 δρόμων και 14 πλατειών.
  • Ολοκληρώθηκαν με 550.000 οι νέες πλατείες Αγίας Ειρήνης και Λακήθρας
  • Χρηματοδοτήθηκε με 2 εκ. το έργο ανάπλασης και οδικής ασφάλειας στο εμπορικό τμήμα της πόλης με άξονα την οδό Σιτεμπόρων.
  • Χρηματοδοτήθηκαν με 5 εκ. για αναπλάσεις 30 στρεμμάτων σε Λαϊκές κατοικίες, Κεραμειές, Πόρο, Άγιο Νικόλαο και κλειστό γυμναστήριο Αργοστολίου
  • Έχουμε 500.000 ευρώ από το Φιλόδημος ΙΙ για αναπλάσεις παραλιακών ζωνών σε Κατελειό και Σκάλα
  • Στο Ληξούρι 550.000 ευρώ για την επισκευή του Δημαρχείου και της στέγης του Μουσείου
  • Ολοκληρώθηκαν οι γέφυρες στο Καραβόμυλο και η ανάπλαση του Οικισμού στην Άσσο μετά την καταστροφή του Ιανού είναι πολύ πετυχημένη.
  • Χρηματοδότηση δικτύων κοινόχρηστων ηλεκτρικών ποδηλάτων σε Αργοστόλι, Ληξούρι και Σάμη
  • Χρηματοδότηση για καταφύγια αδέσποτων ζώων σε Αργοστόλι, Ληξούρι και Σάμη
  • Νέες παιδικές χαρές από το πρόγραμμα Φιλόδημος ΙΙ σε Ιθάκη και Κεφαλονιά
  • Διεκδικούμε επίσης τη σύνδεση της Αγίας Ευφημίας με το βιολογικό καθαρισμό της Σάμης με 2 εκ. ευρώ. Το ίδιο ισχύει και για το Βιολογικό της Ιθάκης.
  • Δόθηκαν τέλος ειδικές ενισχύσεις στους νεοσύστατους Δήμους Ληξουρίου και Σάμης 1,5 εκ. ευρώ
  • Τέλος από το Αντώνης Τρίτσης έχουμε μεγάλες χρηματοδοτήσεις για έξυπνες εφαρμογές και ηλεκτροκίνηση σε όλους τους δήμους

Περιβάλλον-Χωροταξία

  • Απέκτησαν προσωρινή άδεια λειτουργίας τα σπήλαια Δρογκαράτης και Μελισσάνης.
  • Ενισχύθηκε το Γεωπάρκο Κεφαλονιάς-Αίνου με 120.000 ευρώ
  • Με το πρόγραμμα Anti-Nero, μετά από 25 χρόνια εκτελέστηκαν για πρώτη φορά με 200.000 έργα καθαρισμού βλάστησης 270 στρεμμάτων κοντά σε οικισμούς, στο περιαστικό δάσος Αργοστολίου, στο Κάστρο Αγίου Γεωργίου και σε περιοχές της Λειβαθούς.
  • Έχουμε το Πρόγραμμα 500.000 ευρώ αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας Ιθάκης με συνεργασία Δήμου-ΠΙΝ-ΥΠΕΝ.
  • Χρηματοδότηση μελέτης 90.000 για τα άλογα του Αίνου, ώστε με βάση τα συμπεράσματα να αποφασιστεί πως θα γίνει η διαχείρισή τους.
  • Χρηματοδότηση με 1,6 εκ. για τη μελέτη αντιπλημμυρικής προστασίας Πυλάρου
  • Νομοθετική ρύθμιση ώστε οι αμιγώς φρυγανικές εκτάσεις να μη θεωρούνται δασικές
  • Χρηματοδότηση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων για τους Δήμους Αργοστολίου, Ληξουρίου, Σάμης και Ιθάκης που είναι ήδη σε εξέλιξη.

Υπηρεσίες, Παιδεία και Δομές Πρόνοιας

  • Ίδρυση και λειτουργία των δυο νέων εποχικών πυροσβεστικών κλιμακίων Ερίσου και Ελειού-Πρόννων. Ειδικά το δεύτερο είναι πολύ σημαντικό για την προστασία του Αίνου.
  • Ίδρυση λιμενικού σταθμού στο Ληξούρι
  • Χρηματοδότηση και λειτουργία στο Ληξούρι της πρώτης σύγχρονης Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης για ΑμεΑ στα Ιόνια Νησιά από την Ένωση ΑμεΑ «Υπερίων»
  • Εξασφάλιση 17 μόνιμων θέσεων προσωπικού για την καλύτερη λειτουργία του Γηροκομείου Αργοστολίου
  • Δώσαμε λύση για το προσωπικό του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» ώστε να συνεχίσει να εργάζεται στο πρόγραμμα.
  • Ενίσχυση των σχολείων της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης με 190 νέους εκπαιδευτικούς. Ποτέ στην σύγχρονη ιστορία τα σχολεία μας δεν είχαν λιγότερα κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό. 9 ολοήμερα δημοτικά και 4 ολοήμερα νηπιαγωγεία σε Κεφαλονιά και Ιθάκη
  • Έκδοση πάνω από 1100 συντάξεων το 2022 από τον ΕΦΚΑ Αργοστολίου
  • Εξασφάλιση 5 νέων θέσεων για προσωπικό στην Πολεοδομία Αργοστολίου, ώστε να αντιμετωπιστεί η προβληματική λειτουργία της και η καθυστέρηση έκδοσης οικοδομικών αδειών.
  • Τέλος δώσαμε νομοθετικά τη δυνατότητα οι δήμοι να ενισχύουν οικονομικά τη σίτιση και διαμονή δημοσίων υπαλλήλων, όπως γιατρών.

Δε θέλω να επεκταθώ περισσότερο λόγω της πίεσης χρόνου. Είναι και άλλα θέματα που θα ήθελα να αναφερθώ. Έχουμε για παράδειγμα αγροτικές ενισχύσεις 16 εκ. για το 2022 στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη.

Και άλλα θέματα όπως υπογειοποίηση καλωδίων της ΔΕΗ. Η αναβάθμιση των ευρυζωνικών μας δικτύων για ταχύτερο ίντερνετ. Το πρόβλημα με την έλλειψη στέγης το καλοκαίρι. Αυτά στην επόμενη τετραετία θα μας απασχολήσουν πιο έντονα.

Υπάρχουν οπωσδήποτε πολλά θέματα που δεν λύθηκαν. Χρηματοδοτήσεις που δεν κερδίσαμε. Έργα που καθυστερούν.

Αλλά συνολικά ήταν μια πάρα πολύ καλή και παραγωγική τετραετία για όλη την Κεφαλονιά και την Ιθάκη. Θα πρέπει να γυρίσουμε πολλά χρόνια πίσω για κάτι ανάλογο.

Παρά τη διάσπαση των Δήμων που έγινε με τρόπο που δε βοήθησε καθόλου τους νεοσύστατους Δήμους. Παρά την πανδημία και τις φυσικές καταστροφές. Παρά την παγκόσμια ενεργειακή και πληθωριστική κρίση.

Νομίζω καταφέραμε περισσότερα από αυτά που περιμέναμε. Και αυτό το καταφέραμε γιατί η Ελληνική Οικονομία σήμερα είναι η δεύτερη σε ανάπτυξη σε όλη την ΕΕ και η κυβέρνηση στηρίζει τα νησιά μας.

Σε ότι με αφορά θεωρώ ότι έχω το δικαίωμα να διεκδικήσω μια δεύτερη θητεία. Αλλά αυτό θα το κρίνουν οι πολίτες του τόπου μας.

Πάνω από όλα θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό για την Κεφαλονιά και την Ιθάκη να συνεχίσουμε να έχουμε μια ανοιχτή πόρτα στα Υπουργεία και το Μέγαρο Μαξίμου και με τη νέα Κυβέρνηση.

Η επόμενη Κυβέρνηση θα είναι κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Το συμφέρον του τόπου μας είναι λοιπόν η έδρα της Κεφαλονιάς να παραμείνει στη Νέα Δημοκρατία.

Όχι μόνο γιατί η Κυβέρνηση στήριξε τα νησιά μας όσο καμία άλλη, αλλά κυρίως για να έχουμε αποτελεσματική πρόσβαση στα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Πριν τελειώσω, μιας και ξεκινά η τουριστική περίοδος να ευχηθώ σε όλους τους εργαζόμενους και επαγγελματίες των νησιών μας να έχουμε μια καλή σαιζόν.

Ιδιαίτερα στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη ξεκινάμε το 2023 με μια καλή βάση. Ερχόμαστε από ένα ρεκόρ για τον τουρισμό μας το 2022 και φέτος οι εκτιμήσεις λένε ότι μπορούμε να τα πάμε ακόμα καλύτερα.

Όπως ακούσατε δεν αναφέρθηκα καθόλου στην κεντρική πολιτική σκηνή, για να μη σας καθυστερήσω. Θα έχουμε την ευκαιρία να τα ξαναπούμε στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου''. 

 




00 inkefalonia general ad 300X250